LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
[quote]前文撮要
我根據個人好感度電聯過圖中各間牙科診所

我選牙醫有幾個標準
1/信譽
2/姑娘的態度
3/診所位置、清潔程度及儀器

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho

流程 : 到診所先填個人資科 > (等數分鐘)>
入診症房,另一位較資深的姑娘會同你傾計
-現時覺得自己咩問題?
-想點修正? 覺得自己除左矯齒之外有無嘴突?
-想用咩形式去箍牙?
-解釋稍後醫生會點診症
(要站立~放鬆口部~大笑~微笑~轉身睇側面)> (等數分鐘) > 醫生到 > 做笑笑檢查 >訓低
> 度上下牙齒距離 > 醫生會請你手拿鏡子,
解釋下初步診斷 > (醫生診斷佔約15分鐘) >
資深護士帶你去另一間房解釋診治過程及技術,有相片/類近牙模參考>請你出去坐數分鐘>出報價>登記姑娘解釋點分期付款>比consultfee>完

所需時間: 約75分鐘

病況及估計治療方式:
-初步評估overjet class 2 ; 5mm; 無蛀牙
-上排牙預剝兩隻
(下排都可能要剝兩隻到照xray先cfm到)
-醫生提議要最少落兩支骨釘,兩支後排牙肉位
-第三枝骨釘落埋會較美觀,
因為醫生考慮到前面既牙角度開始
向下修正時,牙肉可能會較顯露
-技術: damon system 金屬粒粒(有透明既但我唔會考慮)

注意事項:
- 決定落骨釘要開始療程時就講明
如果中途落釘可以,但壞處係會拖長療情
因為落釘子要時間跟牙肉適應

- 牙齒矯正完之後要乖乖地戴固定器,
否則會走位

收費:
- consult :800
- 療程(不包洗牙剝牙) : 54k
- xray(2pcs) + 牙模 : 價值2400 (54k內包埋)
- 骨釘: @2500 (2-3 pcs)
- 分期: 54k * 40% ,之後每月比少少至完成
(好靈活可以同姑娘夾,不過>$4000先可以碌卡,留意番)

評價
- 環境舒適
- 所有姑娘都好nice,醫生專業斯文,無hardsell
- 資料非常詳盡(見我打到咁多都知啦 )
- 控制時間好,因為我趕住番公司開會,
只有最多90分鐘見佢地,結果75分鐘內完成
(番工巴打方便預時間)
-壞處:貴囉,我暫時預唔到剝牙幾多,唔知總數幾多,遲下見多兩個醫生先圍到條數

----------

17/10/2017 更新 :
Consult Clinic : 康齒堂 炮台山

流程(唔計前一日被甩底): 登記個人資料 > (等數分鐘)>到照xray房(挈大口~咬儀器中的一枝小棒,類似雪糕棒~挈開口企定,閉眼~儀器會有指示你點做> (等數分鐘,姑娘在xray運作時會離開房間,否則會變xmen ) > 照完 > 轉另一間房訓低做掃描,即itero> itero棒狀物(勿意淫)會在姑娘操作下於口中不同角度作掃描 > (約15分鐘,有點角度攞唔凖要再掃,會有少少辛苦) >完成掃描,途中姑娘會概括介紹箍牙流程>(約10分鐘,同時電腦會將剛才的掃描運算成模疑圖)>姑娘會初步講下電腦模擬圖治療前後差別,詳情會留待日後醫生解說>姑娘會介紹不同箍牙銷售"套餐"及優惠>完

所需時間: (唔計前一日被甩底)約45分鐘

病況及估計治療方式: (留待聽日見完醫生講)

注意事項:
- 發生過前一日到診所然後因為儀器運送問題(應該係指部itero機)既"甩底"事件,建議到之前自行打去cfm booking 無謂浪費車錢時間

- itero係一枝捧狀物,介紹見下一個po,用來掃描牙齒情況得出初步電腦模擬圖,所以枝棒會在口中隊到幾入(勿意淫 ,本人個口內籠唔細,枝棒都掃唔到智齒位,而且負責姑娘有點生手,容易反胃的巴打最好早點食定野先去做itero,另外口細好友表示係比枝棒隊到少少不適)

收費:
- consult :free(如果唔買走xray)
- 療程: (太多"套餐",相後補)
- xray(1pcs) / itero : @$350(我只會要xray)
- 骨釘: (後補"套餐"相)
- 分期: 12或24月;詳細無問

評價
- 環境焗促,衛生一般
(我自己高要求既,咁最好各位自己去感受下 ,主要呢間分店係跟西醫聯營,同間診所都好多年,會比較殘舊,另外照itero間房似什物房,sorry 我搵唔到其他形容詞)
- 所有姑娘都nice,不過比較生手那位姑娘有點怯場,可能我太兇狠
- 銷售"套餐"資料詳盡(你懂的 )[/quot
唔好意思,原來個留言滿左
想問下午餐肉巴打,你個日consult完要再搵多日俾牙醫睇?洗唔洗俾錢?
你指康齒堂炮台山?
係 照xray+itero 同見醫生要分兩日進行
因為醫生只有幾日的晚上時間當值
夾唔到同一日進行
你可以自己打去問

有時診所安排既野會隨時更改
自己問最好
咪話如果買走張xray先要比錢 $350

但會係你見埋醫生先買xray走
因為醫生都要拿住d資料同你傾
咪話如果買走張xray先要比錢 $350

但會係你見埋醫生先買xray走
因為醫生都要拿住d資料同你傾

sorry 可能我講得唔清楚,想知道見醫生個part係咪free的
你指康齒堂炮台山?
係 照xray+itero 同見醫生要分兩日進行
因為醫生只有幾日的晚上時間當值
夾唔到同一日進行
你可以自己打去問

有時診所安排既野會隨時更改
自己問最好

多謝巴打詳細解釋 妟啲打電話去預約
岩岩book左去康齒堂consult
但好似話最出名個個游醫生要加$7000
有無巴絲係跟其他醫生可以分享下

前文撮要
我根據個人好感度電聯過圖中各間牙科診所
詳見第五頁#107
見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho
詳見第十頁#238

17,18/10/2017 更新 :
Consult Clinic : 康齒堂 炮台山

16/10 因為儀器運送問題發生"甩底"事件
17/10 先照xray同itero(牙齒電腦掃描)
18/10 見游舜華醫生,醫生晚間當值,
夾唔到同一日即照即見

17/10流程
登記個人資料 > (等數分鐘)>到照xray房(挈大口~咬儀器中的一枝小棒,類似雪糕棒~挈開口企定,閉眼~儀器會有指示你點做> (等數分鐘,姑娘在xray運作時會離開房間,否則會變xmen ) > 照完 > 轉另一間房訓低做掃描,即itero> itero棒狀物(勿意淫)會在姑娘操作下於口中不同角度作掃描 > (約15分鐘,有點角度攞唔凖要再掃,會有少少辛苦) >完成掃描,途中姑娘會概括介紹箍牙流程>(約10分鐘,同時電腦會將剛才的掃描運算成模疑圖)>姑娘會初步講下電腦模擬圖治療前後差別,詳情會留待日後醫生解說>姑娘會介紹不同箍牙銷售"套餐"及優惠>完

所需時間: 約45分鐘

注意事項:
- 發生過16/10到診所然後因為儀器運送問題(應該係指部itero機)既"甩底"事件,建議到之前自行打去cfm booking 無謂浪費車錢時間

- itero係一枝捧狀物,介紹見下一個po,用來掃描牙齒情況得出初步電腦模擬圖,所以枝棒會在口中隊到幾入(勿意淫 ,本人個口內籠唔細,枝棒都掃唔到智齒位,而且負責姑娘有點生手,容易反胃的巴打最好早點食定野先去做itero,另外口細好友表示係比枝棒隊到少少不適)

評價
- 環境焗促,衛生一般
(我自己高要求既,咁最好各位自己去感受下 ,主要呢間分店係跟西醫聯營,同間診所都好多年,會比較殘舊,另外照itero間房似什物房,sorry 我搵唔到其他形容詞)
- 所有姑娘都nice,不過比較生手那位姑娘有點怯場,可能我太兇狠
- 銷售"套餐"資料詳盡(你懂的)

------------------------

18/10流程
到診所>(等半個鐘)>見醫生>先要笑一下比醫生睇>訓低,檢查牙齒>(約數分鐘)>解釋病程及治療方案> (約十分鐘) >姑娘提供報價>買xray 盛惠$350(姑娘會電郵方式提供)>完

病況及估計治療方式:
- 哨牙,上排牙齒好斜(無提供專業名詞)
-左面下排牙齒有磨蝕現象,要少食酸性食物
-上剝兩隻 下剝兩隻
(另估計要剝上排智齒,下排智齒暫不用剝)
-骨釘4支
(幫手定位及增強拉力,令前排牙齒向後移,如果唔落會療程進度拖延或者後排牙齒向前移,變相效果未如理想)
-醫生指用傳統或隱適美箍分別不大
-需時3年
-醫生指本人非骨性哨牙

收費:
- consult :free
(唔買走xray:free;買走:$350,見醫生:free)
- 療程: 59k(非指定醫生,指定再貴d)
- 骨釘: $6000/4粒(59k 內已計算)
- 洗牙: $760/2次(59k 內)
- 剝牙: 4隻(59k 內)
- 剝智齒: $1500/2隻(59k 內)
- 分期: 先榜$8000然後12或24月
(詳細要影番張單t&c; 太繁複,巴打真係好想睇我先影 )

所需時間: 等30分鐘+睇15分鐘

評價
-醫生解答詳盡,不過太多客,要快問,問得精凖
-唔想影響診所的銷售套餐或者該診所病人享用各項介紹人/同行/其他減價優惠,所以我唔會作批評,只可以話唔啱本人,閣下自行判斷
-本人自律性偏低,好貪玩,所以唔會選擇隱適美
-如不能在療程內完成矯齒,要另外加錢@$5000去訂多一套隱適美牙箍,好難預計將來條數,所以不作考慮

我冇跟游醫生,不過未開始上箍。
assist左個姓黃既醫生幫我箍,係火炭

我冇跟游醫生,不過未開始上箍。
assist左個姓黃既醫生幫我箍,係火炭

我可以做介紹人,平3000蚊
https://t.me/catdaniel
整牙睇新聞 (?數到第幾)

港首宗 牙醫被控無牌集資炒舖
招攬逾六十同事親友 賺三千多萬
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151103/19358008

涉案逾60名投資者,包括IPFUND職員、冼的同事徐詠琦牙醫、恒健牙科診所的職員及冼的家人。被告曾進行16項物業投資,每項有14至60名投資者,各投資者的資金,包括投資額另加5或10%保證金。

整牙睇新聞 (?數到第幾)

港首宗 牙醫被控無牌集資炒舖
招攬逾六十同事親友 賺三千多萬
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151103/19358008

涉案逾60名投資者,包括IPFUND職員、冼的同事徐詠琦牙醫、恒健牙科診所的職員及冼的家人。被告曾進行16項物業投資,每項有14至60名投資者,各投資者的資金,包括投資額另加5或10%保證金。

有無人搵鄧幹耀箍緊/箍過
去左佢度consult 隱適美
姑娘好好
之後都有巴打好評定我又搵唔返
1516緊
有冇cool黃偉光?咨詢完冇講實幾錢,cool幾耐,點樣cool,話睇情況。

我反而唔係好明你咨詢意思係指
你上去比晒生臨床檢查定只是打電話問

因為我之前打過去問黃醫生診所
姑娘話比醫生臨床檢整+2xray+牙模要
比3000蚊,比咁多錢做檢查報唔到價比你?
定係我理解錯?

之於黃醫生係幾多低bkingdom家長推薦既
有一定信譽
有冇cool黃偉光?咨詢完冇講實幾錢,cool幾耐,點樣cool,話睇情況。

我反而唔係好明你咨詢意思係指
你上去比晒生臨床檢查定只是打電話問

因為我之前打過去問黃醫生診所
姑娘話比醫生臨床檢整+2xray+牙模要
比3000蚊,比咁多錢做檢查報唔到價比你?
定係我理解錯?

之於黃醫生係幾多低bkingdom家長推薦既
有一定信譽

講多句,棚牙整幾耐係bycase
一般來講兩年
仲要睇你用隱適美定鋼
鋼又有分自鎖同傳統橡筋圈
同埋口腔本身既衛生情況
成口爛牙/牙周病又要先治理再作矯齒
hello 請問有冇人係箍完牙之後落左鐵線落牙度,晚上再戴retainer ?
我箍完十幾年,好似都無咩聽過有人係咁保養,依家有d 後期問題想傾傾~
hello 請問有冇人係箍完牙之後落左鐵線落牙度,晚上再戴retainer ?
我箍完十幾年,好似都無咩聽過有人係咁保養,依家有d 後期問題想傾傾~

你過牙佬那邊問啦
https://lihkg.com/thread/435169/page/36

但你意思係箍完牙仲有鐵線在牙齒後面,晚上再ONTOP戴retainer ?
我只知道梁醫生姑娘有介紹過箍完牙有一隻retain方法係門牙後面落鐵線固定既
個TERMS我忘記左(今晚補),不過佢就話呢個方法係貴同難清潔
你係咪呢個意思

咁樣樣?
有無得剩係箍上排牙會平啲
有無得剩係箍上排牙會平啲

ByCASE 睇咬合
出茶餐廳點套餐有無得只食飯唔叫小菜?

外國通常好似興下排門牙後面整條鋼線,
但係前幾個集中帖有人講過咁樣比較難清理牙齒。
我自己啱啱先開始箍。
你想問咩直接講出黎先有機會有人答到你。
其實脫智慧齒公價幾錢
之前嗰間4萬包retainer但唔包剥牙
我有四隻要剥 上面每隻1200 下面每隻3500
加埋個treatment成5萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞