賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
尋日照到個女士白內障

原來60歲都可以勁到開始影響視力

應該而家紫外線強左好多
想問好耐 純粹驗眼驗近視 眼鏡舖啲人係咪會西我面?

其實都歡迎收驗眼費淨驗眼
有冇試過遇到啲客唔知自己想買咩類型嘅眼鏡,然後問你地意見?

呢樣經常發生,dispensing optician 嘅功能就係呢樣

好多
其實最簡單

方面戴圓
圓面戴方
大細合適

已經好正
我想問下呢800度近視250度散光
配咩鏡比較好同大概幾錢?

求大神幫忙解答

散光到呢個位基本上都要車房 你要有心理準備 唔會好平
雅蘭眼鏡城信唔信得過
上去問佢配Hoya鏡
佢話不如平平地配其他鏡好過

何解? Hoya Coating 確係比較耐用

好多
其實最簡單

方面戴圓
圓面戴方
大細合適

已經好正

亞洲人多數比啲有鼻托嘅 容易調較

唔會 一般都會同你講返基本收費

求大神幫忙解答

起碼1.67
最好1.74
數字愈大
厚度愈薄

越薄可視角度會唔會越大?

較平的鏡片理論上可以提升週邊視力效果,但要有效提升,應從光學設計(e.g. 雙非球面)著手
自己冇近視. 但試下戴眼鏡.
1. 想問下平光鏡戴得多會唔會影響視力?
2. 你做咁耐有冇客淨要鏡框唔配鏡片?
戴出黎會唔會好怪?
Thanks

只要鏡片光學品質夠好、功能夠齊全,對眼睛只會多一重保護(e.g. 擋紫外線)
2.當然都背不少,但通常經講解後都會配返對鏡,因為真係有d怪

求大神幫忙解答

起碼1.67
最好1.74
數字愈大
厚度愈薄

越薄可視角度會唔會越大?

較平的鏡片理論上可以提升週邊視力效果,但要有效提升,應從光學設計(e.g. 雙非球面)著手

所以8軸雙非好屈機
想平平地買副太陽眼鏡戴下,
只求防UV,
h&m m&s u記 果啲OK嗎?

睇返有冇uv400 有就ok
點解細鋪RAYBEN咁平大鋪咁銀貴
細鋪係咪賣流野
300度近視 唔夠100散光。配HOYA非球面要揀邊隻? 邊度配平?
oliver peoples眼鏡好唔好
見到副接近3000$
個款好吸引
300度近視 唔夠100散光。配HOYA非球面要揀邊隻? 邊度配平?

近大西北可找我

唔要求高1.5/1.55
好少少防花D就1.6

另外住港島的可PM
想平平地買副太陽眼鏡戴下,
只求防UV,
h&m m&s u記 果啲OK嗎?

睇返有冇uv400 有就ok

照計大公司鏡片一定過QC
反而架的質素就YOU諗YOU
你自己都FEEL到有D膠好似好渣

不過做過個客用NIKO AND 都幾好
細鋪係咪賣流野

唔係嫁

以我為例
我冇開RAYBAN ACC
但我可以向友好同行拆貨賣

因為我唔洗食一大LOT貨,我可以益下巴打
oliver peoples眼鏡好唔好
見到副接近3000$
個款好吸引

唔洗諗
緊係正

平平地可試PAUL SMITH

之前同廠
細鋪係咪賣流野

正常應該倒轉 細鋪會貴啲
細鋪係咪賣流野

正常應該倒轉 細鋪會貴啲

唔會啦

以前做銅鑼灣試過加100元出一隻RAYBAN出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞