LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻
個嘴可以縮入去 同嘴唇會變薄

你本身無剝牙/淨係剝咗智慧齒?

4隻智慧
康齒堂都要64k
康齒堂都要64k

哇 你咩事要咁貴
康齒堂都要64k

哇 你咩事要咁貴

拉下巴出黎或者收上排牙入去
唔知點解就咁隱適美都5萬幾仲要加鐵線萬幾
康齒堂都要64k

哇 你咩事要咁貴

咁唔怪之得咁貴啦
隱適美係不嬲貴
康齒堂都要64k

哇 你咩事要咁貴

咁唔怪之得咁貴啦
隱適美係不嬲貴

但傳統仲貴

雖然呢到好似無咩人講,但鄧連長好多人睇

一年前去過鄧連長到consult,個姑娘幾好人,不過後尾見完醫生佢講到我好嚴重唔比我箍,要我直接做正顎手術 明明我只係牙疏同有啲骨性哨牙
同埋佢收得幾貴,去之前打電話問過價講30-40k起,去到先知原來30-40k係淨係上排牙,即係上下加埋起碼70k

係佢到箍真係好貴 平時係呢個post到大家覺得高嘅價錢大概係鄧醫生個最低收費

一年前去過鄧連長到consult,個姑娘幾好人,不過後尾見完醫生佢講到我好嚴重唔比我箍,要我直接做正顎手術 明明我只係牙疏同有啲骨性哨牙
同埋佢收得幾貴,去之前打電話問過價講30-40k起,去到先知原來30-40k係淨係上排牙,即係上下加埋起碼70k

係佢到箍真係好貴 平時係呢個post到大家覺得高嘅價錢大概係鄧醫生個最低收費

識人箍鄧連長用左50k左右
岩先去玩調線
個牙醫話再剝多4隻
個嘴可以縮入去 同嘴唇會變薄

你本身無剝牙/淨係剝咗智慧齒?

4隻智慧

通常箍牙剝智慧齒醫生唔當有剝牙
咁你諗下磨細定剝牙啦。

可否影個側面下巴睇下
我驚我同你差不多

可否影個側面下巴睇下
我驚我同你差不多

我宜家係第二間箍緊啦,無乜舊相影到側面下巴

可否影個側面下巴睇下
我驚我同你差不多

箍左幾耐?
本身係咪下巴後縮?
前文撮要

我根據了個人好感度電聯過圖中
各間牙科診所

我選牙齒有幾個標準
1/信譽
2/姑娘的態度
3/診所位置、清潔程度及儀器

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho

流程 : 到診所先填個人資科 > (等數分鐘)>
入診症房,另一位較資深的姑娘會同你傾計
-現時覺得自己咩問題?
-想點修正? 覺得自己除左矯齒之外有無嘴突?
-想用咩形式去箍牙?
-解釋稍後醫生會點診症
(要站立~放鬆口部~大笑~微笑~轉身睇側面)> (等數分鐘) > 醫生到 > 做笑笑檢查 >訓低
> 度上下牙齒距離 > 醫生會請你手拿鏡子,
解釋下初步診斷 > (醫生診斷佔約15分鐘) >
資深護士帶你去另一間房解釋診治過程及技術,有相片/類近牙模參考>請你出去坐數分鐘>出報價>登記姑娘解釋點分期付款>比consultfee>完

所需時間: 約75分鐘

病況及估計治療方式:
-初步評估overjet class 2 ; 5mm; 無蛀牙
-上排牙預剝兩隻
(下排都可能要剝兩隻到照xray先cfm到)
-醫生提議要最少落兩支骨釘,兩支後排牙肉位
-第三枝骨釘落埋會較美觀,
因為醫生考慮到前面既牙角度開始
向下修正時,牙肉可能會較顯露
-技術: damon system 金屬粒粒(有透明既但我唔會考慮)

注意事項:
- 決定落骨釘要開始療程時就講明
如果中途落釘可以,但壞處係會拖長療情
因為落釘子要時間跟牙肉適應

- 牙齒矯正完之後要乖乖地戴固定器,
否則會走位

收費:
- consult :800
- 療程(不包洗牙剝牙) : 54k
- xray(2pcs) + 牙模 : 價值2400 (54k內包埋)
- 骨釘: @2500 (2-3 pcs)
- 分期: 54k * 40% ,之後每月比少少至完成
(好靈活可以同姑娘夾,不過>$4000先可以碌卡,留意番)

評價
- 環境舒適
- 所有姑娘都好nice,醫生專業斯文,無hardsell
- 資料非常詳盡(見我打到咁多都知啦 )
- 控制時間好,因為我趕住番公司開會,
只有最多90分鐘見佢地,結果75分鐘內完成
(番工巴打方便預時間)
-壞處:貴囉,我暫時預唔到剝牙幾多,唔知總數幾多,遲下見多兩個醫生先圍到條數

暫時係咁啦,
我下一步係見康齒堂,
會照xray(會拎走,比$350)同掃描

再下一步係見鄭偉昌

再update大家
菲臘$22000 鐵線箍
剝牙出去剝 4隻
其他全包
智慧牙另外排期 因爲唔影響箍牙

邊度剝好?
剝牙出去剝 4隻
其他全包

邊度剝好?

菲臘接新症咩?定你公務員家屬?
剝牙出去剝 4隻
其他全包

邊度剝好?

我係6樓港大乜乜乜掟落去2樓菲臘
遲下會兩邊一齊睇我
剝牙出去剝 4隻
其他全包

邊度剝好?

7月定8月時菲臘有搞過箍牙合作計劃,
同中大專科診所合辦。
剝牙出去剝 4隻
其他全包

邊度剝好?

佢無介紹呀?
咁你咪去屋企附近啲牙醫間間問下價錢,
普通剝幾隻小臼齒唔駛特別搵箍牙醫生啦。
箍完帶左1年固定器,依家無帶2年又好似有小小移左位

可否影個側面下巴睇下
我驚我同你差不多

箍左幾耐?
本身係咪下巴後縮?

岩岩滿一年
本身都無特別下巴後縮,只係唔屬於靚既下巴仔
一個門牙唔整齊
cool要幾耐?

可否影個側面下巴睇下
我驚我同你差不多

箍左幾耐?
本身係咪下巴後縮?

岩岩滿一年
本身都無特別下巴後縮,只係唔屬於靚既下巴仔

本身好樣衰

唔樣衰都唔洗比錢去箍啦
前文撮要

我根據了個人好感度電聯過圖中
各間牙科診所

我選牙齒有幾個標準
1/信譽
2/姑娘的態度
3/診所位置、清潔程度及儀器

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho

流程 : 到診所先填個人資科 > (等數分鐘)>
入診症房,另一位較資深的姑娘會同你傾計
-現時覺得自己咩問題?
-想點修正? 覺得自己除左矯齒之外有無嘴突?
-想用咩形式去箍牙?
-解釋稍後醫生會點診症
(要站立~放鬆口部~大笑~微笑~轉身睇側面)> (等數分鐘) > 醫生到 > 做笑笑檢查 >訓低
> 度上下牙齒距離 > 醫生會請你手拿鏡子,
解釋下初步診斷 > (醫生診斷佔約15分鐘) >
資深護士帶你去另一間房解釋診治過程及技術,有相片/類近牙模參考>請你出去坐數分鐘>出報價>登記姑娘解釋點分期付款>比consultfee>完

所需時間: 約75分鐘

病況及估計治療方式:
-初步評估overjet class 2 ; 5mm; 無蛀牙
-上排牙預剝兩隻
(下排都可能要剝兩隻到照xray先cfm到)
-醫生提議要最少落兩支骨釘,兩支後排牙肉位
-第三枝骨釘落埋會較美觀,
因為醫生考慮到前面既牙角度開始
向下修正時,牙肉可能會較顯露
-技術: damon system 金屬粒粒(有透明既但我唔會考慮)

注意事項:
- 決定落骨釘要開始療程時就講明
如果中途落釘可以,但壞處係會拖長療情
因為落釘子要時間跟牙肉適應

- 牙齒矯正完之後要乖乖地戴固定器,
否則會走位

收費:
- consult :800
- 療程(不包洗牙剝牙) : 54k
- xray(2pcs) + 牙模 : 價值2400 (54k內包埋)
- 骨釘: @2500 (2-3 pcs)
- 分期: 54k * 40% ,之後每月比少少至完成
(好靈活可以同姑娘夾,不過>$4000先可以碌卡,留意番)

評價
- 環境舒適
- 所有姑娘都好nice,醫生專業斯文,無hardsell
- 資料非常詳盡(見我打到咁多都知啦 )
- 控制時間好,因為我趕住番公司開會,
只有最多90分鐘見佢地,結果75分鐘內完成
(番工巴打方便預時間)
-壞處:貴囉,我暫時預唔到剝牙幾多,唔知總數幾多,遲下見多兩個醫生先圍到條數

暫時係咁啦,
我下一步係見康齒堂,
會照xray(會拎走,比$350)同掃描

再下一步係見鄭偉昌

再update大家

巴打好詳細 我樓下個間牙科consult fee $100 都唔知會包括啲咩

再update大家

巴打好詳細 我樓下個間牙科consult fee $100 都唔知會包括啲咩[/quote]

留下紀錄 互相方便姐
你自己問清楚呀 你係消費者來嫁

我願意掟800蚊做consult主要因為梁醫生D姑娘
在電話己經講得真係好詳細
同埋唔逼人
我咪當上口腔健康堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞