[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第六版

1001 回覆
98 Like 8 Dislike
我幫手推一下
希望開估時睇完答案係 ,而唔係
希望開估時睇完答案係 ,而唔係

in m底 we trust
開估吧
答案係:無髮女係皇后

但並唔可以由佢單一口供推出。
——————————————

首先,睇紫髮女口供:

佢只想復仇,一直冇提及皇后身份。

乎合壁畫同菲力提及,4侍女互相守望,掩護身份。

同時,她對白色心臟沒有興趣,並稱之為:邪物

可推斷為侍女

然後,睇橙髮女口供:

佢:飛阿,到自由的世界去。
並未提及自由是自身願望或是他人願望。

同時她會提醒玩家,可能所有人都在說謊。

乃正邪不定的角色

最後,無髮女:

佢表示自己受害於皇后<———以上情況未曾出現在其他侍女身上。

既然皇后只有一人,即紫,橙髮女肯定有一人為侍女,她們會保護皇后的身份,甚而紫髮女要復仇仍不向玩家供出皇后身份。

那麼無髮女一開始便告訴玩家———>自己非皇后,即邏輯矛盾。

此外,只有她告之女矮人的情報,玩家亦憑無髮女的情報找到女矮人的答案。

將會得知真正的密碼而得到白心臟———>即她想得到白心臟

綜合上述口供,無髮女乃皇后機會最大。

女矮人知道紅髮女為皇后,已警告玩家:紅色發瘋了,只有白色能夠起死回生。

另外,根據女矮人的遺書提及,皇后已經得到其他侍女的心臟。

即紅髮女亦在埸,但一直未現身。

為甚麼紫髮女會披上一藍髮?

皇后於侍女失去動力後,先挖開藍髮女的頭皮,再蓋在紫髮女頭上。

然後自殘,把殘件扔進廢料池,自己最不會去的地方,假裝紅髮女被殺,然後裝成受傷的藍髮女,以騙取玩家之同情。

那麼真正的藍髮女在哪?

大神兵,黑騎士鎧甲內。皇后把她藏進去,假裝紅髮女被碎屍的假像。

下sem要 take 返科logic玩下先得
完咗?
紫髮仇人係皇后
而皇后為咗唔俾人認出就自斷頭髮?
紫髮仇人係皇后
而皇后為咗唔俾人認出就自斷頭髮?

TRPG部份完左,會用正文文代接下來個副本點完
就算繼續玩都諗唔到,點完成個副本

知道無髮係皇后,但點樣令佢轉個鍋爐俾玩家都仲有慢慢長路

只要玩家指出無髮女係皇后,藍髮女便會駕着大神兵保護玩家。同時觸發下一段劇情

只要玩家指出無髮女係皇后,藍髮女便會駕着大神兵保護玩家。同時觸發下一段劇情

即係本身我地玩到指出皇后就end game,再去正文睇結局?
今晚會完副本?

太唔知做緊咩

太唔知做緊咩

TRPG係冇所謂結局,所以我點都要用完整一篇文去重寫,聽日啦

太唔知做緊咩

TRPG係冇所謂結局,所以我點都要用完整一篇文去重寫,聽日啦

問左點先叫通關
又唔答
答有足夠證據指出皇后在那/誰是皇后
咁樣應該會易捉到路d
唔知點贏真係好多路可以行
冇文 我打仲多

太唔知做緊咩

有啲嘢唔明
姐係女矮人其實係準備咗黑心去跣皇后一鑊,用鏡收埋咗真正嘅密碼
然後藍橙紫礙於身份問題唔可以踢爆皇后
紅皇后因為搵唔到密碼又氹唔掂女矮人
加上冇咗心就冇乜電
所以決定佈局扮慘等玩家嚟幫佢拎個心

其實黑白心係冇乜必要放入去
電鑽、廢料變能源純粹係下一個階段嘅伏筆
貓頭鷹綠眼鏡有咩用
但點解紅皇后要講個女矮人嘅事出嚟
(雖然 feel 到原本係可以玩落去,但礙於我地進度太慢

===============================

今次玩得有啲亂有幾個原因

一來係大家怕 bad end 唔敢亂嚟

二來係唔知邊啲位估啱定估錯,好難判斷有咩值得做
因為係呢到玩 TRPG 太多人估
都唔知應該建立係邊個嘅推論上面
instead of MM 直接揀啲行動
可以試下將巴打估得啱嘅部份塞落角色把口到
好似上次將諾門巴打塞落尼菲柒個口到咁
肯定咗某啲推論,我地再 base on 嗰 part 延伸落去
會好玩過用謎之聲答問題

例如三條女講完嘢,雷爺出門口嗰下可以直接啲講
「咁姐係皇后係邊啊?」
屍人睇完書之後,可以直接話︰
「咁好可能我地依家見到嘅嘢係假嘅(黑心)」
對 MM 要求係高啲,不過 TRPG 本身就係難寫啲
二來我地估唔到都冇辦法

三來係大家一心想拎走個爐
冇諗過要搞啲後宮關係

四來係成個故仔都建立咗係張紙仔到
紙仔差唔多係俾到 80% 嘅關鍵內容
所以冇張紙仔大家都 confuse

第五係
我原本 expect 你可能會講下每間房有啲咩
例如書房咁
可能有一堆冧咗嘅書、一個整齊嘅書架、一個冇咗好多書嘅書架、同一個女矮人攤咗係個書架前面
咁我地就揀去睇邊樣嘢
又例如廢場咁
可能講下有血池、有四幅血牆、有兩三堆廢料堆
咁我地就好揀啲
寧願你整啲冇用嘅場景物件(例如吉嘅衣櫃)
都好過你唔提間房有啲咩,因為真係冇得估
好似無髮女同女矮人咁,唔係你自爆我地點搵到

其實幾好玩,遲啲可以再玩下
但 MM 唔好咁快忍唔住自爆同通水比我地
可能要預多啲時間玩
同埋唔好用作者身份答問題(除非好簡單/設定上問題)
借角色把口講好似好啲
eg. 用屍口把口講啲啱嘅推論、用尼菲柒把口鳩up然後搵人ban佢
好似「牙清話落水池,然後阿圖按住佢」咁,但可以講白啲話
「牙清想落水池認為仲有啲嘢未搵到,但阿圖望一望血池,覺得冇必要再花時間喺血池到」
咁樣我地會明多啲有咩 option 去做 TRPG

期待下次

太唔知做緊咩

問左點先叫通關
又唔答
咁樣應該會易捉到路d

其實我覺得真人玩會好好多,起碼會要一齊討論到
起碼會逐步估到皇后係邊度既我諗

其實trpg有d似揭尾估但冇結局話你聽 所以M底good try

Btw估唔到會兩日冇文

都岩既
面對面應該會易玩好多
隔左個moon 好多限制
今次都好新鮮
M底

太唔知做緊咩

問左點先叫通關
又唔答
咁樣應該會易捉到路d

我地可以鳩 up 話匿喺黑甲嗰個先係皇后
其實係侍女發癲想奪權云云
冇辦法去肯定/否定某啲想法嘅話其實好難估
始終我地啲「行動」好難食正 mm 個思路
要靠多啲線索
就快1000
係咪我蠢
玩親game都唔想參與
點解巴打們咁多腦汁諗
今次大家善用起底功能
聽日瘋狂F5 樓主既底
睇下佢出post未啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞