[第三季][RPG][冒險][一日三千字]亞特蘭蒂斯戰記 第六版

1001 回覆
98 Like 8 Dislike
雷克斯好仆街
明明通知全部人除時可以執到更多

全部人執多啲又點
佢執少咗就已經蝕

人不為己天誅地滅
solo 玩家冇必要為「公會」貢獻
同時佢都冇喺公會拎資源

愛 champ 雷克斯
雷克斯好仆街

全部人執多啲又點
佢執少咗就已經蝕

人不為己天誅地滅
同時佢都冇喺公會拎資源

愛 champ 雷克斯

都有道理 佢又有份carry, 應得既
雷克斯好仆街

全部人執多啲又點
佢執少咗就已經蝕

人不為己天誅地滅
同時佢都冇喺公會拎資源

愛 champ 雷克斯

都有道理 佢又有份carry, 應得既

唔比人知就得喇
好眼訓

雷克斯正嘢

今日會入煉石大殿,終於要嚟

我會用文交代基本資料,你地要跟以下格式打字同我講你地想做咩。

角色:

行動:

附加對白:

我每半個鐘會覆一次,每次更新就以新嘅情報為準。

我唔理你地討論成點,只跟上面格式行動。

TRPG會團滅,但我會自行修正你地嘅bad end.

你地團滅3次就罰一日唔出文啦

今晚我仔細諗下仲有咩規則先 聽日開始
角色:尼菲特
行動:刺探中川 是敵是友
姐係點玩?
我地決定劇情走向?
好眼訓

雷克斯正嘢

今日會入煉石大殿,終於要嚟

我會用文交代基本資料,你地要跟以下格式打字同我講你地想做咩。

角色:

行動:

附加對白:

我每半個鐘會覆一次,每次更新就以新嘅情報為準。

我唔理你地討論成點,只跟上面格式行動。

TRPG會團滅,但我會自行修正你地嘅bad end.

你地團滅3次就罰一日唔出文啦

今晚我仔細諗下仲有咩規則先 聽日開始

以為又係1Q題,點知係玩TRPG

你攪到我好想不停叫柒尼做柒野推佢去死睇你點救

但團滅你又停一日唔寫文

最緊要,即係今日有文,之後就帶出個game,定係今日就要諗清楚所以唔出文阿?
角色有邊個
點下名先

尼菲特
屍人
雷克斯
牙清
灰矮人
菲力和他的朋友

其他都冇名
角色:尼菲特
行動:刺探中川 是敵是友

老婆你做多左,做多左
姐係點玩?
我地決定劇情走向?

算係,GM係條吹水佬,跟基本規則行事,但所有劇情都係GM出吹黎,其他人就扮演角色決定做啲咩,正常有屬性點同骰子決定行動成功定失敗。
姐係點玩?
我地決定劇情走向?

冇錯,我只會提供環境資料,客觀回答NPC反應+道具反應。

例如:

你置身於大廳———

你就要同我講

角色:雷克斯

行動:搜索大廳

我會回答———

大廳石牆深幽,像墳墓一樣了無生氣。
房中央有一張桌,桌上有枯乾的水果。
左右兩邊均發現一道門

——————————————

咁樣雷克斯嘅回合就完,要用其他角色行動。
姐係點玩?
我地決定劇情走向?

冇錯,我只會提供環境資料,客觀回答NPC反應+道具反應。

例如:

你置身於大廳———

你就要同我講

角色:雷克斯

行動:搜索大廳

我會回答———

大廳石牆深幽,像墳墓一樣了無生氣。
房中央有一張桌,桌上有枯乾的水果。
左右兩邊均發現一道門

——————————————

咁樣雷克斯嘅回合就完,要用其他角色行動。

回合制
好似好好玩

咁今日幾時有文
角色:所有刺客、狙擊手

行動:全體刺客帶埋狙擊手隱身,見中川有異動馬上爆頭。
火燒巴話冇名,你地可以即場作,我自然會以gm身份ban唔合格嘅setting
姐係點玩?
我地決定劇情走向?

算係,GM係條吹水佬,跟基本規則行事,但所有劇情都係GM出吹黎,其他人就扮演角色決定做啲咩,正常有屬性點同骰子決定行動成功定失敗。

同意 多粒d20好玩好多
利申: user name
姐係點玩?
我地決定劇情走向?

同意 多粒d20好玩好多
利申: user name

綠巴,你要提供合理解釋。

雷克斯唔知任何政治角力,同時佢唔會參與事不關己的戰鬥,所以我唔批你個行動

正式開始後你地最好有共識,討論下先。我唔可能一個個覆,我只會每半個鐘用gm身份答一次。
今次會跟機制扣血,精神值當San值。

San值—每當玩家進執行搜索/使用道具的情況,將有機會遇上突發劇情,將扣減San值。

San值歸零將進入'精神錯亂狀態',角色將由GM(我 )控制。

—————

姐係San值高低如下:

神職>法師>弓手>劍士

但體力及防禦力相反。

請小心分配角色行動,互相合作
正式開始後唔好問得唔得,自己按邏輯同合理性推論。

我會每半個鐘答一次
講咁多,幾時開波。
你最好寫到差唔多位,一開始簡單一點俾個二向選擇先再慢慢擴大佢,唔係的話一開波冇共,你只會打一句:半小時過去了,大家都還未決定到下一步該怎麼做
講咁多,幾時開波。
你最好寫到差唔多位,一開始簡單一點俾個二向選擇先再慢慢擴大佢,唔係的話一開波冇共,你只會打一句:半小時過去了,大家都還未決定到下一步該怎麼做

我知,好多地方要改 執梗
有冇人玩過,有人帶住易玩啲 Gm唔可以出太多聲
可唔好可寫一寫成個場景
咁先知咩環境可以行動
同埋有咩可以互動

會講場景,唔講有咩可以互動,你地自己估
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞