賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
去optical image 問有隻1.61 非球面做緊$580

好似叫咩ilens? 想問有冇伏?

估計無牌子
正常價

巴打有冇咩牌子鏡片推介? 1.61依視路要千幾?

好奇點解一定要Essilor....

其實ANISEKONIC LENS (應該大概譯大小像差咁上下)有兩個FACTOR影響

SHAPE FACTOR 同 POWER FACTOR

POWER FACTOR 應該無得點改了
SHAPE FACTOR 就freeform 可以改善

條公式我quote咗

所以雙非球面鏡可以改到上面條公式邊個variables,從而減少縮少?

插吓嘴先
深近視嘅人要隻眼或者塊面睇落去唔好縮到咁入
最有效嘅辦法係揀隻細啲圓啲嘅架
塊面縮咗入去其實同塊鏡嘅放大率唔係咁大關係
反而同鏡片外圍嘅菱鏡效應有關

跟據Prentice’s Law
菱鏡度數=鏡片度數X同焦點之間嘅距離
鏡架愈大,鏡邊距離焦點愈遠,塊面就縮得愈入
基本上雙唔雙非球面都唔會太大分別
當然非球面度數中央同鏡邊度數一致啲
鏡邊所產生嘅菱鏡效應會比普通球面鏡少
所以都會縮少啲
但唔會太大影響

Freeform 就係解決左個問題

因為細架只不過係因為邊緣曲率向外係exponetial上影響

你諗番有種以前牛眼鏡(lenticular lens?!)
則邊做平光
未唔會變型

你講嚟講去都講唔到重點,塊面唔縮咁入同放大率唔係同一樣嘢嚟,人地問隻眼點樣唔可以咁細,呢個係放大率嘅問題嚟

我淨係問你,雙非點可以減少縮細,改到啲咩variables

同埋,用細架塊面無縮咁入係關Prentice law同prism事,唔關曲率exponential事

Shape factor一定會影響個影像變型
你去買副彎裝平光鏡
睇野都有distortion 架
咁個distortion 未due to 個shape

答非所問

Distortion同spectacle magnification兩樣嘢嚟,唔係quote一大段嘢出嚟就代表啱。

不過算啦,呢個唔係學術post,話題就此完結

其實您係想問點解雙非球面設計可以減少縮細,事實上放大率條式就只係同距離度數兩樣有關,巴打段嘢都係講緊peripheral 嘅處理點樣改善cosmetic效果
同埋巴打講嘅distortion係指?

P.s. 呢個可以係一個學術post,好多行家同視光師都有睇,大家多d研討,搞清d concept係好事
見到視光師巴打quote 上面果d光學嘢,我都好想同d師弟師妹講
上堂學嘅嘢無分有無用,而係您識唔識用,正如放大率,呢d上堂一定有學,而客人其實都有興趣知多d, 與其比人潛移默化覺得浪費咗幾年,點解去追求吓「無用之用」,將自己由一個ordinary salesperson 變成一個合格稱職的optician呢?

我都盡量睇多d野
學多d野

答非所問

Distortion同spectacle magnification兩樣嘢嚟,唔係quote一大段嘢出嚟就代表啱。

其實討論好開放架
我都未必啱
盡量講下我知既野

Distortion 方面
如果用atoric Lens 既approach去解可以嗎

去optical image 問有隻1.61 非球面做緊$580

估計無牌子
正常價

差唔多錢用Hoya Nikon seiko吧

Hoya 1.61 大概幾錢?

度數3百零

估計無牌子
正常價

差唔多錢用Hoya Nikon seiko吧

Hoya 1.61 大概幾錢?

度數3百零

折左950

巴打,想問下我呢個度數既散光配鏡係咪會貴小小?

因為佢比個offer係total $1500 包埋瑞士寶防藍光鏡

想問個價錢合理嗎

因為佢比個offer係total $1500 包埋瑞士寶防藍光鏡

想問個價錢合理嗎

同埋我唔知佢做幾多折射率

以 1.6 計
HOYA 我都做到比你
爸打我想問問我700近視200散光 想配全視線,我格過下價睇中Hoya 1.67 同瑞士寶1.74 邊隻鏡質素好D同埋1.67 1.74係咪差不多薄(同框計)
Thx
爸打我想問問我700近視200散光 想配全視線,我格過下價睇中Hoya 1.67 同瑞士寶1.74 邊隻鏡質素好D同埋1.67 1.74係咪差不多薄(同框計)
Thx

用瑞XX 等於我隻普通牌子鏡
普通1.74 700 左右
想問下視光師巴打
我女朋友成日話戴眼鏡睇嘢有d濛但戴con就清楚
諗住同佢搵間好d嘅驗眼,追左post見你推介polyu學生視光師,但係咪搵d有經驗嘅好d? 可以貴d都ok
謝巴打

想問個價錢合理嗎

一般超過度數範圍都要加錢入Lab做
唔知全套包D咩,答您唔到

其實ANISEKONIC LENS (應該大概譯大小像差咁上下)有兩個FACTOR影響

SHAPE FACTOR 同 POWER FACTOR

POWER FACTOR 應該無得點改了
SHAPE FACTOR 就freeform 可以改善

條公式我quote咗

所以雙非球面鏡可以改到上面條公式邊個variables,從而減少縮少?

插吓嘴先

所以都會縮少啲
但唔會太大影響

因為細架只不過係因為邊緣曲率向外係exponetial上影響

則邊做平光
未唔會變型

你講嚟講去都講唔到重點,塊面唔縮咁入同放大率唔係同一樣嘢嚟,人地問隻眼點樣唔可以咁細,呢個係放大率嘅問題嚟

同埋,用細架塊面無縮咁入係關Prentice law同prism事,唔關曲率exponential事

你去買副彎裝平光鏡

答非所問

其實您係想問點解雙非球面設計可以減少縮細,事實上放大率條式就只係同距離度數兩樣有關,巴打段嘢都係講緊peripheral 嘅處理點樣改善cosmetic效果

P.s. 呢個可以係一個學術post,好多行家同視光師都有睇,大家多d研討,搞清d concept係好事

搞清楚幾樣嘢先,最早人地係問點樣隻眼唔縮咁細,呢個係放大率問題,唔明點解拉咗去distortion/field of clear vision 問題,distortion同field of clear vision 又係兩樣嘢嚟。distortion係lens aberration其中一種,field of clear vision主要係講oblique astigmatism。

放大率其實有power factor 同shape factor,上面條式已經表示咗。以我理解,雙面非球面(嚴格嚟講啫係佢嘅atoric component )係contribute唔到落去。當然佢嘅aspheric front surface係contribute到,但只會令image更細

所以麻煩唔好再quote一大段嘢講咩atoric lens leading to better optics ,呢啲係人都知,搞返清楚個問題

插吓嘴先

所以都會縮少啲
但唔會太大影響

則邊做平光
未唔會變型

你去買副彎裝平光鏡

答非所問

搞清楚幾樣嘢先,最早人地係問點樣隻眼唔縮咁細,呢個係放大率問題,唔明點解拉咗去distortion/field of clear vision 問題,distortion同field of clear vision 又係兩樣嘢嚟。distortion係lens aberration其中一種,field of clear vision主要係講oblique astigmatism。

放大率其實有power factor 同shape factor,上面條式已經表示咗。以我理解,雙面非球面(嚴格嚟講啫係佢嘅atoric component )係contribute唔到落去。當然佢嘅aspheric front surface係contribute到,但只會令image更細

所以麻煩唔好再quote一大段嘢講咩atoric lens leading to better optics ,呢啲係人都知,搞返清楚個問題

如果講番shape factor
個面彎同底彎未就係改變個F1
巴打點搵你配?
巴打點搵你配?

Tg我吧

則邊做平光
未唔會變型

你去買副彎裝平光鏡

答非所問

如果講番shape factor
個面彎同底彎未就係改變個F1

仲有面彎底彎最佳組合
都有助改善縮細
想問下視光師巴打
諗住同佢搵間好d嘅驗眼,追左post見你推介polyu學生視光師,但係咪搵d有經驗嘅好d? 可以貴d都ok
謝巴打

巴打miss左我
想問下視光師巴打
謝巴打

巴打miss左我

其實找學生視光師驗完會有老師驗
想問下細鋪既視光師係咪多數流流地?連續幾年配左幾間都check唔到我有散光,驗眼時要加50度近視先清,係咁同我試紅綠紅綠,話應該冇咁高,次次配完都覺得矇,今次去孖8 check到75散光,配完覺得隻眼好似重生咁,由其夜晚,睇燈冇晒重影,同脹痛
想問下細鋪既視光師係咪多數流流地?連續幾年配左幾間都check唔到我有散光,驗眼時要加50度近視先清,係咁同我試紅綠紅綠,話應該冇咁高,次次配完都覺得矇,今次去孖8 check到75散光,配完覺得隻眼好似重生咁,由其夜晚,睇燈冇晒重影,同脹痛

只要有牌都係政府認可

不過重點

你自己要試個prescription
想問下視光師巴打
謝巴打

巴打miss左我

唔該巴打
想問下視光師巴打
謝巴打

巴打miss左我

唔該巴打

巴打咁請問係polyu配鏡片抵唔抵?
想問下視光師巴打
謝巴打

巴打miss左我

唔該巴打

不會最貴
不會最平
應該公價
想問下視光師巴打
謝巴打

巴打miss左我

唔該巴打

不會最貴
不會最平
應該公價

麻煩晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞