[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第六版

1001 回覆
98 Like 8 Dislike
問佢地白矮人係咪把守白橋嗰個
因為我地已經知白矮人負責白橋 所以確認呢一點嗰個就係白矮人 佢後面嗰條就係白橋
假設系統訊息冇講大話

原來上面有人講咗
問:是否兩條也是不歸路?

答:是....(哀傷)
答:是....(笑)

2/3

我係唔會比你地咁樣過關

兩個都答係通向內城 兩個都答係不歸路
姐係兩樣都係事實
尼菲特今次仆街啦
問一 佢守住嘅果條橋係咪同你相反
白答是
黑答否

問二 問白 邊條白橋

我有無理解錯題目?
我比較想知點解我地咁快就冇兩次機會?
m底好似專揀啲亂來嘅做答案嘅喂
等等先,都知左黑一定講假,白一定講真
但係問野目的係咩?
要揀門入?
定係問黎知情報
如果揀門既話,問黑人黑橋門係咪去不歸路佢會答唔係,咁行白門咪得囉,相反黑話係咪入黑門

冇人理我
搵人答下我係咪解完都好

佢地係灰矮人

你唔明,佢意思係 只要問黑橋門係味去不歸路,只有講大話會講唔係,理得你咩色
其實呢家問題係,黑白唔一定會守返自己個座橋,好多人以為白一定守白,黑一定守黑
其實唔係,可以白後面係黑橋,黑後面係白橋
問:是否通向內城---

「是」
「是」

真係咁答嘅話,就係白守白,黑守黑
問:是否通向內城---

「是」
「是」

真係咁答嘅話,就係白守白,黑守黑

咁問:你身後的橋係唔係你守的橋
白答係,黑答唔係
一定只會咁樣答,完
一開始講左白守白 黑守黑
系統提供嘅情報

其實你地再簡單啲,問佢我係男定女角色即可,所以才有只回答橋方向的問題之設定

簡單講你地答唔到我嘅標準答案或類近邏輯我都可以不斷用各種原因去ban你地

————————————————

尼菲特徹夜未眠仍想不到矮人想要的答案,只好課金買線索。

「系統提示:改變它們的身份」
「黑橋———通向‘死酸河’下方的不歸路。」左灰矮人說。

「白橋———跨過‘死酸河’上方的進城路。」右灰矮人說。

「黑橋由黑矮人把守。」

「白橋由白矮人把守。」

「黑矮人只說謊言。」

「白矮人只說實話。」

「黑白矮人只會回答同一條問題。」兩個矮人同時說。

Mm畀咗幾個前題:
1.資訊部份過咗先正式開始問問題,假設上面陳述都係真話
2.咁黑橋就係不歸;白橋就係進城
3.黑守黑;白守白
4.黑假白真

睇返mm扮npc搭咗3次問題:
第1次,城內有xxx生化部隊似乎唔關事;
第2次,係可唔可以入內城,兩個都答是
(字面上係其中一條係唔係入城路)
第3次,mm照當佢係第2題,係問是否兩條也是不歸路
但答案係兩個都答是

白真黑假:白話兩條路都係不歸路,黑話兩條路都係不歸路,而問題係黑要講假話,咁差別係邊度?係語氣上面,笑同悲傷嘅分別?如果單係呢樣:

假設黑笑白悲:咁入城就係好悲傷嘅事;白笑黑悲:入城係件好事

變成似乎唔單止係logic,而係文字上嘅解釋
一假一真嘅情況下,只有一條係入到內城,但兩條都去到不歸路———————>入去內城就係不歸路,唔入去內城都係不歸路

咁考驗失敗係點?去咗不歸路?入唔到城?
會唔會其實兩條路都係失敗嘅路(不歸路),係要玩家搵一條新路/做某樣野,例如邊條路係成功過到考驗嘅路

——————————————————————————

其實二世巴打個做法係最啱,可能改一改題目變成你隔離嘅人會指邊一條係入城路(而唔係正路)

咁假設左係黑;右係白

白會指自己個條(右路),因為係真。咁黑會講大話,所以會指自己個條(左路);同樣黑會指自己個條(左路),因為係假。而白會講真話,會指黑嘅路(左路)

所以左就係假(黑)、右就係真(白)
建議答案格式—

問題:

假如問及白矮人,答案將會是:
..............黑矮人,...................:

憑上述情報,我可以肯定:
「黑橋———通向‘死酸河’下方的不歸路。」左灰矮人說。

「白橋———跨過‘死酸河’上方的進城路。」右灰矮人說。

「黑橋由黑矮人把守。」

「白橋由白矮人把守。」

「黑矮人只說謊言。」

「白矮人只說實話。」

「黑白矮人只會回答同一條問題。」兩個矮人同時說。

Mm畀咗幾個前題:
1.資訊部份過咗先正式開始問問題,假設上面陳述都係真話
2.咁黑橋就係不歸;白橋就係進城
3.黑守黑;白守白
4.黑假白真

睇返mm扮npc搭咗3次問題:
第1次,城內有xxx生化部隊似乎唔關事;
第2次,係可唔可以入內城,兩個都答是
(字面上係其中一條係唔係入城路)
第3次,mm照當佢係第2題,係問是否兩條也是不歸路
但答案係兩個都答是

白真黑假:白話兩條路都係不歸路,黑話兩條路都係不歸路,而問題係黑要講假話,咁差別係邊度?係語氣上面,笑同悲傷嘅分別?如果單係呢樣:

假設黑笑白悲:咁入城就係好悲傷嘅事;白笑黑悲:入城係件好事

變成似乎唔單止係logic,而係文字上嘅解釋
一假一真嘅情況下,只有一條係入到內城,但兩條都去到不歸路———————>入去內城就係不歸路,唔入去內城都係不歸路

咁考驗失敗係點?去咗不歸路?入唔到城?
會唔會其實兩條路都係失敗嘅路(不歸路),係要玩家搵一條新路/做某樣野,例如邊條路係成功過到考驗嘅路

——————————————————————————

其實二世巴打個做法係最啱,可能改一改題目變成你隔離嘅人會指邊一條係入城路(而唔係正路)

咁假設左係黑;右係白

白會指自己個條(右路),因為係真。咁黑會講大話,所以會指自己個條(左路);同樣黑會指自己個條(左路),因為係假。而白會講真話,會指黑嘅路(左路)

所以左就係假(黑)
、右就係真(白)

冇錯,佢只回答你不歸路,可能理解不一

12出答案啦,太晏我打唔切,今晚有飯局

'你是會說真話的'這個問題你會答 "是"?
佢係白 一定答係
佢係黑 一定答唔係
因為要跟佢身份既設定 一定會屈到佢講佢身份既答案

問題一定係要問一d '必對既問題' 而要屈佢答"是"

問一條問一個就知道哂2個身份

知道身份就可以用其他2條問方法過河

中學玩過呢隻game
呢個真假話一早有必贏破解法

快d 出文

佢係白 一定答係
佢係黑 一定答唔係

中學玩過呢隻game

快d 出文

所以我係唔會比你咁問
再唔係我比條得兩步嘅橋你
問 你同條橋係咪一樣色

白:係 黑:唔係

佢係白 一定答係
佢係黑 一定答唔係

中學玩過呢隻game

快d 出文

所以我係唔會比你咁問
再唔係我比條得兩步嘅橋你

搵條佢地已知關於城又必對既問題問
問 你同條橋係咪一樣色

白:係 黑:唔係

身後條橋先岩
白守白 黑守黑啊嘛
咁咁咁~~~~你地合乎邏輯嘅答案都比你地過,最後。

但係條橋好窄,一定會跌人落河

'你是阿希米特後人'這個問題你會答"是"?

呢條關城事 而又必對啦
屌 一隻翼騎都冇?
飛過去啦
啱啱到呢個post,好犀利,今次咁快有半百正板皮,加油呀
屌 一隻翼騎都冇?
飛過去啦

玩家巴講左我入面果句
屌 一隻翼騎都冇?
飛過去啦

玩家巴講左我入面果句

區域限定,無法使用飛行座騎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞