LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
箍緊用唔用得電動牙刷

集中5定6帖好似見過有人話佢個醫生唔建議用,
但係我個醫生有叫用電動牙刷。
不過佢叫我買佢地有賣個隻箍牙專用嘅電動牙刷,
我無理佢自己買咗適齒美超細刷頭

我果牙醫話用咩都冇所謂 最緊要刷得乾淨
所以我出街就用牙刷 屋企用電動

我都係出街用普通,
屋企用電動
想問下金屬箍邊間價錢相宜啲?透明牙箍除左貴仲有咩唔好?

利申 想箍牙

你有冇話想搵邊區嘅牙醫?
以我所知好平嘅傳統牙醫有

不過有人話佢態度有問題,
我無去佢度consult過。
我自己就係
你講透明係陶瓷粒定隱適美?
以前嘅隱適美係唔適合於要箍牙嘅case,
依家好多牙醫淨係做隱適美,
剝牙case都照做。
效果會無傳統收得咁入,如果係哨牙,
可能除咗齊,拉唔番啲牙入去。
--
如果你講緊陶瓷粒,
貴啲,無鋼粒咁明顯,
力水都會比鋼粒差少少,
但係好過隱適美囉
啱啱換左線

過幾日某一個位一飲水就痛/痺晒

慢慢局部有牙酸軟冇力 痛到裂開咁滯

點算

再過幾日就無事

頭先用漱口水都好痛/痹 好多日喇 駛唔駛問醫生咩事?

擔心就打落診所問姑娘啦,
你同佢講個情況,
佢覺得有需要會叫你返去見醫生。
有無人箍緊隱適美有落骨釘?我依家箍緊第二副d牙痛到唔想食菜,刷牙都要就住就住,下星期先剝牙,唔知會唔會痛到飯都唔想食
箍緊用唔用得電動牙刷

我都係出街用普通,
屋企用電動

其實食完野刷牙係唔係唔好 我醫生成日話咁樣會刷壞牙
有無人箍緊隱適美有落骨釘?我依家箍緊第二副d牙痛到唔想食菜,刷牙都要就住就住,下星期先剝牙,唔知會唔會痛到飯都唔想食

無痛 骨都咬得爆
1516想箍牙 沙田區有無推介

箍緊用唔用得電動牙刷

我都係出街用普通,
屋企用電動

好似係話唔可以食完即刻刷
要等around 30分鐘先得
我係梁達志到箍緊陶瓷,本身排牙齊只係覺得少少突咀去箍,剝左4隻牙,佢話淨係拉返埋兩個lon都要兩年半,點解咁耐既?
依家係咪有一種係透明,唔係鋼既㧜牙?

你講隱適美,定陶瓷/膠粒?

其實我都唔清楚,淨係成日去洗牙見到有宣傳依家有種係用牙套黎箍牙
Lm
依家係咪有一種係透明,唔係鋼既㧜牙?

你講隱適美,定陶瓷/膠粒?

其實我都唔清楚,淨係成日去洗牙見到有宣傳依家有種係用牙套黎箍牙

隱適美

陶瓷傳統
箍緊用唔用得電動牙刷

我都係出街用普通,
屋企用電動

因為食完野口腔ph 會跌 即刻刷會好易刷蝕
口水有中和作用 但要時間 所以先叫人30分鐘後刷

想問你落骨釘幾錢粒
我牙醫話我唔可以落骨釘
但我又聽唔明點解唔可以落
嘴突

想問你落骨釘幾錢粒
我牙醫話我唔可以落骨釘
嘴突

我個牙醫叫我箍傳統 要落4枝骨釘
4000/1
有冇得淨係cool一隻?大牙黎
利申之前cool過了
有無牙醫介紹
最好有免費consultation
我係梁達志到箍緊陶瓷,本身排牙齊只係覺得少少突咀去箍,剝左4隻牙,佢話淨係拉返埋兩個lon都要兩年半,點解咁耐既?

我理解係就算拉埋兩個窿都要成排郁 慢慢汁位所以要兩年半

想問你落骨釘幾錢粒
我牙醫話我唔可以落骨釘
嘴突

我個牙醫叫我箍傳統 要落4枝骨釘
4000/1

我好想落啊
點解唔比我落
我下個月再問過佢
落左靚好多架
有無牙醫介紹
最好有免費consultation

其實羅振道都係free consult
箍緊用唔用得電動牙刷

我都係出街用普通,
屋企用電動

可能個個醫生唔同派系
我個就話食完嘢一定要刷牙,
仲要用埋牙膏。
如果唔係好易蛀牙 (我箍傳統)

應該係包埋拉齊咬合個啲,
或者你咀突要拉後成棚牙要啲時間。
你今年幾歲?
箍完牙個口會唔會突左出來咁

我唔覺自己個嘴有突,(第3個月,先剝後箍)
如果你係箍咗牙先剝牙,
剝牙前會變哨牙。
箍緊用唔用得電動牙刷

我都係出街用普通,
屋企用電動

可能個個醫生唔同派系
我個就話食完嘢一定要刷牙,
仲要用埋牙膏。
如果唔係好易蛀牙 (我箍傳統)

我平時食lunch刷唔用牙膏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞