LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike

因為剝牙拆左個箍幾日
下排牙刷唔到d位黑曬

幾日就黑得咁緊要?
有冇試下用牙線?
有條鋼線時啲位都刷到,
無理由無咗條線反而刷唔到掛……
慢慢花時間刷啦,
試下用細刷頭牙刷睇下會唔會好啲。

因為剝牙拆左個箍幾日
下排牙刷唔到d位黑曬

幾日就黑得咁緊要?
有冇試下用牙線?
有條鋼線時啲位都刷到,
慢慢花時間刷啦,

無 下排牙上左3個月
拆左先知我一直以為有刷到d位 原來係刷唔到
上排牙大粒易刷

因為剝牙拆左個箍幾日
下排牙刷唔到d位黑曬

幾日就黑得咁緊要?
有冇試下用牙線?
有條鋼線時啲位都刷到,
慢慢花時間刷啦,

無 下排牙上左3個月
上排牙大粒易刷

你平時唔會對住塊鏡刷牙?
又會黑到咁都睇唔到.
你上次洗牙係幾時?
問下醫生可唔可以洗牙,
或者用牙線/水牙線睇下有冇用.

因為剝牙拆左個箍幾日
下排牙刷唔到d位黑曬

幾日就黑得咁緊要?
有冇試下用牙線?
有條鋼線時啲位都刷到,
慢慢花時間刷啦,

無 下排牙上左3個月
上排牙大粒易刷

可以用牙縫刷同埋ortho brush
箍咗傳統鋼箍3年,今日拆箍
帶固定器好辛苦 好大嚿野頂住條脷,講野黐脷筋
想出去配個透明固定器(好似隠適美個隻)
大約要幾錢 邊度有得整
箍咗傳統鋼箍3年,今日拆箍
帶固定器好辛苦 好大嚿野頂住條脷,講野黐脷筋
想出去配個透明固定器(好似隠適美個隻)
大約要幾錢 邊度有得整

頂幾日就慣嫁喇,
我醫生係上排牙裡面加左2粒牙釘+橡筋,
頭幾日都係黐脷筋, 過幾日就無事.
如果你真係好想要隱適美個種,
就問下你依家呢個醫生有冇得配啦,
但係個種要晚晚搵野浸, 同埋好似幾易爛
傳統嗰隻箍咪有舊膠俾你,如果個箍刮到你嗰陣俾你痴住等你舒服啲嘅?
有冇人試過唔小心吞咗舊膠?

我啱啱唔小心呑咗鼻屎咁大粒嘅膠,冇事㗎可?
傳統嗰隻箍咪有舊膠俾你,如果個箍刮到你嗰陣俾你痴住等你舒服啲嘅?

牙蠟?
醫生話無事,會痾番出黎。
但係唔好食咁多會好啲

牙蠟?
醫生話無事,會痾番出黎。
但係唔好食咁多會好啲

係呀牙蠟
啱啱醒唔起叫咩名
冇事就安心喇
上個禮拜去左個專科醫生度consult
佢話我個嘴有少少突,但唔嚴重
最大問題係我牙腳短,所以唔建議我拉到咁入,怕啲牙腳愈磨愈短 叫我上排剝2隻下排磨牙箍番齊啲牙就算(本身唔齊)
但佢話又如果我真係想拉番直啲牙都可以幫我做,明白好多女仔都想,咁就要剝4隻
愈睇就覺得自己個嘴愈突,怕後悔,但健康又緊要
15/16

今日去左consult 左個牙醫,但唔係專科
佢反而覺得我個嘴算好突 一黎就叫我剝4隻
佢話我牙腳唔係短到箍唔到,就算箍完短左,保養得好都唔會話會甩岀黎既
佢話唔會拉到直晒咁誇張,正常牙都係120度
不過普通科醫生真係冇乜點講美學方面
想問如果夾硬拉到啲牙咁入,會唔會有牙肉突岀既問題,因為始終骨係唔會跟住一齊拉入(見過有個朋友係咁,唔知關唔關事)
港島區有無推介? 香港仔 堅尼地城個啲
細佬我係英國讀緊書 箍緊隱適美 岩岩開始無耐 今日箍完第7個箍之後 當我帶第8個果時 個箍合唔到右面上後大牙 個箍凌空吸唔實一隻後大牙 但左面同其他都合得實 我應該點做?求教
大家有冇剝牙診所介紹
細佬我係英國讀緊書 箍緊隱適美 岩岩開始無耐 今日箍完第7個箍之後 當我帶第8個果時 個箍合唔到右面上後大牙 個箍凌空吸唔實一隻後大牙 但左面同其他都合得實 我應該點做?求教

正常佢唔係有條白色圓條俾你咬實個箍嫁咩?
(我唔係箍隱適美, 上網睇番黎)

堅尼地城我搵曾醫生箍

大幾幾錢 好唔好? 我箍過第二個但移晒位

用左 但佢都係唔實
終於拆箍啦
但棚牙好黃吓
其實建唔建議漂牙/藍光美白牙齒?
做完除咗有機會敏感牙齒仲有咩後果
終於拆箍啦
但棚牙好黃吓
其實建唔建議漂牙/藍光美白牙齒?
做完除咗有機會敏感牙齒仲有咩後果

我箍完牙都打算漂牙
但漂一次牙應該唔會好傷啲牙掛
箍左牙兩年
個窿仲未拉埋
橡筋成日攝住啲嘢食 好煩呀
同埋拉橡筋拉到粒大牙好痛

堅尼地城我搵曾醫生箍

我都想去曾醫生到箍 你可唔可以做我介紹人?

用左 但佢都係唔實

咁我都唔知, 你可能要問番醫生.
因為我唔係箍緊隱適美, 無經驗
箍左牙兩年
個窿仲未拉埋
橡筋成日攝住啲嘢食 好煩呀
同埋拉橡筋拉到粒大牙好痛

我都係兩年都未埋窿 去到第三年先埋曬 依家仲有三個月就拆 箍成三年半真係好漫長 知道就拆心情好興奮但又有d唔捨得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞