[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第六版

1001 回覆
98 Like 8 Dislike
我諗有人係杯茶落左毒,毒暈晒所有人

廳入面得四樣野,其中三個係矮人屍體唔知可唔可以搬去俾紫髮睇再trigger劇情? 如果冇反應即係黑甲係佢仇敵? 咁就直接問黑甲既問題?

無髮睇黎要裝白心得到自由? 但可能其實想呃尼柒為左得到自由

唉屌 如果真人玩一定有feel d

其實仲差一條線索你地就搵哂,可以有full story。

講埋比你地聽,最後一條線索係岩岩嘅對話有提示。

同時~~~你地可以立即判斷出有一個女神講大話。

同你地講,搵出最後一條線索,邊間房,搵邊到,講得中就出比你地.

無髮女
「你是如何受傷的?」中川問。
「當天…皇后問我有關自由的問題……我不明白。」無髮女回答。

紫髮女
「我們幫你復仇,目標在哪?」尼菲特問。
「大廳內。」紫髮女神首次冷靜下來,看着尼菲特說。

橙髮女
「你知道皇后在哪嗎?」屍人再問。
「不在這裡。」她說。

橙髮女係皇后,佢呃鳩人
紫髮想向黑甲復仇

除咗黑甲個頭盔佢 or 搜索女矮人身邊有冇字條

「關於愛莉亞…你知道多少?」屍人眼有機可乘,問。
「她很聰明跟善良的僕人,同時很愛美,總愛照鏡。
她總會在身邊留下便條,讓同伴玩小遊戲。」無髮女回答。

間房啲牆似鏡有冇關? 愛莉亞係關鍵?
我諗有人係杯茶落左毒,毒暈晒所有人

廳入面得四樣野,其中三個係矮人屍體唔知可唔可以搬去俾紫髮睇再trigger劇情? 如果冇反應即係黑甲係佢仇敵? 咁就直接問黑甲既問題?

無髮睇黎要裝白心得到自由? 但可能其實想呃尼柒為左得到自由

唉屌 如果真人玩一定有feel d

其實仲差一條線索你地就搵哂,可以有full story。

講埋比你地聽,最後一條線索係岩岩嘅對話有提示。

同時~~~你地可以立即判斷出有一個女神講大話。

同你地講,搵出最後一條線索,邊間房,搵邊到,講得中就出比你地.

無髮女

紫髮女
「我們幫你復仇,目標在哪?」尼菲特問。
「大廳內。」紫髮女神首次冷靜下來,看着尼菲特說。

橙髮女
「你知道皇后在哪嗎?」屍人再問。
「不在這裡。」她說。

橙髮女係皇后,佢呃鳩人
紫髮想向黑甲復仇

除咗黑甲個頭盔佢 or 搜索女矮人身邊有冇字條

間房啲牆似鏡有冇關? 愛莉亞係關鍵?

應該就係 BOET 嗰到
好想睇文
準備開po啦MM
唔知點解覺得咁樣睇仲恐怖過睇文

「嘻嘻嘻嘻。」
會唔會有整合版 睇得好似有啲亂
會唔會有整合版 睇得好似有啲亂

MM 應該會由入門口嗰刻寫過一次
文呢
玩家按照無髮女神的指示回到大書庫仔細搜尋女矮人愛莉亞的屍體,未有發現線索。

「她總愛在身邊藏起小紙片………」屍人特別在意女神這一句。
玩家把她的屍體拖到走廊,屍人命人清空愛莉亞身後的書櫃,發現書櫃內藏有一張紙。

上面寫着:

我聽到了………

瘟疫毀滅汶帝奇後,皇后覺得不用再保護鍋爐,可以打破萬年枷鎖,離開汶帝奇。
惟聰明的工匠把皇后的力量及意志分成給3侍女的心臟,永遠鎖在‘煉石大殿’內。
皇后打算毒昏她們,挖出她們的心臟扔進‘地熱鍋爐’合成新的心臟逃出汶帝奇。
我偷偷在鍋爐上安裝了密碼,並在皇后不會去的廢料埸寫下密碼。

剛才皇后打算毒害侍女,我假裝打翻茶杯離開。
不一會,皇后走到鍋爐邊,挖出自己的心臟,連同3侍女的心臟放進鍋爐,卻發現無法打開鍋爐。
她立即知道是我做的好事,打傷了我。我逃進書庫,在角落打翻大量書,假紹自己躲進去。

暴怒的皇后找半天沒發現我,失去心臟後她機能馬上停頓,離開大書庫了。
然而我不行了……希望匠師發現我密碼的秘密,重建汶帝奇吧。

大書庫再無線索
————————————————————————
真相大白
可以正式出文
可以正式出文

快啲,宜家開出今日果三更
可以正式出文

M底會話出晒線索,要我地推理埋點爆機
即刻爆6000字出黎
我劇透多小小,隻黑騎士其實會隨時間甦醒,逼玩家決定。

但你地卡關太嚴重,我依個機制都冇出到。

當然,正文會解釋
雷克斯頂唔撚順
買線索
雷克斯頂唔撚順
買線索

好啦~比你買啦

「系統提示:找出以下對話的邏輯矛盾。」

「你跟她是甚麼關係……」屍人指着藍髮女神問。
「我們………都是姊妹………」無髮女神有氣無力回答。

「為甚麼你們都受傷了?」屍人問。
「……………………」無髮女神欲言又止,似乎不知道答案。

「皇后在哪?」屍人再問。
「不知道…………」無髮女神回答。

「這個………知道是甚麼嗎?」尼菲特捧着黑色心臟問。
「不知道…………」無髮女回答。

「然後發生甚麼事?」中川追問。
「忠心的矮人,愛莉亞打翻我的茶杯。
喜愛整潔的皇后叫她出去,由其他矮人捧上新茶杯,我便失去記憶。」無髮女說。

「你們姊妹間關係好嗎?紅髮…是誰?」尼菲特問。
無髮女神今回警覺地搖頭,不再說話。

「皇后的身份一直是謎團,她不會洩露的」菲力插嘴。

「你想要嗎?」尼菲特拿出白心臟問。
「不知道………」無髮女眼睛閃爍一下,隨即陷入一片茫然。
照推理, 唔復活皇后拎唔到爐。復活皇后 大隊會被殺
可以正式出文

M底會話出晒線索,要我地推理埋點爆機

我地仲要推理返邊個係皇后
同埋要點做
假如你地搵到皇后嘅真身,隻黑騎士最後係會幫你地打皇后
無髮女 就是皇后吧
無髮女 就是皇后吧

我已經通哂水 最後一步自己玩啦
橙髮女係皇后
橙髮女係皇后

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞