LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

DDOS兄
擺新聞置下頂先

牙管會處理投訴 平均拖近3年
政府報告促檢討
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20170614/20055371

想問下剝完牙啲牙未拍返埋一齊
個牙醫就話cool 完
話其他人都係咁 係咪正常
Cool 左年幾 剝完牙條隙仲係到

一定唔會正常囉
你果個咩醫生黎
有咩問題都要反映俾醫生知
直到滿意先拆箍
拆左就冇架啦
個牙醫就話cool 完

隱適美?
個牙醫就話cool 完

條牙隙幾闊先
有冇圖睇下?
個牙醫就話cool 完

一定唔會正常囉
你果個咩醫生黎
有咩問題都要反映俾醫生知
直到滿意先拆箍
拆左就冇架啦

佢叫我下次覆診比尾數
我問佢 佢又講笑咁答我話係咁
下次再問多次佢

方唔方便講多少少以下幾樣野
1/你搵普通定專科
2/你本來有咩問題所以要箍
3/成個療程係點,剝左幾多隻牙,箍左幾多年,箍邊款

另外你應該KEEP番療程前後既X-RAY & 牙模,
自己療程中有無KEEP住影相做PHOTORECORD?整理左資料先
有需要下一步你去搵專科睇或者投訴原本個牙醫都有理有據
個牙醫就話cool 完

條牙隙幾闊先
有冇圖睇下?

大約 3mm 到

投訴啦
尋日整左8粒藍色橡筋落大牙邊準備下星期上牙箍,
今日食完lunch 之後其中1 粒橡筋跌走出黎。
洗唔洗搵醫生整整?
成26歲仔先到cool會唔會有d怪?

事關我棚牙都算整齊, 只係有明顯既咀突問題, 半年前去左胡X琳到consult, 佢都建議我落骨釘同mok 4隻牙, 包括智慧齒, 但成個treatment要成5萬蚊(傳統), cool 3年左右, 基於年齡同錢既問題, 依加仲係1516, 希望大家比下意見, 例如有冇d效果顯著既同類case分享下

事關我棚牙都算整齊, 只係有明顯既咀突問題, 半年前去左胡X琳到consult, 佢都建議我落骨釘同mok 4隻牙, 包括智慧齒, 但成個treatment要成5萬蚊(傳統), cool 3年左右, 基於年齡同錢既問題, 依加仲係1516, 希望大家比下意見, 例如有冇d效果顯著既同類case分享下

同你問題相約
箍陶瓷 加四粒骨釘 要76000
未計4隻剝牙
個醫生比左好多相我睇,我見到啲人個嘴無再突,個下巴正常返
洗唔洗搵醫生整整?

我都試過甩出嚟 但自己整返入去
整完之後診所姑娘冇講甩咗點算?最好都係打返去問
洗唔洗搵醫生整整?

我都試過甩出嚟 但自己整返入去
整完之後診所姑娘冇講甩咗點算?最好都係打返去問

打左,佢叫我聽日返去整返好d,
費事下星期上唔到牙箍。

之前醫生有話自然甩就無所謂。
睇睇下原來我個到都算便?33000有2枝骨釘,2000做laser割筋,3000轉陶瓷.
睇睇下原來我個到都算便?33000有2枝骨釘,2000做laser割筋,3000轉陶瓷.

什麼是laser割筋

26歲箍牙 6月上箍都係用左大約5萬 我地嘅情況都幾似
洗唔洗搵醫生整整?

好似話自然甩即係佢已經夠闊先會甩出黎。
不過我無試過塞圈,純粹係前幾個post有人講過。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞