賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
有冇D

D 咩?

有冇D眼鏡戴左隻眼唔會變細🙈🙈

雙非球面

U sure?

只要是近視鏡片就一定會縮細(concave lens)
不過度數X距離=放大/縮細率,所以眼鏡較貼D對眼就會睇落眼大d
至於雙非球面鏡片係利用更精準的研磨同更好的底面彎控制,所以係可以減少因週邊打磨誤差造成的過度縮細,但上面條公式係光學物理定律,有鏡片公司可以改變的話應該勁過愛因斯坦

想請教吓Seiko隻A-Zone嗰個Stylish Zone係咩原理
喺隻鏡外圍加菱鏡令塊面冇縮得咁細

自己戴過azone
專利10mm球面
視覺上最舒服
側邊freeform減低個浪
巴打 搵你配1.74 d.asp 有冇折

有啊
Tg我吧

tg係?
700幾近視
太約 250 散光

想防藍光 同盡量薄d
太約鏡要幾錢度

傳統個隻藍光唔貴
1.67都係700內

如果 想再薄d 同鏡片 無咁黃又要貴幾多左右

追左post
hoya 好似好多巴打推
係咪又貴少少?

對前線驗配同事來講,多人識,易推,少鑊氣嘅就係好嘢
對老闆來講就要高GP
有冇D

D 咩?

雙非球面

U sure?

不過度數X距離=放大/縮細率,所以眼鏡較貼D對眼就會睇落眼大d
至於雙非球面鏡片係利用更精準的研磨同更好的底面彎控制,所以係可以減少因週邊打磨誤差造成的過度縮細,但上面條公式係光學物理定律,有鏡片公司可以改變的話應該勁過愛因斯坦

求指教,放大率如何因為雙非球面改變,從而減少縮細
有冇D

D 咩?

雙非球面

U sure?

其實ANISEKONIC LENS (應該大概譯大小像差咁上下)有兩個FACTOR影響

SHAPE FACTOR 同 POWER FACTOR

POWER FACTOR 應該無得點改了
SHAPE FACTOR 就freeform 可以改善
仲有條公式
個n 愈大, 個magnification 自然細
巴打想問下如果香港配冇度數既抗藍光鏡一般係幾錢左右?
有冇D

D 咩?

雙非球面

U sure?

其實ANISEKONIC LENS (應該大概譯大小像差咁上下)有兩個FACTOR影響

條公式我quote咗

所以雙非球面鏡可以改到上面條公式邊個variables,從而減少縮少?

雙非球面

U sure?

條公式我quote咗

所以雙非球面鏡可以改到上面條公式邊個variables,從而減少縮少?

F1就係個base curve
巴打想問下如果香港配冇度數既抗藍光鏡一般係幾錢左右?

其他人我唔知
我個度唔高要求2-300有
日本某連鎖店用既hoya鏡片同香港有無分別,日本框連hoya鏡唔洗再加錢既
日本某連鎖店用既hoya鏡片同香港有無分別,日本框連hoya鏡唔洗再加錢既

我冇起佢度做過我唔知
不過HOYA 有2條LINE
其實副廠不嬲唔貴
面價未折都係標5百幾
我估佢用副廠掛

hoya stelify vp兩三百蚊有對
雙非修正最強
眼鏡88最平隻阿波蘿 鏡片真係差HOYA 好多?
眼鏡88最平隻阿波蘿 鏡片真係差HOYA 好多?

佢隻apollo即係我收人唔洗200元個隻
巴打我副眼鏡有未
上個星期配Nikon 嗰個

聽日追追
因為nikon要一星期好common
依視路1.61 大概幾錢?

3百零廢數,一百散光
依視路1.61 大概幾錢?

3百零廢數,一百散光

同精工hoya差唔多錢既
不如用日本鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞