LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
睇睇下原來我個到都算便?33000有2枝骨釘,2000做laser割筋,3000轉陶瓷.

你個醫生係普通科牙醫?
如果係通常平過專科差唔多一半。
想問下剝完牙啲牙未拍返埋一齊
個牙醫就話cool 完
話其他人都係咁 係咪正常
Cool 左年幾 剝完牙條隙仲係到

一定唔會正常囉
你果個咩醫生黎
有咩問題都要反映俾醫生知
直到滿意先拆箍
拆左就冇架啦

佢叫我下次覆診比尾數
我問佢 佢又講笑咁答我話係咁
下次再問多次佢

方唔方便講多少少以下幾樣野
1/你搵普通定專科
2/你本來有咩問題所以要箍
3/成個療程係點,剝左幾多隻牙,箍左幾多年,箍邊款

另外你應該KEEP番療程前後既X-RAY & 牙模,
自己療程中有無KEEP住影相做PHOTORECORD?整理左資料先
有需要下一步你去搵專科睇或者投訴原本個牙醫都有理有據

點解剝三隻咁得意 剝咩位
有無相睇下前後分別

至於cool唔cool
又係哲學題
你都識講有條隙
同埋你自己產生個疑問先既
即你自己有懷疑啦

進唔進一步睇你自己嫁炸
對唔住,我懶
屯門區有邊間好
下星期脫智慧齒 好驚

想問下剝完牙啲牙未拍返埋一齊
個牙醫就話cool 完
話其他人都係咁 係咪正常
Cool 左年幾 剝完牙條隙仲係到

一定唔會正常囉
你果個咩醫生黎
有咩問題都要反映俾醫生知
直到滿意先拆箍
拆左就冇架啦

佢叫我下次覆診比尾數
我問佢 佢又講笑咁答我話係咁
下次再問多次佢

方唔方便講多少少以下幾樣野
1/你搵普通定專科
2/你本來有咩問題所以要箍
3/成個療程係點,剝左幾多隻牙,箍左幾多年,箍邊款

另外你應該KEEP番療程前後既X-RAY & 牙模,
自己療程中有無KEEP住影相做PHOTORECORD?整理左資料先
有需要下一步你去搵專科睇或者投訴原本個牙醫都有理有據

或者你影張相出黎啦,
好難諗條隙係明唔明顯
下星期脫智慧齒 好驚

最多塊面腫幾日姐,
無嘢好驚,怕痛咪食定藥

無相無xray無巴打答到你
你本身避免有傷口就要小心選擇了
btw如果指名游醫生 係要加錢
同你搵個專科搞分分鐘價錢相若

anyway 唔consult討論唔到

感謝意見!!
我consult完再返嚟報告

冇諗過為咗兩隻牙要燒幾皮嘢

感謝意見!!
我consult完再返嚟報告

冇諗過為咗兩隻牙要燒幾皮嘢

可能唔使呢
不過你自己身體情況比較特別就無謂貪平
成26歲仔先到cool會唔會有d怪?

事關我棚牙都算整齊, 只係有明顯既咀突問題, 半年前去左胡X琳到consult, 佢都建議我落骨釘同mok 4隻牙, 包括智慧齒, 但成個treatment要成5萬蚊(傳統), cool 3年左右, 基於年齡同錢既問題, 依加仲係1516, 希望大家比下意見, 例如有冇d效果顯著既同類case分享下

我就黎30添

咁你記得consult前同醫生講你身體嘅情況,
再由佢俾專業判斷你啦!
睇睇下原來我個到都算便?33000有2枝骨釘,2000做laser割筋,3000轉陶瓷.

什麼是laser割筋

我上面門牙中間有縫,佢話有條筋係到,要用laser割走

你個醫生係普通科牙醫?

係普通科,學生冇錢去睇專科 另外想問醫生話箍完都同普通人差啲(好似係指條美學線)係咪正常

你個醫生係普通科牙醫?

係普通科,學生冇錢去睇專科 另外想問醫生話箍完都同普通人差啲(好似係指條美學線)係咪正常

美學線好多條
你指邊條先
咁專科醫生會考慮埋美感多些
始於個training唔同層次
anyway 你都開始左療程啦
未放鬆心情面對

你個醫生係普通科牙醫?

美學線係咪即係咩微笑線,
笑起黎見到啲牙嘅孤度?
如果係,好似話可以磨牙整靚佢,
個個醫生做法唔同,有啲醫生箍齊就當完工,美學外觀唔重視。
不過磨牙會有變成敏感牙齒嘅風險。
想問下各位 我啱啱上左鐵粒未剥牙未上鐵線 但食野下門牙會撞到上門牙粒鐵 令到我後面大牙咀嚼唔到 想問倒及箍牙既巴絲 咁樣係咪正常?
想問下各位 我啱啱上左鐵粒未剥牙未上鐵線 但食野下門牙會撞到上門牙粒鐵 令到我後面大牙咀嚼唔到 想問倒及箍牙既巴絲 咁樣係咪正常?

要同醫生講,
佢應該會係你大牙加啲嘢,(墊高啲大牙)
等你大牙可以咬到。
不過就會變咗前面門牙咬唔埋,
但係唔影響食嘢。
今日去左照x ray做牙模,仲要等個幾月先有得睇動畫
今日去左照x ray做牙模,仲要等個幾月先有得睇動畫

可能你個醫生太忙,所以等耐啲。
隱適美電腦圖只供參考,
唔好諗住真係可以完全一樣
(前post有人講過)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞