LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
其實點分自己係咪骨性哨牙嗰啲
好驚箍完個咀都仲係凸
今日去普通牙醫到洗牙 順便做埋箍牙諮詢
醫生話我個case佢唔接 要轉介到專科
佢仲話要預做手術 唔關箍牙事 關啲骨事
因為我啲牙好齊 係咀比較突
有無巴絲同我個case差唔多 知唔知咁搞大概要幾多錢
同埋有無專科推介
以家俾醫生搞到個人好絕望 原來醜到箍牙都解決唔到問題

你可以參考下樓上巴打個表,
好詳細

個表要多人參與先得
否則CONSULT到破產

箍緊鄭偉昌

講多少少啦巴打,你本身有咩問題
診所會否好多人
我打去呢個查詢既時候姑娘都幾爽快

戴橡筋點食野?係咪可以除出黎 食完再戴?
每日都要換一條新 你地戴左橡筋幾耐?
診所會否好多人
[/quote]
[member]牙疏同小小哨牙 唔記得係3萬2定3萬7 箍一年
診所唔多人基本上book親都有時間 轉時間都輕鬆冇難度
去到唔洗點等入到去姑娘見到你5分鐘內會入到去訓左係張櫈到
有個老小小既姑娘態度會差小小 但overall都唔差
牙醫好細心consult果時都好仔細

我見網上寫佢做埋剝牙
鄭醫生我同樣ON THE LIST嫁
好驚箍完個咀都仲係凸

通常醫生照x ray / ct時會睇到
(我唔肯定邊樣睇到,因為我2種都有照)
要問番醫生先知。
好驚箍完個咀都仲係凸

要問番醫生先知。

如果係骨性 醫生係咪會主動同你講你屬於骨性 箍牙冇咩用咁?
我都唔識分 但醫生就冇講係咪骨性

橡筋可除
否則咪要用飲管食
上網見到有人戴到異型咁
自鎖50K 無需剝牙?
算合理啦
但我對於岑醫生有一個CONCERN
佢係醫學集團- [仁恩醫學集團] 旗下而不是私人執業
所以我打算下一步再計劃搵唔搵佢CONSULT

祝你順利

有另外搵牙醫剝4隻
我之前有上網睇,個集團好似係屬於佢同佢個妹定家姐
咁我都祝你搵到啱心水牙醫
診所會否好多人

[member]牙疏同小小哨牙 唔記得係3萬2定3萬7 箍一年

我見網上寫佢做埋剝牙
[/quote]
有 之前覆診見到有人搵佢剝牙
都好似唔平
鄭醫生唯一唔好就係唔收卡 淨收現金/支票
診所會否好多人

我見網上寫佢做埋剝牙

都好似唔平
鄭醫生唯一唔好就係唔收卡 淨收現金/支票[/quote]

咁樣樣
有分期嫁哦?
你點分法
唔好意思 好多問題
診所會否好多人

我見網上寫佢做埋剝牙

都好似唔平
鄭醫生唯一唔好就係唔收卡 淨收現金/支票

咁樣樣
有分期嫁哦?
你點分法
唔好意思 好多問題[/quote]
頭一次俾一萬 之後1500咁俾
如果箍得耐/俾頭期有困難同佢講問俾另一個數得唔得佢都ok
上次有人剝牙佢張cheque寫錯左姑娘都話可以下次俾

每日換新
唔阻住食野就照食住戴(懶人
不過食野動作大有機會斷
可以除,但食完野要即戴
每日最好戴多過12個鐘
橡筋係決定箍牙進度
因為佢真係好勁,一日就可以郁到好大進度

每日換新
唔阻住食野就照食住戴(懶人
不過食野動作大有機會斷
可以除,但食完野要即戴
每日最好戴多過12個鐘
橡筋係決定箍牙進度
因為佢真係好勁,一日就可以郁到好大進度

正呀我而家份工唔駛講野嫁
戴12個鐘好輕鬆

我一日要戴22個鐘,我見戴住都食到嘢就多數戴住食,但有時會斷
箍牙同事留意時事1

涉佔菲臘醫院公帑 港大牙科研究生停收1年

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161227/bkn-20161227002034619-1227_00822_001.html?eventid=402882b04f6e8e58014f94e28567422d&eventsection=hk_news

咁就少一整年專科生
而且專科本身都好小人
有部分老專科牙醫又逐漸退休/唔操刀
整牙只會愈來愈貴
所以我決定要整(除非照到我要做手術)
留名
上咗箍一個月
但其實上前排4隻,下前排6隻都未上粒粒
頭個一個禮拜成排都好緊,咬實就會痛
之後都冇咩事 係硬嘢要小心就住嚟食

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診
Mok 左四隻牙
要帶33套牙套
兩星期一套
過左年半先第八套
比醫生屌死

巴打一日戴幾多個鐘?
我都係剝4隻 要戴41個牙套
我每日戴21-22個鐘
之後牙醫比我係第7個牙套開始每10日換一個
上咗箍一個月

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診

我都會咁,但過幾日就冇事
上咗箍一個月

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診

1/陽春水牙仔唔舒服既時候會食咩

2/岑醫生經人介紹的話會否有折扣
上咗箍一個月

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診

上左橡筋頭一兩日好痛
一個月之後 (即係前幾日),上橡筋嗰幾隻牙咬野嗰陣又一陣酸痛,好似去返岩岩上橡筋嗰陣咁
但到左今日又冇野
上咗箍一個月

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診

1/陽春水牙仔唔舒服既時候會食咩

2/岑醫生經人介紹的話會否有折扣

我只係前排啲牙會痛,後面啲大牙冇事,將嘢食剪碎交俾後面啲牙咬,所以乜都照食
呢個我都唔知,你打去問下姑娘
牙酸痛咬唔到野的話
我成日都介紹大家食米粉通粉薯仔呢類軟身
唔洗點咬就吞到既野
唔想飲味精湯,可以放蕃茄薯仔煮個湯,仲有得食添
冬瓜瘦肉都得,又唔洗點咬
麥皮同粥都可以但我唔太鐘意食
好驚箍完個咀都仲係凸

要問番醫生先知。

如果係骨性 醫生係咪會主動同你講你屬於骨性 箍牙冇咩用咁?
我都唔識分 但醫生就冇講係咪骨性

我唔知醫生會唔會主動講,
台灣多blogger骨性暴牙唔想做手術,
(可search骨性暴牙)
醫生會幫佢地打骨釘,都有效果。
但係唔肯定香港啲醫生肯唔肯做,
我諗有需要你就見多幾個醫生啦,
骨性搵專科好啲。
箍牙同事留意時事1

涉佔菲臘醫院公帑 港大牙科研究生停收1年

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20161227/bkn-20161227002034619-1227_00822_001.html?eventid=402882b04f6e8e58014f94e28567422d&eventsection=hk_news

咁就少一整年專科生
而且專科本身都好小人
有部分老專科牙醫又逐漸退休/唔操刀
整牙只會愈來愈貴
所以我決定要整(除非照到我要做手術)

唔怪得我老公剝智慧齒等咗成年先等到後補期剝咗一邊2隻,
另一邊都未知幾時有期。
我幾年前幾個月就剝哂4隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞