[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike

四人營有無好介紹先 同埋可唔可以解釋下點解揀boeing

1. 蜥蝪仔, 姐係triton 無論佢出咩我都實ban
一來因為好搵笨. 佢賣千幾二千既model 可能先係淘寶貨6~900蚊既料. 二來佢手工同料奇差, 差者都係前面果句 千幾二千既貨 幾舊水既料😵
luxe 既營因為布料厚, 所以出名重😂(但相對地會襟用d)
boeing 算係咁多隻黎講算輕 同埋本身呢隻營既設計 只要拉足風繩 就好頂到風同雨 所以算係咁多隻最好 唯一缺點係好焗🙈 夏天用一定要帶埋fly

Luxe就係好撚重 我目標係4人營3kg內 boeing我有擔心如果營地落唔到釘點算

巴打有無話要預幾多budget?
之前第一次露營去鹹田灣
係淘寶買左個自動既4人營
重到仆街 又長又重
自此之後就無去露營
而家又心思思想去,但諗起個營就灰
所以想再淘過,另外既係,充氣墊係咪必須?
睡袋有無細啲,上次淘果個好大舊
同埋你地拎啲肉去煮,點保存?怕唔怕變壞

1. 唔係必須但最好有. 因為遇正碎石/樹根地既話, 無氣墊床會訓得好辛苦
2. 有無budget? 要細要輕又要保暖都實有, 但過千
3. 平:bb 鮮奶保溫袋(約6L)
中價:平d - igloo 15L / coleman 保溫箱16L
貴價: 去釣魚鋪買個2000up 既就唔會有錯

包溫既技巧:
1. 買岩L數既箱, 切勿過大(2人正常食量大概16L食物仲可以包可樂幾罐)
2. 所有野包野飲雪到變冰先
3. 少開箱, 有必要先開
4. 放陰涼位

希望幫到你👍👍
約到女神單獨去露營

遲啲去蒲台島
巴打們有咩靚位紮營介紹下

燈塔👍 日出好靚 但好大風同埋斜斜地
同fd周不時去露營,都係淘寶嘢
Add me thanks
Id:EdmundCKH

其實好多野淘完用爛咪換
真係唔洗買咁貴

睇你點睇 少玩既買平野最高cp值
長玩既都係買番套highend 既玩啦 保值好多👍

四人營有無好介紹先 同埋可唔可以解釋下點解揀boeing

1. 蜥蝪仔, 姐係triton 無論佢出咩我都實ban
一來因為好搵笨. 佢賣千幾二千既model 可能先係淘寶貨6~900蚊既料. 二來佢手工同料奇差, 差者都係前面果句 千幾二千既貨 幾舊水既料😵
luxe 既營因為布料厚, 所以出名重😂(但相對地會襟用d)
boeing 算係咁多隻黎講算輕 同埋本身呢隻營既設計 只要拉足風繩 就好頂到風同雨 所以算係咁多隻最好 唯一缺點係好焗🙈 夏天用一定要帶埋fly

Luxe就係好撚重 我目標係4人營3kg內 boeing我有擔心如果營地落唔到釘點算

Ching 我諗你係要兩個二人/一個四人然後total ~2k budget?
如果3kg內真係有d難⋯⋯
其實你係咪好介意淘寶?

Ching 我諗你係要兩個二人/一個四人然後total ~2k budget?
其實你係咪好介意淘寶?

兩個MSR hubba hubba NX
正正常常響香港用
包你over 5年

2k5一隻未計運費wow ching😂😂😂

其實你係咪好介意淘寶?

正正常常響香港用
包你over 5年

等campsaver 特價
唔係既話我都有隻papa hubba 有錫住玩
你想要既都可以3800平放俾你🌞
之前第一次露營去鹹田灣
重到仆街 又長又重
自此之後就無去露營

1. 唔係必須但最好有. 因為遇正碎石/樹根地既話, 無氣墊床會訓得好辛苦
中價:平d - igloo 15L / coleman 保溫箱16L

包溫既技巧:
1. 買岩L數既箱, 切勿過大(2人正常食量大概16L食物仲可以包可樂幾罐)
4. 放陰涼位

希望幫到你👍👍

保溫我用最平方法, 將舊肉放保鮮袋雪到變冰,再用報紙包
之前第一次露營去鹹田灣
重到仆街 又長又重
自此之後就無去露營

包溫既技巧:
4. 放陰涼位

希望幫到你👍👍

保溫我用最平方法, 將舊肉放保鮮袋雪到變冰,再用報紙包

報紙都係保溫利器😎👍👍👍👍

正正常常響香港用
包你over 5年

岩架喇,你要輕強好=貴
唔係架話你要淘一隻國產咩咩garden
一係就Luxe, 但重量,手工上都及唔上msr

唔係freestand 既得番金仔揀😂🙈
之前第一次露營去鹹田灣
重到仆街 又長又重
自此之後就無去露營

包溫既技巧:
4. 放陰涼位

希望幫到你👍👍

感謝

Nh係蝗定咩?

都係蝗

唔要蝗得唔得 sor for太多要求

牧高笛👍 佢成條生產線係外國team黎
係俾大陸買起左姐

巴打有無話要預幾多budget?

目標價七百
愈平愈好
如果好吸引值得比多少少既 一千內都可以既

平既話...knot金仔/三峰金仔
一千內有找
under 2kg

但knot 個頂小心會有機會滲水 自己買多支膠水塗溼佢好d

MSR
Life Time Warranty

幾正喎 岩岩睇到 香港有無鋪?定要上網買?

去旺角overlander 睇
但留意留hubba 條line 有分nx 同非nx
非nx係重版 nx係輕版
分別係布料既厚度上面 (pole 都有分別 唔同料既)
認住nx版只係得白色rainfly 就得
無玩過一直都想玩,入tg gp 會唔會有人可以carry 下 熟習吓

Tg: Keithankk

正正常常響香港用
包你over 5年

等campsaver 特價
唔係既話我都有隻papa hubba 有錫住玩
你想要既都可以3800平放俾你🌞

唔係我要啦😂
Msr我都想入但遲d先啦近排無咩錢🌚
露營撚留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞