[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike
新手俾朋友帶咗去露營覺得幾開心,始終用人地野唔係咁好,想買返自己既裝備。

各位巴絲打有冇鋪頭推薦?同埋由零開始買應該要預幾多budget?

45-60L背囊 $500
防水2人營 $200
地蓆 $40
10度睡袋 $200
分體爐頭 $200
2-3人Cook Set $150
頭燈 $100
營燈 $40

以上價格只供參考,同埋唔好奢求外國貨

其他餐具呀個人用品呀就自己係屋企執啦,新手無謂將錢用係呢到

巴打,如果去毅X買好唔好? 我剩係聽過依間

個人覺得呢間麻麻...我去開啲小店。

求推薦

我驚人話我係打手...去開咪咪姐度買嘢。

當然上網買嘅仲多。

邊爐氣,鳳凰山大東山果隻高度用唔用到? thx

鳳凰山有位露營咩

鳳凰山有位露營咩

大東有呀,夜晚行上去,行咗兩個鐘到爛頭營。瞓瞓下有班仆街嘈住晒,仲攞電筒照嚟照去 

如果係人,我真係想小鳩佢班仆街。可惜太懶唔想郁,繼續匿喺睡袋 

鳳凰山有位露營咩

大東有呀,夜晚行上去,行咗兩個鐘到爛頭營。瞓瞓下有班仆街嘈住晒,仲攞電筒照嚟照去 

如果係人,我真係想小鳩佢班仆街。可惜太懶唔想郁,繼續匿喺睡袋 

要咁耐咩?

鳳凰山有位露營咩

要咁耐咩?

諗住明火煮野食嘅唔建議去大東,周圍都係草,燒著就多得你唔少
依家愈嚟愈多人去露營
攪到 好多營地都變集中營
都唔緊要
D人 仲愈來愈低汁 走果時就一地垃圾

依個真 多謝新假期

我家陣少去左好多喇
D人都唔L係去接近大自然
係消費大自然
嘈到仆街又唔L訓
家陣當自己響旺角丫?
新手俾朋友帶咗去露營覺得幾開心,始終用人地野唔係咁好,想買返自己既裝備。

各位巴絲打有冇鋪頭推薦?同埋由零開始買應該要預幾多budget?

防水2人營 $200

地蓆 $40

10度睡袋 $200

分體爐頭 $200

頭燈 $100

營燈 $40

求推薦

當然上網買嘅仲多。

你話我知你想要咩,我講你知邊度買好

防水2人營 $200

地蓆 $40

10度睡袋 $200

分體爐頭 $200

頭燈 $100

營燈 $40

求推薦

當然上網買嘅仲多。

你話我知你想要咩,我講你知邊度買好

多謝巴打,我暫時要買背囊/營/睡袋/地席
仲有,有朋友推薦我去淘寶買牧高笛,依個牌子新手岩唔岩用?

你地用開邊款?

我隻 Moon walker for 焗爐用。

焗爐一定要有條喉

首推Kovea Maximun

次推moon walker

呢隻爐個火有冇delay
之前用轉插頭用邊爐氣個火又delay又勁難校大細

delay係因為你條喉入面仲有少少氣係入面
呢d冇喉唔會有問題啦 又企得穩陣

Moon walker
淘寶野啱啱到左

呢款地布雖然個牌子老土d, 但係上次試過落左成晚大雨,第二朝個營底都係乾嘅. 仲有七彩軚金屬營釘同夜光風繩扣,下次去露營試下掂唔掂.
留名
黎緊想買多個2人/3人營,自己上山順便影相

睇緊以下兩款

睇緊以下兩款

淘寶野啱啱到左

呢款地布雖然個牌子老土d, 但係上次試過落左成晚大雨,第二朝個營底都係乾嘅. 仲有七彩軚金屬營釘同夜光風繩扣,下次去露營試下掂唔掂.

買左幾銀?
想買個40-45L既backpack
唔想要好似north face / columbia個d風褸布,想厚身少少耐磨d
budget $1-1.5k有冇推介?
p. s. 希望唔好太災難級既柒配色
淘寶野啱啱到左

買左幾銀?

地布係鋪喺營底出面?用完洗唔洗洗定dun吓草就算?對塊地布有性趣
淘寶野啱啱到左

買左幾銀?

地布¥47一張,營釘10支¥82,20粒扣¥20
淘寶野啱啱到左

買左幾銀?

地布係鋪喺營底出面?用完洗唔洗洗定dun吓草就算?對塊地布有性趣

出面,冇落雨fing兩fing摺埋,有落雨用水沖下哂一哂
睇錯露j post

睇緊以下兩款

用緊雲尚2,我覺得兩個人訓就有d難度,一個人就好舒服。有次d雨都算大大地,但入水。幾百蚊貨仔,算ok嫁啦。

睇緊以下兩款

[img]https://holland.pk/9s1c8gev[/img

[img]https://holland.pk/z1bol8y5[/img

巴打呢個營有冇link

睇緊以下兩款

[img][url]https://holland.pk/9s1c8gev[/img[/url]

[img][url]https://holland.pk/z1bol8y5[/img[/url]

巴打呢個營有冇link

呢個好似係新岀的,我都係係facebook露營page到見到,我比個名你上去睇下
'Wargame Gear 露營及戶外用品裝備'
我都對呢個幾有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞