LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
康X堂邊間好啲 我見火碳好似幾多人推

推吓

吓 我剛剛去左炮台山分店打算照X-RAY同SCAN
上星期已約好,我剛剛去到填晒個人資料
佢叫我聽日再去診所照
原因係D儀器運送有問題
好彩我附近做野姐
否則咪白行?印象好差囉

巴打 因為唔洗錢既關係,我黎緊都打算做係呢度做consult,但聽完你感講有啲驚

推吓

佢叫我聽日再去診所照
原因係D儀器運送有問題
好彩我附近做野姐
否則咪白行?印象好差囉

巴打 因為唔洗錢既關係,我黎緊都打算做係呢度做consult,但聽完你感講有啲驚

你咪照做CONSULT

買走張X-RAY $350 嫁
完全FREE我就唔敢不滿啦.....

推吓

佢叫我聽日再去診所照
原因係D儀器運送有問題
好彩我附近做野姐
否則咪白行?印象好差囉

你咪照做CONSULT

唔係唔一定要買走嘅咩
姑娘話唔買走就唔使錢,但都會幫你照
有無理解錯

唔係唔一定要買走嘅咩
有無理解錯[/quote]

"唔係唔一定要買走嘅咩"
DOUBLE negative 語句
好難明

我係要買走
但係可以唔買走 咪成件事FREE

唔係唔一定要買走嘅咩
有無理解錯

好難明

我係要買走
但係可以唔買走 咪成件事FREE[/quote]
我有語癌 唔該巴打

唔係唔一定要買走嘅咩
有無理解錯

好難明

我係要買走
但係可以唔買走 咪成件事FREE[/quote]
我有語癌 唔該巴打

推吓

佢叫我聽日再去診所照
原因係D儀器運送有問題
好彩我附近做野姐
否則咪白行?印象好差囉

你咪照做CONSULT

唔係唔一定要買走嘅咩
有無理解錯

可以唔買走呀,
但係如果你有機會去搵多幾個醫生consult,
咁你帶住啲xray就唔駛照幾次,
同埋收幾次錢囉。

係,左右各一粒

痛係指打那個位定牙肉

打嗰個位痛,其他牙肉都陣陣痛
一郁個口就痛
之前剝兩隻牙都唔覺痛,依加過左麻醉藥就好撚痛

頂真係好痛

啊 我如果打三粒咪死得
仲有一粒係前排牙中間打
你有無食止痛藥?
本身屬於怕痛巴打定點
點打理個傷口,話護理得唔好會好麻煩

我都係打三粒啊,食咗止痛藥,完全唔明點解有人可以唔食
姑娘話24-48小時內唔好搞佢,用漱口水確保「浪」到佢就ok,之後要小心唔好比食物卡住,可以用棉花棒沾漱口水清潔周圍
姑娘應該都會教你,歡迎大家分享返,互相補充

巴打方唔方便講邊位醫生做
一次打過三粒?

其實醫生有無講過唔打釘後果會點
定還是你本身要求打釘
(有人會咁,我自己唔係咁認同 )

鄧連長醫生,係啊一次過三粒
醫生一開始有提供做手術呢個option嘅,但我無揀做手術 落釘係醫生決定,講真我又無咩呢方面嘅專業知識,都係信醫生㗎喇
今年20,隻牙比自己整凹左入去
諗左好耐不如成棚牙箍左佢
但係身邊一個有經驗既人都冇
睇左呢個POST頭幾頁話要驗黎驗去,
想問吓各位巴打去箍牙成個流程係點
同埋有冇咩好介紹

定係或者咁多位巴打之前已經有貼過啲資料?
或者比個KEYWORD我自己搵
希望唔好屌我申手黨
前文撮要
我根據個人好感度電聯過圖中各間牙科診所

我選牙醫有幾個標準
1/信譽
2/姑娘的態度
3/診所位置、清潔程度及儀器

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(遲下一次過更新)

12/10/2017 更新 :
Consult Doctor : 梁苑莊iortho

流程 : 到診所先填個人資科 > (等數分鐘)>
入診症房,另一位較資深的姑娘會同你傾計
-現時覺得自己咩問題?
-想點修正? 覺得自己除左矯齒之外有無嘴突?
-想用咩形式去箍牙?
-解釋稍後醫生會點診症
(要站立~放鬆口部~大笑~微笑~轉身睇側面)> (等數分鐘) > 醫生到 > 做笑笑檢查 >訓低
> 度上下牙齒距離 > 醫生會請你手拿鏡子,
解釋下初步診斷 > (醫生診斷佔約15分鐘) >
資深護士帶你去另一間房解釋診治過程及技術,有相片/類近牙模參考>請你出去坐數分鐘>出報價>登記姑娘解釋點分期付款>比consultfee>完

所需時間: 約75分鐘

病況及估計治療方式:
-初步評估overjet class 2 ; 5mm; 無蛀牙
-上排牙預剝兩隻
(下排都可能要剝兩隻到照xray先cfm到)
-醫生提議要最少落兩支骨釘,兩支後排牙肉位
-第三枝骨釘落埋會較美觀,
因為醫生考慮到前面既牙角度開始
向下修正時,牙肉可能會較顯露
-技術: damon system 金屬粒粒(有透明既但我唔會考慮)

注意事項:
- 決定落骨釘要開始療程時就講明
如果中途落釘可以,但壞處係會拖長療情
因為落釘子要時間跟牙肉適應

- 牙齒矯正完之後要乖乖地戴固定器,
否則會走位

收費:
- consult :800
- 療程(不包洗牙剝牙) : 54k
- xray(2pcs) + 牙模 : 價值2400 (54k內包埋)
- 骨釘: @2500 (2-3 pcs)
- 分期: 54k * 40% ,之後每月比少少至完成
(好靈活可以同姑娘夾,不過>$4000先可以碌卡,留意番)

評價
- 環境舒適
- 所有姑娘都好nice,醫生專業斯文,無hardsell
- 資料非常詳盡(見我打到咁多都知啦 )
- 控制時間好,因為我趕住番公司開會,
只有最多90分鐘見佢地,結果75分鐘內完成
(番工巴打方便預時間)
-壞處:貴囉,我暫時預唔到剝牙幾多,唔知總數幾多,遲下見多兩個醫生先圍到條數

----------

17/10/2017 更新 :
Consult Clinic : 康齒堂 炮台山

流程(唔計前一日被甩底): 登記個人資料 > (等數分鐘)>到照xray房(挈大口~咬儀器中的一枝小棒,類似雪糕棒~挈開口企定,閉眼~儀器會有指示你點做> (等數分鐘,姑娘在xray運作時會離開房間,否則會變xmen ) > 照完 > 轉另一間房訓低做掃描,即itero> itero棒狀物(勿意淫)會在姑娘操作下於口中不同角度作掃描 > (約15分鐘,有點角度攞唔凖要再掃,會有少少辛苦) >完成掃描,途中姑娘會概括介紹箍牙流程>(約10分鐘,同時電腦會將剛才的掃描運算成模疑圖)>姑娘會初步講下電腦模擬圖治療前後差別,詳情會留待日後醫生解說>姑娘會介紹不同箍牙銷售"套餐"及優惠>完

所需時間: (唔計前一日被甩底)約45分鐘

病況及估計治療方式: (留待聽日見完醫生講)

注意事項:
- 發生過前一日到診所然後因為儀器運送問題(應該係指部itero機)既"甩底"事件,建議到之前自行打去cfm booking 無謂浪費車錢時間

- itero係一枝捧狀物,介紹見下一個po,用來掃描牙齒情況得出初步電腦模擬圖,所以枝棒會在口中隊到幾入(勿意淫 ,本人個口內籠唔細,枝棒都掃唔到智齒位,而且負責姑娘有點生手,容易反胃的巴打最好早點食定野先去做itero,另外口細好友表示係比枝棒隊到少少不適)

收費:
- consult :free(如果唔買走xray)
- 療程: (太多"套餐",相後補)
- xray(1pcs) / itero : @$350(我只會要xray)
- 骨釘: (後補"套餐"相)
- 分期: 12或24月;詳細無問

評價
- 環境焗促,衛生一般
(我自己高要求既,咁最好各位自己去感受下 ,主要呢間分店係跟西醫聯營,同間診所都好多年,會比較殘舊,另外照itero間房似什物房,sorry 我搵唔到其他形容詞)
- 所有姑娘都nice,不過比較生手那位姑娘有點怯場,可能我太兇狠
- 銷售"套餐"資料詳盡(你懂的 )
itero 掃描儀解說

https://youtu.be/hDzBjbqD-KI

同埋有冇咩好介紹

希望唔好屌我申手黨

我已經好詳細 你有無睇
驗就一定要驗
差你搵多定搵少來consult
見到上面張圖個個都30K UP
窮半供讀學生預計2-30K內
係呢個RANG有冇選擇
同埋有冇咩好介紹

希望唔好屌我申手黨

我已經好詳細 你有無睇
驗就一定要驗

岩岩見到
咁即係consult好重要 ?
我以為係好普通咁睇一睇就可以起手做 ?
見到上面張圖個個都30K UP
窮半供讀學生預計2-30K內
係呢個RANG有冇選擇

其實睇case
你可以去普通科再問問
同埋有冇咩好介紹

希望唔好屌我申手黨

我已經好詳細 你有無睇
驗就一定要驗

岩岩見到
咁即係consult好重要 ?
我以為係好普通咁睇一睇就可以起手做 ?

我因為年紀偏大
同埋多年心願 所以決定專科
consult重要嫁 你有無相熟洗開牙既牙醫先
可以問左先
如果佢認為你個case嚴重會射你去專科

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,
牙科既普通科?咁其實係咪普通科都有器材可以同你箍?

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

岩岩上網搵到了
做左白痴添問白痴問題

BTW.巴打有冇邊間好介紹

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

有器材,除非你要做手術
你睇下呢條片
佢會答到你
https://youtu.be/SMLB1kNfuHY

另外你十年唔洗牙會幾辛苦
d漬咁耐
盡快洗啦

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

岩岩上網搵到了
做左白痴添問白痴問題

係呀有個list列明香港有邊幾十位矯齒專科醫生
至於你洗牙
咪搵附近平平地搞左去 順便問箍牙
自己追多d po啦巴打
等你update

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

岩岩上網搵到了
做左白痴添問白痴問題

至於你洗牙
自己追多d po啦巴打
等你update

即係我可以洗牙果時問埋箍牙,
唔使就咁去搵普通科CONSULT ?

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

岩岩上網搵到了
做左白痴添問白痴問題

至於你洗牙
自己追多d po啦巴打
等你update

可以問埋

我因為年紀偏大
可以問左先

都成十年冇睇過牙醫,

岩岩上網搵到了
做左白痴添問白痴問題

至於你洗牙
自己追多d po啦巴打
等你update

可以問埋

THX
我因為門牙突搞到個嘴有少突問題想箍牙
前個幾日consult過兩個牙醫
一個話唔做剝牙,用磨牙黎箍
一個話可以剝4隻牙箍
聽人如果嘴突唔剝會無咁好睇
但屋企人又話剝牙第時老左無咁好,又話會面形凹

咁到底嘴會突剝唔剝好
我因為門牙突搞到個嘴有少突問題想箍牙
前個幾日consult過兩個牙醫
一個話唔做剝牙,用磨牙黎箍
一個話可以剝4隻牙箍
聽人如果嘴突唔剝會無咁好睇
但屋企人又話剝牙第時老左無咁好,又話會面形凹

咁到底嘴會突剝唔剝好

有冇問過專科?
果時我consult一個牙醫建議我剝牙修嘴突
一個就話要箍落睇效果再決定洗唔洗磨牙/剝牙

專科醫生冇叫我剝牙
唔放心可以搵多個醫生問問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞