[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
想問下巴絲會點洗營 用水洗定就咁用抹下算? 你地會係邊到洗 屋企細
呢幾日長假有無邊個營地唔多人
我同fd分別去左幾個營地,全部都迫爆
變撚左難民營咁款
變撚左難民營咁款

個個都變難民營咁 所以去邊都死
變撚左難民營咁款

所以請假去,公眾假開始個日就走
[url]复制这条信息,打开👉手机淘宝👈即可看到【牧高笛帐篷铝杆户外野营登山帐篷双人三人双层防雨T2T3防蚊帐篷】¥D4HRg73sUu¥http://c.b1yq.com/h.cFfMKt?cv=D4HRg73sUu&sm=4f7089[/url]
變撚左難民營咁款

所以請假去,公眾假開始個日就走

寧願平時星期六日去仲好,度度都迫爆

邊爐氣GG 了
前日去左荃錦 都算有位

係個爐頭唔知做咩
我用火楓,有條繩連住樽氣果款
係屋企好地地,去到營地搶火,變黃火
開樽個陣,爐頭狂噴氣,成個爐頭勁凍
一開即搶火
不如呢個情況係我訓低個樽,我棟番起又無事
24號入左蒲台島 吹到成個營都係沙
有冇得避免?
留名
有無1 or 2 人營介紹,本身玩開重裝4/6/8 人營。

想轉玩輕裝去d 冷門少少既地方。

好想入yama 有無用家分享下
有冇得避免?

大風都唔加多幾條風繩? 沙難避,唯有起營果陣門口唔好對正大風位
有冇得避免?

大風都唔加多幾條風繩? 沙難避,唯有起營果陣門口唔好對正大風位

另一邊有繩呀 係呢邊有條小路驚拉繩會kick親人
真心想問 有咩墊係必備?
上次冬天去 淨係用瞓嗰張充氣墊
上次夏天用cheap雞營都淨係用嗰張
但見有人講過又要用啲防濕啊之類 有冇咩係必要嘅?

其實無 你舒服就得
但通常會帶銀席 因為銀席可以隔溫度隔濕氣
無論冬天定夏天都有好大既作用
不過主要睇你體感姐
你唔用都訓得舒服咁緊係帶少樣啦

當時煎緊牛排 煎到好香 隔離營啲女女聞到行過黎打招呼

我都想去露營
但唔想自己一個

有好多露營group tg/whatsapp 都有
唔想一個露既就入個group 搵巴絲一齊露啦😆😆
有無行山杖推介
定係行入去買五六十蚊支都差唔多

你要咩價位?
平既喀仔carbon, 中價black diamond, 貴既leki👍👍
有冇啲冇咁多伯既地方介紹下
依加浪茄都爆位

上漁農署個網有營地介紹
至於邊d 地方比較好... 自己探索下吧
係呢d 地方問 個個又會一齊湧晒去 最後呢堆樂土都會無埋😂
你真心想知可以pm 我 可以介紹d 俾巴打你

長咀UL list,差緊技三腳架

呢度加埋幾重呀巴打?😆
巴打們燒雞嘅話一般帶幾重gas
同埋燒雞有咩要注意
嚟緊想試下燒雞

一罐gas 夠晒用 紙箱烤果時最好𠝹幾條坑 等佢快熟d 然後keep 住溫火烤 烤七至九個字就食得 要脆皮既難度會再高d
留名
帶無營同天幕介紹 budget4千

大牌子,唔洗煩就msr
物料岩香港用就 big sky/ traptent

仲有luxe marmot
天幕買塊三峰真係乜都夠😋

大牌子,唔洗煩就msr
物料岩香港用就 big sky/ traptent

最緊要睇重量同大細
MSR 啦,唔洗諗

MSR
PU難打理,聽身邊人都有一兩年甩tape情況
不過論外型,重量,實用,售後都唔錯嘅
不過唔知Overlander 會唔會幫手搞甩tape嘅問題

依家無呢支歌仔唱 要自己寄番去
但整體真係無得頂😋
擋到風, 保到暖, 要透氣果時唔落外賬就得
又靚仔😍
btw papa hubba 用家here

咩係pu

MSR隻料叫PU
香港天氣容易出事

巴打可唔可以幫眼睇下呢個係咪pu 物料

其實絕大部份款都有pu料 就算係double silicone 都會有pu coating, 只係double sil既pu coating 比較薄咁解
所以唔洗睇 是有的
有冇巴絲有興趣一齊去露營

ninjacat0406 thanka bro🙇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞