賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
個faq整理嘅進度好慢
諗緊點寫大家會易明D....希望幫到大家揀鏡,門市又可以唔駛解釋咁多:

折射率(refractive index ‘n’)
光穿過物料時會減速,加上表面弧度或入射角度不同便會出現轉向(聚焦/散射),我們常說的「度數」就是這個現象化成數值表示。我嘗試用用不精確的數式表達(我數好差):「鏡片彎度X折射率=度數」「鏡片彎度=鏡片厚度」相信大家就會明白。不過折射率不是越高越好的,還要考慮其他鏡片參數。

我可以幫手

好呀,有好多眼科常識都係專業optom講好d

留名學嘢
另外我建議呢個po都係留番嚟集中討論吓眼鏡,鏡片嘅問題
價錢呢啲敏感啲嘅話題另外開po或者開個telegram group研究會好啲
個faq整理嘅進度好慢
諗緊點寫大家會易明D....希望幫到大家揀鏡,門市又可以唔駛解釋咁多:

折射率(refractive index ‘n’)
光穿過物料時會減速,加上表面弧度或入射角度不同便會出現轉向(聚焦/散射),我們常說的「度數」就是這個現象化成數值表示。我嘗試用用不精確的數式表達(我數好差):「鏡片彎度X折射率=度數」「鏡片彎度=鏡片厚度」相信大家就會明白。不過折射率不是越高越好的,還要考慮其他鏡片參數。

我可以幫手

好呀,有好多眼科常識都係專業optom講好d

留名學嘢
另外我建議呢個po都係留番嚟集中討論吓眼鏡,鏡片嘅問題
價錢呢啲敏感啲嘅話題另外開po或者開個telegram group研究會好啲

都ok
有無邊到買到膠既圓形眼鏡?

好多地方都有

我成日都揾唔到。。
Thom Browne $6xxx 值唔值

細聲講您知外國唔駛呢個價
不過手工+品牌,平極都要四五千
有冇眼鏡舖推介
已經決定左星期六上大陸jins配
有冇興趣拍片教人
想睇下有冇買貴左好多
800幾度近視+400度散光
400蚊膠框+TOKAI 1.76鏡片
副眼鏡配左三千蚊
650度散光 無近視遠視,配唔配到con?

大陸
想睇下有冇買貴左好多
800幾度近視+400度散光
400蚊膠框+TOKAI 1.76鏡片
副眼鏡配左三千蚊

差唔多
Dita既眼鏡如何

大陸

香港有冇推介
日本手造眼鏡3,4千一副 可能唔止
貴係邊到?

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我
其實框定鏡重要啲?
點解啲人可以買幾千蚊鏡 用幾百蚊框
一爛左咪收皮
巴打 我兩隻眼差300度 戴得好辛苦 點好

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我

where
做野多數都曬想戴太陽眼鏡 但我有近視又唔戴con 唔想2副鏡换黎換去同用全視線
有無咩推介
利申: 粗戴同幾大汗 近視ard 200度

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我

where

巴打留個tg 搵你呀
太陽眼鏡巴打熟唔熟?

見到呢副好靚好想要

巴打會知唔知係咩牌子?
其實框定鏡重要啲?
點解啲人可以買幾千蚊鏡 用幾百蚊框
一爛左咪收皮

爛咗個框咪買過副一樣嘅裝返入去

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我

太古城邊間無追POST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞