LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想問將軍澳呢邊有冇推介

油塘有個 林凱波
見到人地推過
但佢係普通科
你自己衡量下

我己經research到識背

去過佢果到做consult 波波幾friendly幾爽
但佢開價有啲貴 貴過我依家箍專科
同埋覆診都等得耐小小 不過consult唔洗錢夾到時間都可以上去搵佢問下

咁你當時consult左幾多個醫生先落到決定
戴橡筋點食野?係咪可以除出黎 食完再戴?
每日都要換一條新 你地戴左橡筋幾耐?

橡筋可除
否則咪要用飲管食
上網見到有人戴到異型咁

依家除retainer d口水絲都好似呢隻野咁
傳統cool左一年三個月左右 岩岩拆左好撚開心
牙醫一上cool就開始叫我戴橡筋
去到後期最大tension果款再打孖上 出到黎個effect都好滿意!

橡筋可除
否則咪要用飲管食
上網見到有人戴到異型咁

去到後期最大tension果款再打孖上 出到黎個effect都好滿意!

咁即無落過骨釘?

橡筋可除
否則咪要用飲管食
上網見到有人戴到異型咁

咁即無落過骨釘?

冇呀 不過有4隻介指
橡筋試過上外側拉落下外側
又試過上外拉下內 上內拉下外 上內拉下內
咩款都玩齊...

冇呀 不過有4隻介指
咩款都玩齊...

你個名
你套電影就上畫
天狼星做邱吉爾

我隻智慧齒打橫生
楊祖明話最好剝埋
sosad
睇埋專科再算

冇呀 不過有4隻介指
咩款都玩齊...

你個名
你套電影就上畫
天狼星做邱吉爾

我隻智慧齒打橫生
楊祖明話最好剝埋
sosad
睇埋專科再算

巴打識野 churchill都要箍牙
我都係專科 有隻智慧齒未出 不過醫生話唔洗理佢
我一開波剝左6隻牙 兩隻智慧齒, 4隻pre-molar...
想問將軍澳呢邊有冇推介

油塘有個 林凱波
見到人地推過
但佢係普通科
你自己衡量下

同埋覆診都等得耐小小 不過consult唔洗錢夾到時間都可以上去搵佢問下

我consult 過同一間診所既陳醫生 好有耐心答問題同好nice
但consult都等成個半鐘
今日去普通牙醫到洗牙 順便做埋箍牙諮詢
醫生話我個case佢唔接 要轉介到專科
佢仲話要預做手術 唔關箍牙事 關啲骨事
因為我啲牙好齊 係咀比較突
有無巴絲同我個case差唔多 知唔知咁搞大概要幾多錢
同埋有無專科推介
以家俾醫生搞到個人好絕望 原來醜到箍牙都解決唔到問題

你可以參考下樓上巴打個表,
好詳細

個表要多人參與先得
否則CONSULT到破產

箍緊鄭偉昌

講多少少啦巴打,你本身有咩問題
診所會否好多人
我打去呢個查詢既時候姑娘都幾爽快

我都係箍鄭偉昌,岩岩係佢到剝左四隻牙,下星期上箍

巴打個CASE係點
講多少少比大家參考下
想問將軍澳呢邊有冇推介

油塘有個 林凱波
見到人地推過
但佢係普通科
你自己衡量下

4個 洗左成千蚊

4個 洗左成千蚊[/quote]

So sad 但到第幾個先照X-RAY呢
其實我最擔心係牙醫CONSULT完一到照XRAY發現問題又再加價
變相我預錯晒D Budget

4個 洗左成千蚊

其實我最擔心係牙醫CONSULT完一到照XRAY發現問題又再加價
[/quote]
果時係其中一間consult果時照埋X-ray
我係帶埋X-ray去consult鄭偉昌

4個 洗左成千蚊

我係帶埋X-ray去consult鄭偉昌[/quote]

有些同我講張片唔比拎走
但結果你在鄭醫生度做都要再照過嫁哦?
我好煩⋯⋯好多問題⋯⋯
人手置頂

4個 洗左成千蚊

我係帶埋X-ray去consult鄭偉昌

有些同我講張片唔比拎走
但結果你在鄭醫生度做都要再照過嫁哦?
我好煩⋯⋯好多問題⋯⋯[/quote]

巴打個CASE係點
講多少少比大家參考下

我係本身齊但嘴突 同埋門牙比智慧齒頂到斜左
佢報價比我就37000
剝牙就一隻820 手勢都唔錯
頭先自膠按錯左一堆公仔出來 Sorry

開心SHARE 資料
Invisalign Hong Kong 隱適美 矯齒隱形牙箍
https://www.facebook.com/pg/HKInvisalign/reviews/

請留意一星評價

轉人 因為佢妙手回春

牙醫委員會:復牌後須在監督下執業
偷拍裙底牙醫停牌一年
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20060913/6308963
依家係張業文到箍緊牙,今年8月尾開始箍,要箍兩年幾三年,但都郁得幾快。本身一邊隻大牙比隔離隻牙迫左出黎,到依家已經差唔多拍返好,正面睇齊左好多,但側面仍然突突地。佢係幾nice,啲姑娘都算有禮貌,冇話無啦啦串鳩你果啲。不過佢個到真係唔少人,6-8個星期先覆診一次。
Btw,我係箍傳統,25000,依家好似加到27000,透明就30000
依家係張業文到箍緊牙,今年8月尾開始箍,要箍兩年幾三年,但都郁得幾快。本身一邊隻大牙比隔離隻牙迫左出黎,到依家已經差唔多拍返好,正面睇齊左好多,但側面仍然突突地。佢係幾nice,啲姑娘都算有禮貌,冇話無啦啦串鳩你果啲。不過佢個到真係唔少人,6-8個星期先覆診一次。
Btw,我係箍傳統,25000,依家好似加到27000,透明就30000

牙齒郁動快慢睇自己新陳代謝嫁

牙齒郁動快慢睇自己新陳代謝嫁

希望郁得快啲,唔想做三年鋼牙妹
整牙睇時事4( 好似

立法會議員郭家麒對政府提供的牙科服務安排感遺憾及羞恥,指香港至今並無完善牙科政策,即使每年投放10億港元予牙科服務,但竟不設預約安排,長者要清晨4至5時排隊睇牙,促盡快設預約服務。他又指,關愛基金的牙科資助對象為75歲以上長者,其實60歲已有牙患,促將受惠年齡降至65歲。 

審計署:牙科保健逾7萬人甩底 小六生最多
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170426/mobile/bkn-20170426111848737-0426_00822_001.html

d資源去左mtr wifi同"所謂既"搭車優惠
點解箍牙開飲食台

話說我都計劃2018年箍牙,想年底前決定到用邊位牙醫
我會選專科同鋼箍,因為做左大量資料搜集
雖然普通科價錢平,但出事就手尾長,而且本人已不是18 22
普通科唔太博得過,穩適美我自己無咩需要

我爬過大量討論區(包括中英文討論區、YOUTUBE、IG)
然後根據了個人好感度電聯過圖中的各間牙科診所
我選牙齒有近個標準

1/ 信譽:太多網上吹奏我會卻步,因為太多人病人會大增牙醫工作量及
我懷疑係有SOFT SELL成份

2/姑娘的態度:箍牙係一個漫長的旅程,唔想下下問姑娘野佢都西我面,
但又要忍住度氣之類,最慘到時自己棚牙在對方手上

3/診所位置、清潔程度及儀器:方便箍牙過程有問題時容易診症,
所以新界區本人不會考慮;太殘既診所我會懷疑該診所的消毒功夫是否做足

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(有錯漏請巴打提出,因為電話有時問得唔夠清楚)

圖中吳翠珊我同學箍過,但個姑娘好串
而且consult + X-ray fee 漲價太大,暫不考慮

我初步打算先搵梁苑莊做好consult($800)
因為佢間診所姑娘解釋得好詳盡
同時提議我先consult,睇左環境,考慮左先再上去照 X-ray
我覺得幾老實,唔會下下CHUR病人落牙模,所以就搵佢傾傾先

下一步我會月尾搵康齒堂做免費consult,反正免費,聽下無妨

但我預計梁苑莊會貴到仆街,超出預算
咁下一步我或者搵鄭偉昌/岑美恩/鄧連長/莫浩源再作咨詢⋯⋯

大家點睇,有無睇過我列表中既牙醫
比下意見,唔該晒

有咩UPDATE我會再上來講

近來做research做到好累,慘過搵工

雖然呢到好似無咩人講,但鄧連長好多人睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞