賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
其實hoya 抗藍光鏡片係咪無VG

有架
叫VGBLUE

有架
叫VGBLUE

呢隻都有?
我覺得都係好易花
一副普通牌子太陽眼鏡連度數鏡片(每隻300度近視), 大約幾多錢到
一副普通牌子太陽眼鏡連度數鏡片(每隻300度近視), 大約幾多錢到

600元唔錯啦

有架
叫VGBLUE

呢隻都有?
我覺得都係好易花

佢係黃左d啫
今日係新輝配左副Oakley 配 hoya 變色1.55非球面
框1200 鏡1100有無做左水魚
唔知比起戴開果副瑞士寶變色會有咩唔同呢
想問下巴打,你賣果隻1.74係用咩鏡,同埋如果加錢會唔會有其它function,例如全視線,藍光鏡?

全視線1.74全線要訂做
所以貴D

巴打你果度做緊幾錢?有興趣
我成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...
應該配咩牌子同型號既鏡片好?配唔配藍光好?
係咪hoya 夠硬浄?
$1000~$5000 可唔可以高中低推薦吓,thanks

巴打咩度數?鏡片越貴越多功能,但用唔用得著一回事

得百幾度近視,大約五十散光

但成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...

求指點

百零近視50散光,不需要1.67,1.74,1.76
需要防花較強的鏡片
最基本嘅一對正廠Hoya VG 鏡片已足夠
需要擋藍光功能嘅, 可考慮VG Blue

真係想錢多嘅,可以試吓個人化設計同精密研磨鏡片例如Zeiss Drivesafe(鍍膜有擋藍光功能兼改善低光環境景物清晰度)或者Nikon Seemax (以有效鏡大作修正)

https://www.hoya.com.hk/en/news.php?id=41

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/zeiss-products/drivesafe-lenses.html

http://nikon-lenswear.com/products/single-vision-lenses/seemax

想問下尼3款鏡片分別係公開售價係幾錢?

仲有 ZEISS drivesafe 同 ZEISS Digital Lenses 有咩分別?

求解答

有架
叫VGBLUE

呢隻都有?
我覺得都係好易花

佢係黃左d啫

藍光鏡黃正常
但都係一樣咁易花

有架
叫VGBLUE

呢隻都有?
我覺得都係好易花

佢係黃左d啫

藍光鏡黃正常
但都係一樣咁易花

咁不如配cheap野
半年再換👻
想問下巴打,你賣果隻1.74係用咩鏡,同埋如果加錢會唔會有其它function,例如全視線,藍光鏡?

全視線1.74全線要訂做
所以貴D

巴打你果度做緊幾錢?有興趣

價錢野你pm我吧
其實除左價錢都歡迎問下其他野
幫到手一定幫

雙非好好多講真
有隻平玩1.6雙非
可以作入門
小弟近視一千七百度,想問下喺香港邊度可以配到超薄鏡片? 價錢係其次
依家副眼鏡鏡片大約9mm厚(由邊緣位置量度) 約五、六年前喺88配
另外之前追post睇過日本東海光學1.76雙非球鏡片幾好?
麻煩巴打

老實說講-1700真係咩鏡都差唔多厚
鏡架有咁細配咁細啦
附上1.76資料
http://www.tokaiopt.jp/lens/505570.php
第一次配con
佢一隻眼冇配足散光 睇落有啲頭暈
同埋隻con一眨眼就好易移位 同埋好易變矇
係我 未適應 定 弧度唔岩/con渣?
隻con係acuvue moist
佢比我學帶個隻冇咁軟 帶落都好似冇咁既問題
我打波用 應該揀邊隻好

巴打係咪反轉咗隻con戴
比optom check 多次fit穩陣

1.74可做全視線同藍光

雙非好好多講真
有隻平玩1.6雙非
可以作入門

因為我3年前係88 配左副seiko雙非(唔記得係1.7定1.74), 比起之前用hoya 單非, 第一下戴上去睇野真係好唔同,清好多, 但好似剩鏡都3千幾4千 , 想了解下依家D雙非係咪都係咁上下價錢

大陸

香港有冇推介

其實巴打係要平定係點樣?因香港選擇不會少,驗配比大陸有信心,如果目標係幾百蚊鏡架連鏡包埋眼睛檢查,香港也不難

唔係要平 但係鐘意Jins啲框
Btw 岩岩已經買左框 聽日翻香港配鏡
想配hoya 鏡片

認真有冇推介? 因為未試過咁樣買法 之前都係一條龍
budget 2000 hkd for鏡片

好多budget
近我未嚟我度比較下囉

冇所謂呀 留contact 先得嫁巴打 連登無Pm

巴打唔覆我 真心唔知去邊度配

我喺港島東,視光師巴打喺屯門,兩度都唔近的話就搵間大連鎖啦,整得唔好可以報蘋果日報

Blue control已包含Venus Guard的防花防油防水同防靜電功能

有架
叫VGBLUE

呢隻都有?
我覺得都係好易花

呢隻已經好防花,巴打可能要用crown glass 甚至水晶鏡片先搞得掂.....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞