[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
帶無營同天幕介紹 budget4千
Lm
露營撚留名
嚟緊十二月中會去東龍島露營 未去先興奮
對上一次露營已經係幾個月前

有咩要求?
露營撚留名
嚟緊十二月中會去東龍島露營 未去先興奮

我十二月中去長咀影銀河
真心想問 有咩墊係必備?
上次冬天去 淨係用瞓嗰張充氣墊
上次夏天用cheap雞營都淨係用嗰張
但見有人講過又要用啲防濕啊之類 有冇咩係必要嘅?

地蓆果啲,鋪係營外面
一黎分開營底同地下,容易打理
二黎水氣無咁易上黎

我自己就營底一張,營內一張反光果隻,然後充氣墊,最後睡袋

我同你一樣咁set, 只係冇用反光張墊.
有次瞓醒發現充氣墊底下濕哂,營入面其他地方冇事

朝早濕氣勁 唔落footprints 隔一隔會易濕
上次同個fd 玩命冇帶營去左一轉塔門 只係訓睡袋
果種經歷畢生難忘
留名 岩岩買左cook set
想研究下露營食譜
上次同個fd 玩命冇帶營去左一轉塔門 只係訓睡袋
果種經歷畢生難忘

長咀UL list,差緊技三腳架

咩袋

Mystery Ranch 已絕版
早排帶住班第一次露營嘅FRD去

好豐富

好豐富

班frd第一次去 要用好食好住去包裝

好豐富

有咩靚野都拎哂去用
道人落踏

大牌子,唔洗煩就msr
物料岩香港用就 big sky/ traptent

大牌子,唔洗煩就msr

最緊要睇重量同大細
MSR 啦,唔洗諗

好豐富

有咩靚野都拎哂去用
道人落踏

無錯
想買個睡袋
依家咁凍左右用
有無推薦
想買個睡袋
依家咁凍左右用
有無推薦

reecho 0度 990蚊
做到11月30, 早幾日買野得知
想買個睡袋
依家咁凍左右用
有無推薦

太貴,不了

大牌子,唔洗煩就msr

最緊要睇重量同大細
MSR 啦,唔洗諗

可以睇下facebook group有冇人自己車 分分鐘又平又好用

啱啱今日去完籮箕灣兩日一夜
想買個睡袋
依家咁凍左右用
有無推薦

太貴,不了

我買左10度
諗住熱一熱個身 著衛衣訓教 應該ok
6xx only
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞