[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
想買個48L backpack
咩牌子好,有咩推薦

用緊osprey atmos 48L

好唔好"咩"
想買個48L backpack
咩牌子好,有咩推薦

好唔好"咩"

咩就好咩 不過唔係太好裝 因為佢個底係彎入去+收窄
osprey talon 44

好唔好"咩"

Osprey 好似都幾好,上左官網睇左幾款
唔知有無話邊到買平d overlander?旺角d行山露營鋪?
睡袋有咩推介?
budget$1500

好唔好"咩"

唔知有無話邊到買平d overlander?旺角d行山露營鋪?

我係 hxwx 買
有冇直插邊爐氣嘅爐頭推介? 唔想要分體有條管果隻
暫時睇中 Soto st-310

push
仲有隻 kovea maximum
睡袋有咩推介?
budget$1500

睡袋有咩推介?
budget$1500

reecho

好唔好"咩"

記得上Reecho度咗背先
如果唔急用可以上網/去細鋪訂
大家有無用石板or盬板燒嘢呢?

對呢款評價如何?
我見咁細塊都成1 kg重
naturehike 嗰隻分體式爐頭有無巴絲用過 好唔好用

好廢 買火楓/brs 都好過佢

啱啱睇 火楓105 好似幾抵玩

105 好用 屌得過👍👍

新手買左nh 分體爐頭,除左電子打火好難著到之外,有乜廢? 同火楓有乜分別?

另外,淘寶買左d 平cook set, 個鑊痴底痴到on99, 落哂油煎條廚師腸都痴走哂d皮
,有無平平地,無咁痴底嘅鑊或者cookset 推介?
火楓套恒星仲好

新手買左nh 分體爐頭,除左電子打火好難著到之外,有乜廢? 同火楓有乜分別?

另外,淘寶買左d 平cook set, 個鑊痴底痴到on99, 落哂油煎條廚師腸都痴走哂d皮
,有無平平地,無咁痴底嘅鑊或者cookset 推介?

1. 短時間內用就會係打火石長期唔著
呢樣我覺得都接受到 無咩問題
2.爐咀少, 出火面積會好集中 導致火力唔均勻
3. 火力輸出本身比較細, 煲水/蒸野會用比較多gas
4. 我大概用左個月完左右 汽閘開始有小小漏氣

至於爐頭塞住, 出火時大時細都仲可以話gas 多雜質, 但漏氣我真係諗唔到點兜😂

淘寶搵"sundick 不粘鍋" 呢款用左好耐都未甩coating 好用👍

貴d既話,
首選gsi, pan 身夠厚 受熱最平均.
二人用既msr quick2 system + msr quick2 pan
不過不失 但小心用, 比較易刮花
一體式唔想另買一堆野既, trangia 27 ha👍
淘寶買多個步林爐頭可以轉做gas stove cookset

1人用既 reactor👍👍👍👍
閒日去露營真係好正

與世無爭
In-way背包算唔算平靚正

平價黎講性價比係最高
閒日去露營真係好正

與世無爭

係🌞🌞 去大場都得幾隻小貓

啱啱睇 火楓105 好似幾抵玩

105 好用 屌得過👍👍

淘左啦

有機會一齊露營啦巴打🖖😎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞