賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
近視300幾但有一隻眼散光有大概300,應該配咩鏡好?

如果框連鏡2000左右有冇咩好選擇?有冇咩牌子框推介?

你要有牌子就去左你一半budget落架
你唔洗做藍光整隻hoya1.6性價比高

Hoya 1.6 幾錢先合理?
近視300幾但有一隻眼散光有大概300,應該配咩鏡好?

如果框連鏡2000左右有冇咩好選擇?有冇咩牌子框推介?

你要有牌子就去左你一半budget落架
你唔洗做藍光整隻hoya1.6性價比高

Hoya 1.6 幾錢先合理?

冇啊
其實都係公價
睇佢做幾折啫

咁我做到都盡做巴打價既
你預7折唔洗
有冇D

D 咩?

有冇D眼鏡戴左隻眼唔會變細🙈🙈

雙非球面

U sure?
點解鼻托位成日損
早兩年戴都無事 係今年先有
戴緊Oakley
720近視
120散光

配咩鏡好? 有無可能會有鏡片可以少d圈?

另外咁深近視係味配細圓框好d?
試話配大框d人話我隻眼變左型同好厚

細圓框perfect
另外 手雙非球面改善個變形 少d縮

雙非球面?1.74係咪最好?
係咪會少d圈?

爭都幾遠

大概幾錢?
邊到配最平同可信?
我新手淨係識眼鏡88同亮視點,相信會俾人劏到一頸血
旺角樓上果d又唔知可唔可信
真係希望師兄幫下手
720近視
120散光

細圓框perfect

係咪會少d圈?

爭都幾遠

大概幾錢?
邊到配最平同可信?
真係希望師兄幫下手

近大西北或銅鑼灣就幫到手
終於買左Emily 鏡框 真係同出面眼鏡鋪見個啲好唔同
啲料靚同實淨好多

買框個陣佢有四間配鏡既推薦
巴打係咪屯門個間?
想問下鏡啲價先 一邊750 一邊550 連百幾度散光
鏡1.74 雙非幾多錢 配埋藍光係咪要一個double
佢推薦我銅鑼灣個間配 個間會唔會食水深啲?

你呢個度數1.67就夠
1.74光學品質冇咁好又唔會薄好多

如果係計阿貝數嘅話
1.67基本上同1.74一樣
反而Hoya隻1.7仲好啲

Hoya 1.7 公價幾多到 如果加埋藍光呢
720近視
120散光

細圓框perfect

係咪會少d圈?

爭都幾遠

大概幾錢?
邊到配最平同可信?
真係希望師兄幫下手

大西北有咩推介
有冇巴絲買過NobrandNoname既眼鏡,有日行k-11見到d款好靚,想買去配鏡片,唔知質素點

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?
利申:冇追哂post

其實全球化的世界下
我地好難完全避免工業制品是大陸造

最緊要睇一睇個QC

咁巴打你覺得個d框掂唔掂
有冇巴絲買過NobrandNoname既眼鏡,有日行k-11見到d款好靚,想買去配鏡片,唔知質素點

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?

其實全球化的世界下

最緊要睇一睇個QC

巴打係咪仲係係屯門友愛dicEYE
想問其實就咁帶上去分唔分得出唔同牌子嘅鏡片?

就咁帶上去睇唔睇得出呢個鏡片係平嘢定貴野?

例如普通牌子同貴牌子如hoya, 依視路呢d, 就咁帶上去其實睇唔睇得出

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?

其實全球化的世界下

最緊要睇一睇個QC

Pm我

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?

其實全球化的世界下

最緊要睇一睇個QC

Pm我

tg?
720近視
120散光

細圓框perfect

係咪會少d圈?

爭都幾遠

大概幾錢?
邊到配最平同可信?
真係希望師兄幫下手

大西北有咩推介

搭單問銅鑼灣
有冇D

D 咩?

雙非球面

U sure?

只要是近視鏡片就一定會縮細(concave lens)
不過度數X距離=放大/縮細率,所以眼鏡較貼D對眼就會睇落眼大d
至於雙非球面鏡片係利用更精準的研磨同更好的底面彎控制,所以係可以減少因週邊打磨誤差造成的過度縮細,但上面條公式係光學物理定律,有鏡片公司可以改變的話應該勁過愛因斯坦
點解鼻托位成日損
早兩年戴都無事 係今年先有
戴緊Oakley

防滑鼻托是矽膠,對佢敏就會咁

例如普通牌子同貴牌子如hoya, 依視路呢d, 就咁帶上去其實睇唔睇得出

有mark睇mark,無mark睇coat,,再拎塊布甩吓,命中率都幾高
Thom Browne $6xxx 值唔值

有幅711
幅眼鏡真係幾輕。但硬係覺得眼鏡右邊既腳特別貼住個頭,唔知係咪特登。鼻樑位帶完都係一定會有印,定唔知本身係我有問題

位置問題,有得較,唔嫌遠我可以幫您較

WHERE

港島東
有冇D

D 咩?

雙非球面

U sure?

只要是近視鏡片就一定會縮細(concave lens)
不過度數X距離=放大/縮細率,所以眼鏡較貼D對眼就會睇落眼大d
至於雙非球面鏡片係利用更精準的研磨同更好的底面彎控制,所以係可以減少因週邊打磨誤差造成的過度縮細,但上面條公式係光學物理定律,有鏡片公司可以改變的話應該勁過愛因斯坦

想請教吓Seiko隻A-Zone嗰個Stylish Zone係咩原理
喺隻鏡外圍加菱鏡令塊面冇縮得咁細

有mark睇mark,無mark睇coat,,再拎塊布甩吓,命中率都幾高

我意思係普通人帶落睇唔睇得出 帶落分唔分到副鏡係咪貴野定平野
巴打 搵你配1.74 d.asp 有冇折

我意思係普通人帶落睇唔睇得出 帶落分唔分到副鏡係咪貴野定平野

鏡片通透d
個反光低d
巴打 搵你配1.74 d.asp 有冇折

有啊
Tg我吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞