[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike

Luxe就係好撚重 我目標係4人營3kg內 boeing我有擔心如果營地落唔到釘點算

Ching 我諗你係要兩個二人/一個四人然後total ~2k budget?
如果3kg內真係有d難⋯⋯
其實你係咪好介意淘寶?

係買一個二人/一個四人
因為本身已經有幾個二人營 但全部細size無前園 好辛苦
四人營本身無 所以想入手一個
3kg內係一個四人營姐 其實都唔難掛 鋁合金骨應該輕身啲?
係好撚介意淘寶

4人3kg應該得但會over budget,等e度d ching毒你啦😏
兩個人去 訓二人營, 個營都冇咩位剩, 大家啲物資都係收埋入營一齊逼?
兩個人去 訓二人營, 個營都冇咩位剩, 大家啲物資都係收埋入營一齊逼?

買前園

我人短(17x) 所以啲衫同backpack就收入營放腳 枱凳就收係內外帳中間

無前廳既營記得買(n+1) 既大細👍
以前會放腳同頭位當枕頭😂🙈

我而家都係

我而家都係

有冇前廰都係買n+1
有冇人玩led 燈
有冇人玩led 燈

營燈上次買左個650個留名
都好夠用
有冇人玩led 燈

都好夠用

fenix cl30r?
我都有支 好好用🌞
share 一下隻新營先

有冇巴打玩開UL,一齊交流下

巴打隻tent 邊到買?

上官網買 sixmoondesign黎

好貴
點解睇晒成個post,都無人有講camping 帶咩影相gear去?

我個camping List:

---------------------基本--------------------
背囊
身分證
少量現金(~$70-$200)(信用卡/提款卡盡量唔帶)
八達通
電話
充電尿袋
充電線

---------------------衣物--------------------
更換衫褲1套
更換內衣褲
襪x1
風褸x1
Uniqlo有帽長袖羽絨x1

控制響500g內,實際上呢到只有約莫250g左右

---------------------營具--------------------
二人營x1 (~1.5kg)
睡袋x1 (0.8kg)
吹氣床墊x1 (0.35kg)
吹氣枕x1 (~0.08kg)
LED light (~0.12kg)
HEAD light. (~0.23kg)

Total: 3.08kg

---------------------煮食---------------------
Cookset 1pan + 1pot (~0.35kg)
Fork x1 (~0.016kg) 煮、食都靠佢
Cupx1 (0.07kg) 食、飲都靠佢
Stovex1 (0.3kg)
Gasx1 (~0.15kg)
擋風板x1 (0.2kg)
10L水袋x1 (~0.3kg)

Total: 1.4kg

帶多一兩支水、食物多數係乾糧、脫水露營食物,一係平價玩意:家樂牌通心粉、即食麵,所有味粉、油、調味料麵會響食野用果個cup到出玩,cookset只會煲水,變左清洗會易好多,同埋少好多垃圾。

相機都係一機一鏡、
一支廣角定焦
apsc機身
短腳架x1
快門線x1

我帶standard zoom, 同1.8 prime
近排帶埋mavic pro

女女多就light paint
有冇人玩led 燈

都好夠用

我都有支 好好用🌞

野雞牌子咋, 燈太貴玩唔起

都好夠用

我都有支 好好用🌞

野雞牌子咋, 燈太貴玩唔起

有650流明邊度雞😱😱
想買個48L backpack
咩牌子好,有咩推薦
咩牌子好,有咩推薦

男定女?
naturehike 嗰隻分體式爐頭有無巴絲用過 好唔好用

好廢 買火楓/brs 都好過佢
有冇直插邊爐氣嘅爐頭推介? 唔想要分體有條管果隻
暫時睇中 Soto st-310
咩牌子好,有咩推薦

用緊osprey atmos 48L
咩牌子好,有咩推薦

男定女?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞