賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
FAQ 我打算再重新整理先upload, 多謝咁多位行家巴打指教,希望呢個Po 可以幫到巴絲在買眼鏡時更易揀鏡揀架,仲有更愛護自己對眼啦
想睇下有冇做到水魚
750度左右近視 + 250度左右散光
係88買
300幾蚊膠框 + delux 1.67鏡片
差唔多2千蚊
會唔會貴左好多

上個post尾問
真心想知貴左幾多錢
Prada 框一般咩水位
想睇下有冇做到水魚
係88買
差唔多2千蚊
會唔會貴左好多

上個post尾問
真心想知貴左幾多錢

唔好問啦 會好傷心的

留名
有無邊到買到膠既圓形眼鏡?
L 700 R 800
$12xx日本框 + $1180 1.74 MV鏡
折完2200有找
正唔正常,硬係覺得折少左比我...
對egg有咩感覺
邊度買眼鏡抵玩?
L 700 R 800
折完2200有找

瑞x寶 不了
想睇下有冇做到水魚
係88買
差唔多2千蚊
會唔會貴左好多

上個post尾問
真心想知貴左幾多錢

呢個價可以買到Hoya 1.67 VG了.....

我新公司的Prada大約兩千蚊倒,估唔到我無掂咁耐其實價錢都無乜點變....
對egg有咩感覺

我反而有興趣太古間egg同zoff仲有清尚會點鬥法
L 700 R 800
折完2200有找

瑞x寶 不了

老老豆豆MV997係幾清,不過真比心較易花,好似當年精工隻orgatech咁
有無邊到買到膠既圓形眼鏡?

好多地方都有
見過最深近視有幾度?

我新公司的Prada大約兩千蚊倒,估唔到我無掂咁耐其實價錢都無乜點變....

要可以幫巴打問
而家好多牌子都拆到貨
見過最深近視有幾度?

-2250,不過個客身已經有好勁白內障,VA得果0.5,但公立醫院竟然仲要佢排多兩年,呢個正苦真係
個faq整理嘅進度好慢
諗緊點寫大家會易明D....希望幫到大家揀鏡,門市又可以唔駛解釋咁多:

折射率(refractive index ‘n’)
光穿過物料時會減速,加上表面弧度或入射角度不同便會出現轉向(聚焦/散射),我們常說的「度數」就是這個現象化成數值表示。我嘗試用用不精確的數式表達(我數好差):「鏡片彎度X折射率=度數」「鏡片彎度=鏡片厚度」相信大家就會明白。不過折射率不是越高越好的,還要考慮其他鏡片參數。
見到一 D 細舖 (非連鎖舖)

一副過千度數既眼鏡, 連埋防視線, 藍光都係 千多元, 係咪呃人?

定係連鎖店食水太深?
見到一 D 細舖 (非連鎖舖)

一副過千度數既眼鏡, 連埋防視線, 藍光都係 千多元, 係咪呃人?

定係連鎖店食水太深?

鏡片光學設計不同,品牌不同也有分別

不過1.67全視線賣千零蚊,真係有得執?
個faq整理嘅進度好慢
諗緊點寫大家會易明D....希望幫到大家揀鏡,門市又可以唔駛解釋咁多:

光穿過物料時會減速,加上表面弧度或入射角度不同便會出現轉向(聚焦/散射),我們常說的「度數」就是這個現象化成數值表示。我嘗試用用不精確的數式表達(我數好差):「鏡片彎度X折射率=度數」「鏡片彎度=鏡片厚度」相信大家就會明白。不過折射率不是越高越好的,還要考慮其他鏡片參數。

我可以幫手
個faq整理嘅進度好慢

我可以幫手
個faq整理嘅進度好慢

我可以幫手

好呀,有好多眼科常識都係專業optom講好d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞