賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
留個地址
視光師會唔會特登配唔足度數
點睇 999.9 Four Nines
會按您嘅生活習慣同視力感覺去比度數,配完唔清唔舒服咪又盞煩到自己 ,貪好玩咩....
算係香港多認識嘅日本牌子,日本本土龍頭之一(去過日本展見過佢地個booth就會明,個展場有一半面積係佢同Boston club瓜分),戴過嘅都話舒服。我自己就覺得d款有d保守,依家香港有代理多咗好多地方賣
有方法攞折?
Pm
見到 rayban 出左幾款係 carbon fibre 架,用唔用得過,追求輕又耐用ge 半框
或者有冇 d 耐用輕 ge titanium frame 介紹
我買左副新架,打算去配鏡,度數依照原本果副就得

如果到樓下連鎖店配鏡,他用機器check舊眼鏡度數,數值準不準確?我意思係完全同舊眼鏡一樣
定係去返原本配舊眼鏡果間護眼中心?(眼有毛病,是由醫生推薦,不過地點好遠)
提一提眼鏡架用的碳纖物料同車用嘅完全唔同級數,係拗得斷嘅
脷伸:瀨過嘢,啪一聲就一分為二
選擇非常多,夠budget又合款嘅日本出品信得過

自己覺得呢個牌子嘅gummetal料係耐用嘅
http://www.sankokogaku.co.jp/brand_dun.html
除非佢唔識度或者您對鏡片係好特別嘅而佢又唔發現(e.g. 個人化單光/抗疲勞鏡)
否則現今電腦focimeter 唔會有咩偏差
不過特別鏡通常有鏡行出嘅度數卡,上面咩都有晒,咁都搞錯就
嘩,巴打做盛行?唔係花咁簡單喎
金屬框係咪好易甩色

買過兩個都係咁

有個客又大汗又戴得粗
用咗三年啲色都好似新嘅一樣
日本邊間有
想買
Hammamoto
勁到爆
好比平版ken okuyama
今日行過希慎EGG 見到有款steelbaum 品牌鏡框
巴打有無聽過?覺得副框幾靚但EGG 要1680 剩框唔連鏡片過唔到心理關口

同埋唔知方唔方便講下遠視200度藍光鏡大概幾錢啦
唔該曬巴打
好似花到有D甩coat
有無用水沖完先抹?
巴打們 點睇DUH, YUICHI TOYAMA, OWDEN 手工上值唔值得買?
麻煩大家
http://www.hamatec.co.jp/privatebrand/hamamoto.html

Hamamoto 又係襟用
題外話,溥儀ken okuyama 零售價差日本一倍咁滯 巴絲去日本如果對呢個溥儀獨家品牌有興趣不妨喺當地入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞