LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
岩岩落骨釘,麻醉藥唔夠一個鐘就過左
好撚痛

屌睇完啲台妹blogger搞到我都想落
驚就咁箍會收得唔夠入

我落骨釘係因為我兩隻側門牙攝左入去,要落骨釘先夠力整郁啲臼齒俾嗰兩隻牙凸返出黎
唔知落骨釘會唔會收得入啲
上個禮拜去左個專科醫生度consult
佢話我個嘴有少少突,但唔嚴重
最大問題係我牙腳短,所以唔建議我拉到咁入,怕啲牙腳愈磨愈短 叫我上排剝2隻下排磨牙箍番齊啲牙就算(本身唔齊)
但佢話又如果我真係想拉番直啲牙都可以幫我做,明白好多女仔都想,咁就要剝4隻
愈睇就覺得自己個嘴愈突,怕後悔,但健康又緊要
15/16

牙腳短箍完會仲短,
令到甩牙機會大增,
考慮清楚好啲!!
建議睇多一兩個醫生,
問清楚牙腳係咪真係算短。
回應返上面午餐肉巴既骨釘
我有小小牙肉外露,箍牙個陣有問醫生會唔會打骨釘
佢就話呢樣野係自欺欺人,本身問題所在係因為骨生得有問題
要處理問題唯一方法就係開刀
仲問我係咪睇得大陸網多
不過我唔太介意牙肉,箍返齊就已經夠
自鎖式之前有巴絲留過言話其實唔覺得同傳統比有咩特別
見過有d資料係話牙醫界對自鎖式既效率同成效仍然存疑
不過自鎖式係比較方便~

我有時諗會唔會係部份醫生固步自封,
因為台灣真係好多blogger露牙肉打骨釘都有改善
(雖然一定比唔上做手術)
有時會可惜香港無台灣咁流行醫美診所,
好似個邊整牙先進啲咁。
最大問題係我牙腳短,所以唔建議我拉到咁入,怕啲牙腳愈磨愈短 叫我上排剝2隻下排磨牙箍番齊啲牙就算(本身唔齊)
但佢話又如果我真係想拉番直啲牙都可以幫我做,明白好多女仔都想,咁就要剝4隻
15/16

搵多兩個專科傾下
咪剝四隻 不過要問埋醫生
剝咁多個面型會唔會好塌
到時顯老就得不常失

佢有話我下爬短,如果拉到咁入,嘴係會平番,但未必好睇,會連一直線
係,我都會搵多個牙醫睇下
15/16

牙腳短箍完會仲短,
令到甩牙機會大增,
考慮清楚好啲!!
建議睇多一兩個醫生,

所以佢唔建議我冒尼個險去試
叫我箍番齊啲牙算,唔好再收入去
我會睇多一兩個醫生
我會睇多一兩個醫生

https://youtu.be/JO8651gaxYA

呢個女仔咪箍一半有問題要植齒
我會睇多一兩個醫生

佢植牙好似係因為佢隻牙本身係藏咗係牙肉入面,
拉唔到出黎。
你睇哂佢咁多條片未
15/16

牙腳短箍完會仲短,
令到甩牙機會大增,
考慮清楚好啲!!
建議睇多一兩個醫生,

我會睇多一兩個醫生

睇多一兩個醫生啦,
如果真係問題嚴重就唔箍好過喇。
想問下有冇巴絲可以分享幾間免費做consult既診所,因為小弟仲係學生錢唔太多,所以想慳得幾多得幾多,而且仲1516箍唔箍牙好,所以想做個consult了解下自己個狀況先,萬分感激
我會睇多一兩個醫生

佢植牙好似係因為佢隻牙本身係藏咗係牙肉入面,
拉唔到出黎。
你睇哂佢咁多條片未

睇左兩三條啦
佢又中又英好難聽講野
想問下有冇巴絲可以分享幾間免費做consult既診所,因為小弟仲係學生錢唔太多,所以想慳得幾多得幾多,而且仲1516箍唔箍牙好,所以想做個consult了解下自己個狀況先,萬分感激

康齒堂 炮台山
可免費照consult (xray+掃描)
但你要買走張xray就要比$350

康齒堂 鰂魚涌
可免費臨床檢查
確實做先照xray及掃描

你新界人的話就打去分店問清楚啦自己
佢港島兩間分店做法唔同
我唔知點解

趙創波都係免費檢查(其他巴打講)
不過我就覺得太多客要等太耐浪費時間
而且姑娘工作量太大都唔係好事
(將心比己無人鐘意workload大 )

而且你想免費檢查的話大多只有臨床檢床
如果你慳住箍就不如再儲儲錢先
無謂選間太平而整爛棚牙

康齒堂 炮台山

康齒堂 鰂魚涌
可免費臨床檢查

佢港島兩間分店做法唔同
我唔知點解

無謂選間太平而整爛棚牙

唔該晒,因為我想知道下自己啲牙係唔係可以就咁單純箍牙咁簡單,如果事前要做太多功夫既話我就想再考慮下先 btw many thx
我晒功課可以借你抄

最緊要係安全 美觀係次要

康齒堂 炮台山

康齒堂 鰂魚涌
可免費臨床檢查

佢港島兩間分店做法唔同
我唔知點解

無謂選間太平而整爛棚牙

唔該晒,因為我想知道下自己啲牙係唔係可以就咁單純箍牙咁簡單,如果事前要做太多功夫既話我就想再考慮下先 btw many thx

想知多d其實都係建議比少少錢搵專科consult
佢地有比較多既經驗同專業知識
我第一次consult搵左全港最出名個位睇
佢一睇就講中哂我既問題
連骨同咬合問題都講到
不過因為太貴同唔係佢親自箍就無搵佢箍
後來搵左幾個consult都無人講到我骨同咬合有問題
只係話有爆牙要剝牙咁樣
做consult 真係唔好慳個少少錢
學生哥仲讀緊書就不如儲多少少錢先
箍牙都算係一件大事,小心d好
柚子鹽
我都係呢個諗法
搵晒高 中 低價
再衡量

但你最後選邊間
想箍隱適美
上排牙有隻門牙因為撞親有啲哨
下排牙整齊
有冇醫生介紹??
做緊牙佬 你問我答
https://lihkg.com/thread/435169/page/1?ref=ios
屯門區有邊間推介??
柚子鹽
我都係呢個諗法
搵晒高 中 低價
再衡量

但你最後選邊間

搵左個網上無人講過,得我自己係連登有介紹過既牙醫
親戚個女都搵佢箍緊再介紹我去箍
包剝牙,洗牙自己搵牙醫做,X光就佢有張轉介卡去第2度照
不過又唔可以話最好質素,加上佢唔係專科
但做左箍牙至少都有十幾年經驗
上次開左名就有幾個箍緊佢既巴絲出現過
有冇巴絲唔係係自己箍個間到剝智慧齒
因為下面2隻打橫生,剝1隻要差唔多5000(好貴 遲d仲要上骨釘 d錢倒水咁
有冇巴絲推介平d既牙醫剝智慧齒?
追左po有巴打推介旺角鄧幹耀,
大家有咩意見/推介?
想箍隱適美
上排牙有隻門牙因為撞親有啲哨
下排牙整齊
有冇醫生介紹??

幫我箍緊個醫生幾好 幾細心下
箍緊第4個箍
冇追post一排,隻打手箍牙妹終於消失左
想問下大家箍完牙d牙係咪黃左,有冇美白心得
漂牙好似會引起敏感性牙齒
我依家戴緊retainer,覺得自己棚牙好黃
之前搵牙醫睇 佢話我太嚴重要轉介去矯型專科
去左睇個專科醫生 好貴
仲好唔好搵多幾間格價
屯門區有邊間推介??

冇追post一排,隻打手箍牙妹終於消失左
想問下大家箍完牙d牙係咪黃左,有冇美白心得
漂牙好似會引起敏感性牙齒
我依家戴緊retainer,覺得自己棚牙好黃

好似話crest牙貼有用,
可以一張剪開一半咁用。
我用緊ora2牙膏,
未見啲牙白咗,不過牙漬少咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞