LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
成26歲仔先到cool會唔會有d怪?

事關我棚牙都算整齊, 只係有明顯既咀突問題, 半年前去左胡X琳到consult, 佢都建議我落骨釘同mok 4隻牙, 包括智慧齒, 但成個treatment要成5萬蚊(傳統), cool 3年左右, 基於年齡同錢既問題, 依加仲係1516, 希望大家比下意見, 例如有冇d效果顯著既同類case分享下

我27歲先箍 仲要係傳統鐵粒 箍左半年了 連埋智慧齒剝左8隻牙 黎緊要上骨釘了
今日去左照x ray做牙模,仲要等個幾月先有得睇動畫

可能你個醫生太忙,所以等耐啲。
隱適美電腦圖只供參考,
唔好諗住真係可以完全一樣
(前post有人講過)

揀左中環羅xx 先上網睇到好似有人唔滿意又整得唔好 好擔心
今日去左照x ray做牙模,仲要等個幾月先有得睇動畫

可能你個醫生太忙,所以等耐啲。
隱適美電腦圖只供參考,
唔好諗住真係可以完全一樣
(前post有人講過)

揀左中環羅xx 先上網睇到好似有人唔滿意又整得唔好 好擔心

俾咗錢,唯有自己睇緊啲啦。
有嘢就問醫生。

事關我棚牙都算整齊, 只係有明顯既咀突問題, 半年前去左胡X琳到consult, 佢都建議我落骨釘同mok 4隻牙, 包括智慧齒, 但成個treatment要成5萬蚊(傳統), cool 3年左右, 基於年齡同錢既問題, 依加仲係1516, 希望大家比下意見, 例如有冇d效果顯著既同類case分享下

我都係牙整齊 只係有咀突問題 跟左個專科 話要兩支骨釘 但唔駛剝牙
建議你拎住張x-ray consult多一兩個醫生先

我都係牙整齊 只係有咀突問題 跟左個專科 話要兩支骨釘 但唔駛剝牙

我想問你上骨釘幾錢枝
牙醫有無講剝咁多牙會面凹
有興趣可tele: spammarvel

我想問你上骨釘幾錢枝

骨釘2500一支 我箍左4個月 未落
未照x-ray前話可能要剝兩隻(非智慧齒) 照完話唔駛 冇講剝牙會有咩影響

我想問你上骨釘幾錢枝

骨釘2500一支 我箍左4個月 未落
未照x-ray前話可能要剝兩隻(非智慧齒) 照完話唔駛 冇講剝牙會有咩影響

巴打上左骨釘記得包膠下
大家好 我係學生所以揀B&J 箍牙會平d , 有冇朋友係個到箍過有經驗啊? 因為我上網見人評話佢好可怕 我有d淆
大家好 我係學生所以揀B&J 箍牙會平d , 有冇朋友係個到箍過有經驗啊? 因為我上網見人評話佢好可怕 我有d淆

我都見到 所以淆左

我都見到 所以淆左

唔係淨係洗牙有問題咩

我都見到 所以淆左

唔係淨係洗牙有問題咩

洗牙都有問題,我就不了
今日開刀剥咗左下隻智慧齒 好痛
不過都唔及上次杜牙根痛
我塊面未開始腫 係咪聽日就會嚟料
今日開刀剥咗左下隻智慧齒 好痛
不過都唔及上次杜牙根痛
我塊面未開始腫 係咪聽日就會嚟料

Btw除咗搵冰敷仲有咩可以消腫
梁苑莊箍牙 貴唔貴
梁苑莊箍牙 貴唔貴

我都想知有無其他巴打搵梁醫生

呢期我唔得閒上水
你搵我tele 有時間再答你spammarvel
上左箍個幾星期 個咀突到呀媽都唔認得
又要夾硬合埋 搞到咀入面2邊d肉好似比鋼線界開左咁損左一大撻

到底幾時先會慣

其實我啲牙算唔算太難做

其實我啲牙算唔算太難做

牙醫當時點講
我唔係專業人士,但睇到張X-RAY有下列幾個問題,有錯請指正
1/中線唔對?
2/牙齒(特別左下方及上前方幾粒牙)是否有重疊生長的情況
3/下方右三的Molar牙腳特別彎
4/下方兩粒智齒阻生,特別是右邊那粒,應該要開刀拎出來
5/上右方智齒係出緊來定疊住左生?
6/你平時咬合講野有無問題?

比專業牙醫咪唔難做,主要係錢/時間問題姐,唔需要太憂心
但你張X-RAY係2014年,已經唔UPDATE.....相信要再照過

P.S.我都consult過梁醫生,詳情自行追PO
我上網搵到張靚仔牙齒X-RAY,你對比下

我都見到 所以淆左

唔係淨係洗牙有問題咩

洗牙都有問題,我就不了

我箍緊呀 箍牙會去返中環/尖沙咀診所果邊 暫時覺得都幾好 只係學生價咗都幾貴
用開白色膠粒
琴日覆診幫我換左透明粒 我冇留意
食左咖喱
係咪點刷都唔會有用
用開白色膠粒
食左咖喱
係咪點刷都唔會有用
用開白色膠粒
食左咖喱
係咪點刷都唔會有用

膠粒即係矯正器?
定係你講緊橡筋。
黃咗刷極可能都係淺好少,
等下次覆診啦。

其實我啲牙算唔算太難做

問醫生意見專業啲。

因為剝牙拆左個箍幾日
下排牙刷唔到d位黑曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞