LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

雖然呢到好似無咩人講,但鄧連長好多人睇

低b kingdom那邊多人推 鄧
巴打你睇緊佢?
有無人睇過荃灣陳思昕牙醫
戴橡筋點食野?係咪可以除出黎 食完再戴?
每日都要換一條新 你地戴左橡筋幾耐?

橡筋可除
否則咪要用飲管食
上網見到有人戴到異型咁

依家除retainer d口水絲都好似呢隻野咁
傳統cool左一年三個月左右 岩岩拆左好撚開心
牙醫一上cool就開始叫我戴橡筋
去到後期最大tension果款再打孖上 出到黎個effect都好滿意!

一年三個月箍完咁快手?
箍左一年半先發現箍牙完全對我既露牙肉笑冇幫助
好頹
好頹

箍牙根本就無講過話對露牙肉有幫助
我牙醫講明唔露牙肉就得開刀呢個選擇
又或者割牙肉,台灣好多人好興做呢個
正式上曬箍第四日,但我冇人地講到咁痛,都可以算咬到野,冇乜酸軟感覺,係咪正常?會唔會個箍太鬆?
仲有左邊大牙內側有粒野係到,狂刮到條脷,痛到仆街,頂唔順用左牙蠟。牙醫話用牙蠟會減慢進度,搞到我都唔太敢用

好想快啲排牙縮返入去,個嘴唔好咁突 箍牙之後日日都照住塊鏡 望住排牙

咁你當時consult左幾多個醫生先落到決定

4個 洗左成千蚊

So sad 但到第幾個先照X-RAY呢
其實我最擔心係牙醫CONSULT完一到照XRAY發現問題又再加價
變相我預錯晒D Budget

果時係其中一間consult果時照埋X-ray
我係帶埋X-ray去consult鄭偉昌

有些同我講張片唔比拎走
但結果你在鄭醫生度做都要再照過嫁哦?
我好煩⋯⋯好多問題⋯⋯

[/quote]
suppose片就拎得走既
我係第2間照完叫佢email俾我再俾鄭醫生既睇做consult
不過都要睇下張片影得好唔好 我firm左係鄭牙醫到睇果時佢話我張片有啲位影唔清叫我補影
佢都冇收我X-ray錢

咁你當時consult左幾多個醫生先落到決定

4個 洗左成千蚊

So sad 但到第幾個先照X-RAY呢
其實我最擔心係牙醫CONSULT完一到照XRAY發現問題又再加價
變相我預錯晒D Budget

果時係其中一間consult果時照埋X-ray
我係帶埋X-ray去consult鄭偉昌

有些同我講張片唔比拎走
但結果你在鄭醫生度做都要再照過嫁哦?
我好煩⋯⋯好多問題⋯⋯

suppose片就拎得走既
我係第2間照完叫佢email俾我再俾鄭醫生既睇做consult
不過都要睇下張片影得好唔好 我firm左係鄭牙醫到睇果時佢話我張片有啲位影唔清叫我補影
佢都冇收我X-ray錢[/quote]

咁佢算幾好
無收你錢 低調d算
遲下佢爆廠就大鑊
箍完成日懶得帶牙套 已經哨番 又唔啱位

雖然呢到好似無咩人講,但鄧連長好多人睇

一年前去過鄧連長到consult,個姑娘幾好人,不過後尾見完醫生佢講到我好嚴重唔比我箍,要我直接做正顎手術 明明我只係牙疏同有啲骨性哨牙
同埋佢收得幾貴,去之前打電話問過價講30-40k起,去到先知原來30-40k係淨係上排牙,即係上下加埋起碼70k
點解箍牙開飲食台

話說我都計劃2018年箍牙,想年底前決定到用邊位牙醫
我會選專科同鋼箍,因為做左大量資料搜集
雖然普通科價錢平,但出事就手尾長,而且本人已不是18 22
普通科唔太博得過,穩適美我自己無咩需要

我爬過大量討論區(包括中英文討論區、YOUTUBE、IG)
然後根據了個人好感度電聯過圖中的各間牙科診所
我選牙齒有近個標準

1/ 信譽:太多網上吹奏我會卻步,因為太多人病人會大增牙醫工作量及
我懷疑係有SOFT SELL成份

2/姑娘的態度:箍牙係一個漫長的旅程,唔想下下問姑娘野佢都西我面,
但又要忍住度氣之類,最慘到時自己棚牙在對方手上

3/診所位置、清潔程度及儀器:方便箍牙過程有問題時容易診症,
所以新界區本人不會考慮;太殘既診所我會懷疑該診所的消毒功夫是否做足

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(有錯漏請巴打提出,因為電話有時問得唔夠清楚)

圖中吳翠珊我同學箍過,但個姑娘好串
而且consult + X-ray fee 漲價太大,暫不考慮

我初步打算先搵梁苑莊做好consult($800)
因為佢間診所姑娘解釋得好詳盡
同時提議我先consult,睇左環境,考慮左先再上去照 X-ray
我覺得幾老實,唔會下下CHUR病人落牙模,所以就搵佢傾傾先

下一步我會月尾搵康齒堂做免費consult,反正免費,聽下無妨

但我預計梁苑莊會貴到仆街,超出預算
咁下一步我或者搵鄭偉昌/岑美恩/鄧連長/莫浩源再作咨詢⋯⋯

大家點睇,有無睇過我列表中既牙醫
比下意見,唔該晒

有咩UPDATE我會再上來講

近來做research做到好累,慘過搵工

俾多個選擇你尖沙咀袁國華,佢都係專科黎
本身我係睇司徒少強佢見我個case複雜就轉介我去袁國華到

我本身有骨性哨牙原因係下顎生得唔好縮左入去(上排牙下差排牙差距10mm),咬合同中線唔齊問題
佢都有講過骨性除左手術箍牙做唔到100%完美但我箍左年半d牙真係有好大變化哨牙改善左好多咬合問題完全改善到(冇錢做手術先選擇箍牙)
箍傳統$46000唔包剝牙
佢同d姑娘都好nice
冇記錯consult 要$500
有冇人係箍魯國英?
好頹

露牙肉好似有樣方法解決係去燒牙肉
台灣好興
但唔知香港點
好頹

台灣好興
但唔知香港點

燒牙肉?咩來
有無link
睇左食燒肉

其實練到嫁啵 唔露咁多牙肉出來
我反而係太大棚牙
好礙眼
好頹

台灣好興
但唔知香港點

依家又有新嘢喇?
我仲停咗係打骨釘改善露牙肉問題
我都諗緊箍唔箍 我醫生話我隻bb牙蛀鬼左要整走佢 方案一係整走完裝隻假牙 方案2係整走完箍番埋去 好鬼難諗
我都諗緊箍唔箍 我醫生話我隻bb牙蛀鬼左要整走佢 方案一係整走完裝隻假牙 方案2係整走完箍番埋去 好鬼難諗

價錢時間主導

bb牙即係乳齒?
咁你本身隻恒齒去咗邊?
好頹

台灣好興
但唔知香港點

電燒牙齦手術
http://ananchen.pixnet.net/blog/post/64638019-%5B%E7%89%99%E5%A5%97%E6%97%A5%E8%A8%98%E5%BE%8C%E7%BA%8C%5D-%E9%9B%BB%E7%87%92%E7%89%99%E9%BD%A6%E6%89%8B%E8%A1%93

搜索病又發作
好似好好味咁
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻
個嘴可以縮入去 同嘴唇會變薄
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻

你有冇落骨釘?
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻

你有冇落骨釘?

無 問過醫生
佢話我唔需要
本身個嘴唔係太突
箍完牙仲玩唔玩到潛水
就咁睇 好似咬乜都痛
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻

你本身無剝牙/淨係剝咗智慧齒?
箍完牙仲玩唔玩到潛水
就咁睇 好似咬乜都痛

箍完牙即係成個箍牙過程完咗,
定係講箍緊牙時咬咩都痛
通常都係酸軟一星期,搵啲淋嘢食就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞