LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
想請教下巴絲
我以前箍過,但已經好多年冇戴固定器,後來有少少移位我都冇理佢。
直到近呢幾年,下排打橫生咗2隻智慧齒,逼到下排亂咗,都唔緊要。
最慘係我本身d牙大粒+大板牙,d位逼,上排打直生嘅智慧齒頂到我變番少少哨牙
但我未儲到錢箍牙住,我好唔好自己出去剝咗牙先去consult唔同嘅醫生?定係寧願忍多陣一鋪過箍牙+剝牙?
想請教下巴絲
我以前箍過,但已經好多年冇戴固定器,後來有少少移位我都冇理佢。
直到近呢幾年,下排打橫生咗2隻智慧齒,逼到下排亂咗,都唔緊要。
最慘係我本身d牙大粒+大板牙,d位逼,上排打直生嘅智慧齒頂到我變番少少哨牙
但我未儲到錢箍牙住,我好唔好自己出去剝咗牙先去consult唔同嘅醫生?定係寧願忍多陣一鋪過箍牙+剝牙?

比我會consult左先剝
因為剝一隻智齒都35k up
又果consult左醫生原來話唔駛剝你咪碌柒
想請教下巴絲

智慧齒俾我會剝咗先,
起碼唔會再有機會俾佢頂亂啲牙。
想請教下巴絲

比我會consult左先剝
因為剝一隻智齒都35k up
又果consult左醫生原來話唔駛剝你咪碌柒

其實好少牙醫會話唔剝智慧齒,
除非40歲+,智慧齒再郁嘅機會好微。
如果唔係通常都話會剝。
之前問過牙醫,好似話智慧齒係18-25歲仲會生長 (大概歲數,實際唔記得)
如果會發炎都會叫剝,除非佢照到你隻智慧齒真係貼住神經線咁生先會唔建議剝。
想請教下巴絲

智慧齒俾我會剝咗先,

我都想剝咗上排最入兩隻打直生出黎嘅智慧齒先 唔想佢再頂哨d 反正真係箍嘅話要剝都一定要剝呢2隻,我依家都諗住過一兩個月剝咗先,之後努力儲錢consult+箍牙
題外話我媽以前都試過因為生埋智慧齒導致d牙太逼,搞到虎牙頂咗出黎,佢話佢果陣剝咗之後由得佢,之後d牙自己慢慢郁番去個剝咗牙窿度,自己泊齊番 好神奇
想請教下巴絲

智慧齒俾我會剝咗先,

我都想剝咗上排最入兩隻打直生出黎嘅智慧齒先 唔想佢再頂哨d 反正真係箍嘅話要剝都一定要剝呢2隻,我依家都諗住過一兩個月剝咗先,之後努力儲錢consult+箍牙

如果你上面2隻打直生已經生咗出黎,
要剝好易啦。
如果唔剝佢應該會頂住你下排啲牙肉,好辛苦下,
去問下醫生意見囉。
題外話我媽以前都試過因為生埋智慧齒導致d牙太逼,搞到虎牙頂咗出黎,佢話佢果陣剝咗之後由得佢,之後d牙自己慢慢郁番去個剝咗牙窿度,自己泊齊番 好神奇

問過牙醫,佢話其實啲牙會自己郁。
我下排原本中間4隻無上粒粒,
但係剝咗2隻牙之後,
佢地慢慢都有移開啲。
等夠位再上粒粒,開頭好驚啲牙會甩
康X堂邊間好啲 我見火碳好似幾多人推
想請教下巴絲

智慧齒俾我會剝咗先,

如果你上面2隻打直生已經生咗出黎,
要剝好易啦。
如果唔剝佢應該會頂住你下排啲牙肉,好辛苦下,
去問下醫生意見囉。

明白,唔該哂絲打
我箍隱適美去到25/30 overcorrection
醫生叫我訓教帶12個鐘,日頭唔洗帶
但問題黎啦
以家下面兩隻門牙頂著上面兩隻門牙既內例
好似兩側排牙浪高左咁,咬合有虛位,唔知係咪正常
有無巴打絲打都係咁?

推吓

推吓

吓 我剛剛去左炮台山分店打算照X-RAY同SCAN
上星期已約好,我剛剛去到填晒個人資料
佢叫我聽日再去診所照
原因係D儀器運送有問題
好彩我附近做野姐
否則咪白行?印象好差囉
希望有箍過趙x波既巴絲打可以留個tg俾我
想跪求你地做介紹人
之前d post見過有幾個巴絲有幫襯
但冇留到contact

推吓

好似多人搵游醫生嘛,
不過要搵佢跟就加錢,
我諗唔搵佢跟應該個個差唔多。
因為之前好似見有巴絲講過其他醫生都係打份工,
好似聽過醫生講就黎唔做咁。
岩岩落骨釘,麻醉藥唔夠一個鐘就過左
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

打嗰個位痛,其他牙肉都陣陣痛
一郁個口就痛
之前剝兩隻牙都唔覺痛,依加過左麻醉藥就好撚痛

頂真係好痛
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

一郁個口就痛

頂真係好痛

啊 我如果打三粒咪死得
仲有一粒係前排牙中間打
你有無食止痛藥?
本身屬於怕痛巴打定點
點打理個傷口,話護理得唔好會好麻煩
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

一郁個口就痛

頂真係好痛

啊 我如果打三粒咪死得
仲有一粒係前排牙中間打
你有無食止痛藥?
本身屬於怕痛巴打定點

我都係打三粒啊,食咗止痛藥,完全唔明點解有人可以唔食
姑娘話24-48小時內唔好搞佢,用漱口水確保「浪」到佢就ok,之後要小心唔好比食物卡住,可以用棉花棒沾漱口水清潔周圍
姑娘應該都會教你,歡迎大家分享返,互相補充
好撚痛

兩粒?

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

一郁個口就痛

頂真係好痛

啊 我如果打三粒咪死得
仲有一粒係前排牙中間打
你有無食止痛藥?
本身屬於怕痛巴打定點

我都係打三粒啊,食咗止痛藥,完全唔明點解有人可以唔食
姑娘話24-48小時內唔好搞佢,用漱口水確保「浪」到佢就ok,之後要小心唔好比食物卡住,可以用棉花棒沾漱口水清潔周圍
姑娘應該都會教你,歡迎大家分享返,互相補充

巴打方唔方便講邊位醫生做
一次打過三粒?

其實醫生有無講過唔打釘後果會點
定還是你本身要求打釘
(有人會咁,我自己唔係咁認同 )

推吓

我今日決定左cool,無指定游醫生,我諗應該都唔差掛

有無巴打巴絲想cool, 我可以做介紹人
睇左專科周明忠 要剝7-8隻牙
要額外加錢用擴張器同支架
總共5、6萬到

想問下有冇巴絲用過擴張器 會唔會好痛?
睇左專科周明忠 要剝7-8隻牙
要額外加錢用擴張器同支架
總共5、6萬到

想問下有冇巴絲用過擴張器 會唔會好痛?

有youtuber表示唔痛
但食野唔方便
https://youtu.be/1nicJoRhLfI
想問有無人箍 伍富山 或者 陳志菲 ,請問過程價錢如何?
因為牙疏想箍傳統,大家覺得邊個較好,麻煩大家幫手比d意見

推吓

你去邊間分店呀呀 巴打可唔可以留telegram

推吓

你去邊間分店呀呀 巴打可唔可以留telegram

我係火炭呀! https://t.me/catdaniel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞