[露營JJ] 等我開第一個露營post

1001 回覆
62 Like 0 Dislike

Share一下平時去露營帶幾多野

有興趣想知巴打會帶咩野食去

睇去咩營地,如果有水源食好啲都冇所謂,山卡喇就食脫水飯

熱飯配咖哩好正,無印隻印度咖哩

呢隻睡袋點睇?香港冬天夠唔夠做?佢寫8度

我就自己體質,通常我會減5度落去,即係如果溫度係8度,我會帶個3度睡袋,習慣tshirt短褲瞓

呢隻睡袋點睇?香港冬天夠唔夠做?佢寫8度

我就自己體質,通常我會減5度落去,即係如果溫度係8度,我會帶個3度睡袋,習慣tshirt短褲瞓

8度+5=13左右 ,應該都ok。穩陣起見帶多個當內被com

睡袋其實一步到位買個羽絨睡袋
喺香港春夏秋唔用睡袋都得
真係凍嘅話啲綿質睡袋都唔係好頂到
羽絨睡袋最平幾錢 樓上幾位巴打d睡袋都千幾兩幾

睇你要幾多度
上面果位ultralight 巴打 可唔可以講下中間果塊紅色咩嚟
羽絨睡袋最平幾錢 樓上幾位巴打d睡袋都千幾兩幾

睇你要幾多度

都係7-9度左右

如果會成日去露營,睡袋係值得投資
有冇巴打去過蒲台島

去過,島主
有冇巴打去過蒲台島

去過,島主

本來想去,但上網見到碼頭人山人海d相,都係咪攪啦

有興趣想知巴打會帶咩野食去

睇去咩營地,如果有水源食好啲都冇所謂,山卡喇就食脫水飯

熱飯配咖哩好正,無印隻印度咖哩

平時係吉之島買個啲日本咖哩 最近聽日講啲日本仔去露營會炒定啲麵飯放入密實袋再翻熱黎食,好想試下

睡袋咩牌子咩型號?
好似好細隻咁
香港冬天12度左右都岩用?
我之前淘寶勁大舊

Mont-bell #5 800fp 5℃
Mont-bell #3 900fp -2℃

一個睡袋都幾k,果然捨得

你可能未試過凍到瞓唔到果種苦況...

輕量化用900fp真係冇得輸

呢句真 啲地氣滲上黎個下凍到呢

去開露營邊個冇試過捱凍 ,用地墊隔一隔地氣會暖好多

同意
依家蒲台島凍到仆街

同意
依家蒲台島凍到仆街

年頭-2度個排去露營爽撚到
淘寶有冇櫈介紹
淘寶有冇櫈介紹

Natural Hike 呢隻牌子都掂 淘寶黎講
今晚去露營試新玩具 帶左個大campbag返公司畀同事笑

咁都好笑

咁都好笑

最撚麻煩係朝早逼車帶咁大個袋
想問下各位巴打依隻油邊度有得買?

唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞