LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

你問下醫生點刷牙啦,
正常一日要刷5次牙。
漱口水好似揀無酒精就得。
我仲有用水牙線。
你上箍前無洗牙先咩?

有D醫生話早晚+3餐後都要刷牙.
我個醫生就話一定要用埋牙膏,
最多份量用少D, 但係一定要用,
如果唔係刷得唔乾淨.
你問下你醫生意見會好D.
其實一日刷咁多次會唔會傷牙?
我而家係食完嘢輕輕咁刷走啲食物就算 唔用牙膏
不過我未完全上哂箍
夜晚用埋水牙線就真係沖到食物殘渣出嚟
噴落去牙罅嗰下仲有陣味

你咁多個月仲未上哂粒粒
我今個月上多左3粒, 淨番1粒就上哂喇
好似話唔好食完野即刻刷牙就OK.
我個醫生就話一定要刷咁多次, 最多牙膏用少D.
不過晚餐後個次通常都懶, 直接等多陣刷一次就算數
我反而用水牙線唔多野沖到出黎, 可能平時刷一次牙都刷好耐.
係朝早做油拔時, 間唔中會浪到少少野出黎.

星期六開刀剝左右邊兩隻智慧齒
宜家腫腫地 不過冇咩點痛
個醫生手勢幾好又溫柔

但想問下大家開刀剝牙大約幾錢
我覺得我好似剝貴左

Btw宜家等緊個牙箍到港 好想快d開始箍

開刀剝好似通常都3千起,
你個醫生又會一次過幫你剝哂左右兩邊,
唔留番一邊俾你食嘢嘅

Sorry 我表達得唔清楚
我淨係剝左 "右邊兩隻"

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

我頭一個星期都係食啲唔駛咬嘅嘢

我上箍第一日就食飯 見到你地講到咁我覺得自己癲癲地
未箍牙又心心思既人
今晚8點半無綫財經資訊台會有個節目講箍牙
仲會有專家講解
有興趣既可以睇下
未箍牙又心心思既人
仲會有專家講解
有興趣既可以睇下

今日上上排箍,但都會睇下
星期六開刀剝左右邊兩隻智慧齒
宜家腫腫地 不過冇咩點痛
個醫生手勢幾好又溫柔

但想問下大家開刀剝牙大約幾錢
我覺得我好似剝貴左

Btw宜家等緊個牙箍到港 好想快d開始箍

開刀剝好似通常都3千起,
你個醫生又會一次過幫你剝哂左右兩邊,
唔留番一邊俾你食嘢嘅

Sorry 我表達得唔清楚
我淨係剝左 "右邊兩隻"

今朝未瞓醒, 理解力有D問題
咁你剝左幾錢呀?

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?
我上兩個星期上多左3粒"粒粒",
即刻軟到刷牙都痛.... (因為其中2隻暴牙暴得好勁)
前一頁有巴絲講箍自鎖唔會牙軟添.
未箍牙又心心思既人
仲會有專家講解
有興趣既可以睇下

箍緊都睇下先, 希望今晚記得睇

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我上箍果晚都仲食到雞翼 箍左咁耐都冇咩話好特別痛過 不過我啲牙其實算齊既

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我上箍果晚都仲食到雞翼 箍左咁耐都冇咩話好特別痛過 不過我啲牙其實算齊既

有冇人同我一樣箍緊深水埗黎永輝

我都係依到箍緊

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我一次過就上哂24粒

我上星期五上箍 我懂的

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我一次過就上哂24粒

我都想快D上埋個1粒佢.
無牙痛真好!!
12月要轉紅綠色迎聖誕

甩箍了

恭喜恭喜,
箍完滿唔滿意?

前排終於平返無前後牙 等緊牙套

你準備用邊種固定器呀?

膠套啦,少啲機會移位
大家有冇心得去保養啲粒粒冇咁易甩?啱啱上左上排箍冇耐就甩左一粒 唔知係心勢問題定點

今日口痕挑戰撈麵
一咬斷d麵就牙痛呀頂

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我一次過就上哂24粒

我差下排門牙3粒
我上排cool左半年先到下排
依家上埋 下排牙
因為棚牙唔平 要攞補牙d料舖
搞到食嘢勁難食
大家有冇心得去保養啲粒粒冇咁易甩?啱啱上左上排箍冇耐就甩左一粒 唔知係心勢問題定點

我用電動牙刷,水牙線都係沖甩啲粒,
係第2個月時斷過2次鋼線
自己就唔食有骨或者太硬嘅嘢
甩箍了

恭喜恭喜,
箍完滿唔滿意?

前排終於平返無前後牙 等緊牙套

你準備用邊種固定器呀?

膠套啦,少啲機會移位

即係類似隱適美個種?

可能你D牙唔太亂,
所以唔痛/軟?

我一次過就上哂24粒

我差下排門牙3粒

幾個月後就會上埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞