LIHKG箍牙集中討論區7

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
急問!我岩岩上箍 傳統鋼線果隻
岩岩食野整鬆左其中一粒釘
依家粒釘仲係條鋼線度,不過可以郁黎郁去
應該點算
係咪只可以等到聽日打俾牙醫睇
想問下咁多位巴打有冇九龍區既推介
窮學生上網見好多都好貴
應該點算

聽日打返去約時間叫牙醫痴返好佢
骨暴有咩醫生推介?唔好太貴就得 我覺得我都幾嚴重 一大笑又露晒牙肉
應該點算

即刻唔敢食野
星期五會去覆診 會唔會叫我星期五先去搞架
骨暴有咩醫生推介?唔好太貴就得 我覺得我都幾嚴重 一大笑又露晒牙肉

你要照左xray先知自己係咪所謂"骨暴"
同埋牙肉問題唔一定跟所謂"骨暴"而衍生
今日去咗菲臘
佢唔收我做箍牙
因爲佢話我做正顎先係治本
但係我知一定好貴
跪求巴絲教路
點樣去公立排?
應該點算

即刻唔敢食野
星期五會去覆診 會唔會叫我星期五先去搞架

應該會早啲叫你覆診掛,
聽朝打落診所問下啦。
想問下咁多位巴打有冇九龍區既推介
窮學生上網見好多都好貴

都係要等醫生睇嫁喇,
太嚴重可能要做手術。
見多幾個醫生問下意見會好啲。

都係要等醫生睇嫁喇,
太嚴重可能要做手術。
見多幾個專科醫生問下意見會好啲。
今日去咗菲臘
佢唔收我做箍牙
因爲佢話我做正顎先係治本
但係我知一定好貴
跪求巴絲教路
點樣去公立排?

正顎一黎貴,二黎都算個大手術。
睇見啲術後blog都覺得好麻煩
我唔知公立醫院收唔收非公務員/家屬做正顎手術,
但係佢地個牙科通常要有醫生轉介信先排到。
你可以打去醫院叫詢問處幫你轉去牙科問下。
有冇人係菲臘排緊正顎手術 我岩岩開始排要排幾耐
雖然唔係好關呢個post事
但想搭單問下 有無人有一樣經歷

之前月頭去洗牙 洗完牙之後啲牙keep住好酸軟 同埋大牙有個位腫左
醫生俾左枝漱口水用
隔住成個禮拜自己食消炎藥先無再痛 跟住今日岩岩好用哂佢枝漱口水
頭先刷完牙 用脷lam下啲牙個陣發現好多都有層野係面
我以為係洗牙洗得唔乾淨 仲有啲牙石牙菌係到咁
點知照鏡見到啲牙全部都有層啡色野圍住
完全唔知咩黎 因為我一直啲牙都好健康 無茶蹟 無蛀牙 乜都無 見到變成咁真係好擔心
已經打算聽日收工即刻睇醫生
同埋究竟應唔應該打返去原本間診所問返醫生咩事定幫襯第個會穩陣啲?
我之前洗開都幫襯佢
第一次洗到今次咁又酸軟又腫又痛 仲搞到啲牙咁
以家唔知點算好

見到啡色野之前食左咩
會唔會係漱口水同食物/飲品既化學反應
你應該影低相 先要求原先診所作跟進
如果仍然無好轉就盡快轉牙醫
張相同原先牙醫提供既漱口水記得keep住
有咩事可以方便其他醫生跟進/作出投訴
應該無事既 放鬆d先巴打
等你聽日update

巴打你係直接去菲臘排
定去專科睇先再轉介去菲臘
利申:讀書時期冇錢加家人反對
宜家出左黎做野費用叫做負擔到

之前月頭去洗牙 洗完牙之後啲牙keep住好酸軟 同埋大牙有個位腫左
醫生俾左枝漱口水用
隔住成個禮拜自己食消炎藥先無再痛 跟住今日岩岩好用哂佢枝漱口水
完全唔知咩黎 因為我一直啲牙都好健康 無茶蹟 無蛀牙 乜都無 見到變成咁真係好擔心
同埋究竟應唔應該打返去原本間診所問返醫生咩事定幫襯第個會穩陣啲?
我之前洗開都幫襯佢
以家唔知點算好

見到啡色野之前食左咩
會唔會係漱口水同食物/飲品既化學反應
你應該影低相 先要求原先診所作跟進
如果仍然無好轉就盡快轉牙醫
張相同原先牙醫提供既漱口水記得keep住
有咩事可以方便其他醫生跟進/作出投訴
應該無事既 放鬆d先巴打
等你聽日update

chlorhexidine gluconate
你睇下你枝漱口水係咪呢種
有staining係side effect黎

醫生俾左枝漱口水用
我之前洗開都幫襯佢
以家唔知點算好

有冇巴打做過全透明 retainer? 大概幾錢?
青衣有冇好介紹?

巴打你係直接去菲臘排
定去專科睇先再轉介去菲臘
利申:讀書時期冇錢加家人反對
宜家出左黎做野費用叫做負擔到

專科轉介 冇得就咁排

你預都要兩三千
不過都好快會爛

你預都要兩三千
不過都好快會爛

咁貴架? 好流既一個膠牙套黎咋喎....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞