LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
上咗箍一個月
但其實上前排4隻,下前排6隻都未上粒粒
頭個一個禮拜成排都好緊,咬實就會痛
之後都冇咩事 係硬嘢要小心就住嚟食

但呢兩日啲牙又痛返
用條脷頂有粒粒嘅牙會痛
咬嘢又痛 有冇人試過

個幾禮拜後先覆診

我上星期(較緊後一星期)都有一兩日有隻牙特別痛,
但係我見過幾日無事就無理佢
係開始驚隻牙會甩
牙酸痛咬唔到野的話
我成日都介紹大家食米粉通粉薯仔呢類軟身
唔洗點咬就吞到既野
唔想飲味精湯,可以放蕃茄薯仔煮個湯,仲有得食添
冬瓜瘦肉都得,又唔洗點咬
麥皮同粥都可以但我唔太鐘意食

我驚咬唔到嘢,
所以係iherb買咗包薯蓉,
加熱水搞勻就食得,加少少調味料或者唔加都好好味。
好懶
你地cool牙ge目標 牙齒合實 上齒同下齒係相差最少幾多mm先滿意?
我呢副牙套係最後一副 牙齒話帶埋呢副會相差1.5mm 遲下唔帶就會相差2mm就會穩定
但係我仲覺得唔滿意 想上齒cool入多0.5mm
你地cool牙ge目標 牙齒合實 上齒同下齒係相差最少幾多mm先滿意?
我呢副牙套係最後一副 牙話帶埋呢副會相差1.5mm 遲下唔帶就會相差2mm就會穩定
睇牙順便時事2

【有口難言】
智障牙科冇落施政報告 政府順勢閂水喉

http://nextplus.nextmedia.com/news/spot/20170316/487861

香港d牙科保健真係痴撚線
病童都閂水喉
普通人整牙變有錢活動

我呢副牙套係最後一副 牙話帶埋呢副會相差1.5mm 遲下唔帶就會相差2mm就會穩定

屈得太入係唔好睇
係會有少少出來

屈得太入係唔好睇
係會有少少出來

相差1mm-1.5mm算太入啦?

屈得太入係唔好睇
係會有少少出來

相差1mm-1.5mm算太入啦?

你goo下咪知 正常的
點解箍牙開飲食台

話說我都計劃2018年箍牙,想年底前決定到用邊位牙醫
我會選專科同鋼箍,因為做左大量資料搜集
雖然普通科價錢平,但出事就手尾長,而且本人已不是18 22
普通科唔太博得過,穩適美我自己無咩需要

我爬過大量討論區(包括中英文討論區、YOUTUBE、IG)
然後根據了個人好感度電聯過圖中的各間牙科診所
我選牙齒有近個標準

1/ 信譽:太多網上吹奏我會卻步,因為太多人病人會大增牙醫工作量及
我懷疑係有SOFT SELL成份

2/姑娘的態度:箍牙係一個漫長的旅程,唔想下下問姑娘野佢都西我面,
但又要忍住度氣之類,最慘到時自己棚牙在對方手上

3/診所位置、清潔程度及儀器:方便箍牙過程有問題時容易診症,
所以新界區本人不會考慮;太殘既診所我會懷疑該診所的消毒功夫是否做足

見下圖我已經打左比好多位牙醫
(有錯漏請巴打提出,因為電話有時問得唔夠清楚)

圖中吳翠珊我同學箍過,但個姑娘好串
而且consult + X-ray fee 漲價太大,暫不考慮

我初步打算先搵梁苑莊做好consult($800)
因為佢間診所姑娘解釋得好詳盡
同時提議我先consult,睇左環境,考慮左先再上去照 X-ray
我覺得幾老實,唔會下下CHUR病人落牙模,所以就搵佢傾傾先

下一步我會月尾搵康齒堂做免費consult,反正免費,聽下無妨

但我預計梁苑莊會貴到仆街,超出預算
咁下一步我或者搵鄭偉昌/岑美恩/鄧連長/莫浩源再作咨詢⋯⋯

大家點睇,有無睇過我列表中既牙醫
比下意見,唔該晒

有咩UPDATE我會再上來講

近來做research做到好累,慘過搵工

箍緊岑美恩

岑美恩幾錢你搞左?可否大概講下自己個CASE
岑美恩幾靚女(誤
佢係牙醫學會司庫,經常見報

我都覺得佢幾靚女
我自鎖5萬 我主要係要對返中線、調整咬合同收返個嘴入去
由於我啱啱開始箍,所以未知佢箍得好唔好
但係整體感覺唔錯

箍緊莫浩源
點解箍牙開飲食台

我選牙齒有近個標準

1/ 信譽:太多網上吹奏我會卻步,因為太多人病人會大增牙醫工作量及

2/姑娘的態度:箍牙係一個漫長的旅程,唔想下下問姑娘野佢都西我面,

3/診所位置、清潔程度及儀器:方便箍牙過程有問題時容易診症,
所以新界區本人不會考慮;太殘既診所我會懷疑該診所的消毒功夫是否做足

而且consult + X-ray fee 漲價太大,暫不考慮

同時提議我先consult,睇左環境,考慮左先再上去照 X-ray

下一步我會月尾搵康齒堂做免費consult,反正免費,聽下無妨

比下意見,唔該晒

箍緊岑美恩

岑美恩幾靚女(誤

我都覺得佢幾靚女
但係整體感覺唔錯

箍緊莫浩源

豬兜兜個case係點?
打去問既時候姑娘好好禮貌
不過全餐(檢查+兩張xray+牙模)
佢開3000蚊 我有點淆
佢話預箍牙50k 左右

你用左幾錢?
經人介紹會否有平?
睇牙睇新聞3

港漢深圳整牙出事 港牙醫拒執手尾 
事主索賠50萬 愛康健:沒游說做療程

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170729/s00002/1501264225386

巴打睇路呀
點解箍牙開飲食台

我選牙齒有近個標準

比下意見,唔該晒

箍緊岑美恩

岑美恩幾靚女(誤

我都覺得佢幾靚女
但係整體感覺唔錯

箍緊莫浩源

豬兜兜個case係點?
打去問既時候姑娘好好禮貌
不過全餐(檢查+兩張xray+牙模)
佢開3000蚊 我有點淆
佢話預箍牙50k 左右

你用左幾錢?
經人介紹會否有平?

我兩年幾前由朋友介紹去箍(無平到
箍透明粒粒係五萬一
好似係貴過鐵粒大概三千蚊
但真係抵俾
醫生好細心好有耐性
我有倒及牙
本身話頂盡箍到上下排啱啱好掂住
但而家成功箍到上排牙前過下排少少
倒及好似好難搞咁
不過而家你唔使做手術咪好囉

但我聽姑娘講3000可redeem落大數
都無咁傷

唔該你先
箍完啦 但睇個固定器 上排牙啲牙係咩向一邊㗎
想問將軍澳呢邊有冇推介
想問將軍澳呢邊有冇推介

油塘有個 林凱波
見到人地推過
但佢係普通科
你自己衡量下

我己經research到識背
箍完啦 但睇個固定器 上排牙啲牙係咩向一邊㗎

搵邊個
無法逆轉?
有冇慈雲山平嘅箍牙推介 希望3萬樓下

點解佢唔幫你整嘅?
各位巴絲 請問有冇人係旺中鄧x耀度箍隱適美

係佢到剝過牙,條友串柒柒咁 體驗好差,勸你諗清楚
想問將軍澳呢邊有冇推介

油塘有個 林凱波
見到人地推過
但佢係普通科
你自己衡量下

我己經research到識背

去過佢果到做consult 波波幾friendly幾爽
但佢開價有啲貴 貴過我依家箍專科
同埋覆診都等得耐小小 不過consult唔洗錢夾到時間都可以上去搵佢問下

宜家係佢度箍鐵粒,個人覺得佢做野手腳快啲護士都ok nice 嘅,但人真係好多,次次上去都等半粒鐘
琴日落完骨釘好辛苦,清潔好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞