[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
有無1 or 2 人營介紹,本身玩開重裝4/6/8 人營。

想轉玩輕裝去d 冷門少少既地方。

好想入yama 有無用家分享下

budget幾多? 輕既話首選ba/金仔
重番dd 既papa hubba 都幾好
要食到風又唔算重既 雪狐既sharp2
平價既nh papa hubba 樣既 蒙加/3f 同樣既款/luxe 同樣果隻款
前日去左荃錦 都算有位

係個爐頭唔知做咩
我用火楓,有條繩連住樽氣果款
係屋企好地地,去到營地搶火,變黃火
開樽個陣,爐頭狂噴氣,成個爐頭勁凍
一開即搶火
不如呢個情況係我訓低個樽,我棟番起又無事

我都試過,要將個樽某位置向上先無事。條繩有點"樓"著
真心想問 有咩墊係必備?
上次冬天去 淨係用瞓嗰張充氣墊
上次夏天用cheap雞營都淨係用嗰張
但見有人講過又要用啲防濕啊之類 有冇咩係必要嘅?

試過同班同事去西貢灣仔露營區露營,個日晏就尚算清涼,入夜全部仆曬街,帶唔夠保暖用品,吹埋黎啲風都係濕濕地,成個營外面都出曬水珠仔,成晚捱凍等船好撚「巴」
有冇啲冇咁多伯既地方介紹下
依加浪茄都爆位

浪茄兩年前去過 晏就時間黎左班蝗國客
夜晚玩到落曬水,好撚似天體營

利申:黑媽媽,咩都睇唔到
去露營鍾意拉部車仔,會唔會好柒?買左宜家傢私個部

補返張圖,幾方便

過到自己果關就得😎
我地都成日拉車仔
留名

過到自己果關就得😎
我地都成日拉車仔

見好多人都拉,最緊要架車夠輕
230g gas 普通打邊爐一罐夠唔夠?

夠打 但建議你買個apdater 之後自己買邊爐氣打
好過係偽誠買gas 俾佢搵你笨😂
230g gas 普通打邊爐一罐夠唔夠?

夠打 但建議你買個apdater 之後自己買邊爐氣打
好過係偽誠買gas 俾佢搵你笨😂

40蚊一罐真係好貴
有無adapter 平靚正推介

係偽誠買65蚊果隻 有腳架 金屬頭 好好用😎
巴打們燒雞嘅話一般帶幾重gas
同埋燒雞有咩要注意
嚟緊想試下燒雞

一罐gas 夠晒用 紙箱烤果時最好𠝹幾條坑 等佢快熟d 然後keep 住溫火烤 烤七至九個字就食得 要脆皮既難度會再高d

雞都成隻整熟?
同埋燒雞有咩要注意
嚟緊想試下燒雞

一罐gas 夠晒用 紙箱烤果時最好𠝹幾條坑 等佢快熟d 然後keep 住溫火烤 烤七至九個字就食得 要脆皮既難度會再高d

雞都成隻整熟?

成隻白切雞 ,我最多都係煎下雞翼

其實無 你舒服就得
但通常會帶銀席 因為銀席可以隔溫度隔濕氣
無論冬天定夏天都有好大既作用
不過主要睇你體感姐
你唔用都訓得舒服咁緊係帶少樣啦

想問問巴打有自己充氣果隻氣墊仲使唔使買銀席
同埋燒雞有咩要注意
嚟緊想試下燒雞

雞都成隻整熟?

係呀 紙箱又試過 錫紙包住就咁燒又試過😆

雞都成隻整熟?

求教學
剛入手呢張吹氣墊,想問下其實仲需唔需要用多張防潮地𥱊?

另外有冇睡袋介紹?香港用,最好係細同輕,預算$800

我個人而言
防潮墊>充氣墊

充氣墊好大舊,又麻煩
呢家用緊雞蛋盒形既防墊加個充氣枕頭
上高鋪個睡袋訓就算
同埋燒雞有咩要注意
嚟緊想試下燒雞

點𠝹坑

其實無 你舒服就得
但通常會帶銀席 因為銀席可以隔溫度隔濕氣
無論冬天定夏天都有好大既作用
不過主要睇你體感姐
你唔用都訓得舒服咁緊係帶少樣啦

想問問巴打有自己充氣果隻氣墊仲使唔使買銀席

睇營 通常都會用埋
比如用hilleberg 既營就唔會用
但msr nh 3f 果堆都會用

雞都成隻整熟?

求教學

係雞胸𠝹十字 雞翼位𠝹一畫雞背都𠝹十字 用錫紙包實再用燒烤"差"/網架hold實 然後用細火每邊15分鐘咁燒 燒到7~9 個字就全熟

無落雨 只會冬天用其實好夠 買多個睡袋&有錢既買多個升溫內膽 咁基本上就唔會有凍既問題
但係夏天都露既話 因為落雨同天氣會潮濕
所以唔用銀席會搞到你個營入面濕氣好重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞