LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
不過骨釘就真係有機會出現SIDEEFFECT
我都諗緊點做好

Risks and complications of miniscrew anchorage in clinical orthodontics
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1882761614000192

--------------------

反而想問之前表示自己比鄭偉昌整牙既巴打
你地知唔知自己用哪一款鋼箍,係咪自鎖式
我那日去完梁醫生到落樓下鄭醫生BK時間檢查
姑娘答我唔到我 SOSAD

附Orthodontic brackets SIDESHOW https://www.slideshare.net/lubna_aborob/orthodontic-brackets-59935861
我都諗緊點做好

Risks and complications of miniscrew anchorage in clinical orthodontics
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1882761614000192

附Orthodontic brackets SIDESHOW https://www.slideshare.net/lubna_aborob/orthodontic-brackets-59935861

岩岩望左一次我諗應該唔係自鎖
前文撮要

我根據了個人好感度電聯過圖中
各間牙科診所

我選牙齒有幾個標準
1/信譽
2/姑娘的態度
3/診所位置、清潔程度及儀器

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho

流程 : 到診所先填個人資科 > (等數分鐘)>
入診症房,另一位較資深的姑娘會同你傾計
-現時覺得自己咩問題?
-想點修正? 覺得自己除左矯齒之外有無嘴突?
-想用咩形式去箍牙?
-解釋稍後醫生會點診症
(要站立~放鬆口部~大笑~微笑~轉身睇側面)> (等數分鐘) > 醫生到 > 做笑笑檢查 >訓低
> 度上下牙齒距離 > 醫生會請你手拿鏡子,
解釋下初步診斷 > (醫生診斷佔約15分鐘) >
資深護士帶你去另一間房解釋診治過程及技術,有相片/類近牙模參考>請你出去坐數分鐘>出報價>登記姑娘解釋點分期付款>比consultfee>完

所需時間: 約75分鐘

病況及估計治療方式:
-初步評估overjet class 2 ; 5mm; 無蛀牙
-上排牙預剝兩隻
(下排都可能要剝兩隻到照xray先cfm到)
-醫生提議要最少落兩支骨釘,兩支後排牙肉位
-第三枝骨釘落埋會較美觀,
因為醫生考慮到前面既牙角度開始
向下修正時,牙肉可能會較顯露
-技術: damon system 金屬粒粒(有透明既但我唔會考慮)

注意事項:
- 決定落骨釘要開始療程時就講明
如果中途落釘可以,但壞處係會拖長療情
因為落釘子要時間跟牙肉適應

- 牙齒矯正完之後要乖乖地戴固定器,
否則會走位

收費:
- consult :800
- 療程(不包洗牙剝牙) : 54k
- xray(2pcs) + 牙模 : 價值2400 (54k內包埋)
- 骨釘: @2500 (2-3 pcs)
- 分期: 54k * 40% ,之後每月比少少至完成
(好靈活可以同姑娘夾,不過>$4000先可以碌卡,留意番)

評價
- 環境舒適
- 所有姑娘都好nice,醫生專業斯文,無hardsell
- 資料非常詳盡(見我打到咁多都知啦 )
- 控制時間好,因為我趕住番公司開會,
只有最多90分鐘見佢地,結果75分鐘內完成
(番工巴打方便預時間)
-壞處:貴囉,我暫時預唔到剝牙幾多,唔知總數幾多,遲下見多兩個醫生先圍到條數

暫時係咁啦,
我下一步係見康齒堂,
會照xray(會拎走,比$350)同掃描

再下一步係見鄭偉昌

再update大家

巴打好詳細 我樓下個間牙科consult fee $100 都唔知會包括啲咩

100蚊正常係無包嘢,
入去見醫生俾佢睇下你啲牙,
再聽佢講下剝幾隻牙定點樣搞

你咪試下楊祖明囉 普通科
仲有個唐逸謙在牛頭角都有擺檔既
不過聽個youtuber講佢時間好難就
你自己再搵下
https://youtu.be/5HPsUMmgD1g

又係我背資料時間
我都諗緊點做好

岩岩望左一次我諗應該唔係自鎖

好 我到時再問
但無聊一問
門口個登記姑娘(中髮,中年紀,清爽對答那位)
佢係咪戴緊假牙.....
登記姑娘係生招牌來 比佢嚇一嚇
顧慮多左一樣
岩岩落骨釘,麻醉藥唔夠一個鐘就過左
好撚痛
好撚痛

兩粒?
小弟就黎拆得

你咪試下楊祖明囉 普通科
仲有個唐逸謙在牛頭角都有擺檔既
不過聽個youtuber講佢時間好難就
你自己再搵下
https://youtu.be/5HPsUMmgD1g

又係我背資料時間

之前去唐逸謙尖沙咀果間consult等左成個鐘 佢啲客上親去覆診門口個reception都叫佢地落去行陣先好上去
你係有好多時去覆診既先好考慮唐逸謙
不過佢收得唔貴既 佢之前開3萬
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

箍左幾耐落骨釘
我果間冇咩人講 但平均都要等成個鐘先得
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

打嗰個位痛,其他牙肉都陣陣痛
一郁個口就痛
之前剝兩隻牙都唔覺痛,依加過左麻醉藥就好撚痛

箍左幾耐落骨釘

4個月多啲牙醫就開始話要落,但係啲牙未郁到夠位落骨釘,依加半年多啲就夠位落到
上個禮拜去左個專科醫生度consult
佢話我個嘴有少少突,但唔嚴重
最大問題係我牙腳短,所以唔建議我拉到咁入,怕啲牙腳愈磨愈短 叫我上排剝2隻下排磨牙箍番齊啲牙就算(本身唔齊)
但佢話又如果我真係想拉番直啲牙都可以幫我做,明白好多女仔都想,咁就要剝4隻
愈睇就覺得自己個嘴愈突,怕後悔,但健康又緊要
15/16
回應返上面午餐肉巴既骨釘
我有小小牙肉外露,箍牙個陣有問醫生會唔會打骨釘
佢就話呢樣野係自欺欺人,本身問題所在係因為骨生得有問題
要處理問題唯一方法就係開刀
仲問我係咪睇得大陸網多
不過我唔太介意牙肉,箍返齊就已經夠
自鎖式之前有巴絲留過言話其實唔覺得同傳統比有咩特別
見過有d資料係話牙醫界對自鎖式既效率同成效仍然存疑
不過自鎖式係比較方便~
上個禮拜去左個專科醫生度consult
佢話我個嘴有少少突,但唔嚴重
最大問題係我牙腳短,所以唔建議我拉到咁入,怕啲牙腳愈磨愈短 叫我上排剝2隻下排磨牙箍番齊啲牙就算(本身唔齊)
但佢話又如果我真係想拉番直啲牙都可以幫我做,明白好多女仔都想,咁就要剝4隻
愈睇就覺得自己個嘴愈突,怕後悔,但健康又緊要
15/16

搵多兩個專科傾下
咪剝四隻 不過要問埋醫生
剝咁多個面型會唔會好塌
到時顯老就得不常失
仲問我係咪睇得大陸網多
不過自鎖式係比較方便~

https://www.realself.com/question/Damon-regular-braces

等埋其他報價我先諗
好撚痛

屌睇完啲台妹blogger搞到我都想落
驚就咁箍唔會收得唔夠入
好撚痛

屌睇完啲台妹blogger搞到我都想落
驚就咁箍會收得唔夠入
仲問我係咪睇得大陸網多
不過自鎖式係比較方便~

果時鄭偉昌都好似有講過我牙肉外露既問題 佢都話呢啲要開刀
屯門區有邊間推介??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞