賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
有冇D
終於買左Emily 鏡框 真係同出面眼鏡鋪見個啲好唔同
啲料靚同實淨好多

買框個陣佢有四間配鏡既推薦
巴打係咪屯門個間?
想問下鏡啲價先 一邊750 一邊550 連百幾度散光
鏡1.74 雙非幾多錢 配埋藍光係咪要一個double
佢推薦我銅鑼灣個間配 個間會唔會食水深啲?

你呢個度數1.67就夠
1.74光學品質冇咁好又唔會薄好多

竟然 我講呢個度數出黎個個都叫我配1.74
想鏡面無咁多個圈 整到對眼變哂型

巴打係咪屯門EMILY介紹個間
1.67都厚架
視乎你隻架究竟大定細
如果細就不如1.67雙非球面鏡
我個樣太細個
想搵副眼鏡令自已睇落去成熟d有咩款推介 ?

PS 額闊 臉尖 鼻直

你會唔會戴全框金屬
可以類似IC BERLIN 個隻
有冇巴絲買過NobrandNoname既眼鏡,有日行k-11見到d款好靚,想買去配鏡片,唔知質素點

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞
想問下lindberg 框配鏡片係咪大部分店都得? 有無話一定要配特定鏡片🤔?

其實車精工間廠買左lindberg部機車
好準
有須要可tg我

Thanks 巴打, 其實我身處外國, 睇中左副lindberg 框(acetanium) 但係度配鏡佢話要2千幾for lens, 同佢話只可以配特定鏡🤔 因為黎緊11月我會返hk 諗緊hk 配鏡會唔會平d..

p.s. 近視近1000, 散光好似唔到200

香港應該算係數一數二平GA LA

因為深近視人多
外國CHARGE 好貴
700幾近視
太約 250 散光

想防藍光 同盡量薄d
太約鏡要幾錢度

傳統個隻藍光唔貴
1.67都係700內

如果 想再薄d 同鏡片 無咁黃又要貴幾多左右

追左post
hoya 好似好多巴打推
係咪又貴少少?

HOYA都會偏黃D
啲料靚同實淨好多

巴打係咪屯門個間?

我諗佢推薦純粹睇你遠近
有冇D

D 咩?
有冇巴絲買過NobrandNoname既眼鏡,有日行k-11見到d款好靚,想買去配鏡片,唔知質素點

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?
利申:冇追哂post
觀塘間眼鏡星球配鏡片好平,佢話日本牌子防割花最平$350連1.6超薄,會唔會有伏
Thom Browne $6xxx 值唔值

有幅711
幅眼鏡真係幾輕。但硬係覺得眼鏡右邊既腳特別貼住個頭,唔知係咪特登。鼻樑位帶完都係一定會有印,定唔知本身係我有問題

位置問題,有得較,唔嫌遠我可以幫您較

WHERE
啲料靚同實淨好多

巴打係咪屯門個間?

你呢個度數1.67就夠
1.74光學品質冇咁好又唔會薄好多

如果係計阿貝數嘅話
1.67基本上同1.74一樣
反而Hoya隻1.7仲好啲
Prada 框一般咩水位

1500~
觀塘間眼鏡星球配鏡片好平,佢話日本牌子防割花最平$350連1.6超薄,會唔會有伏

之前連登好出名
自己SEARCH 下

我知
在MIRA 附近

佢有D 款我都有入
都係同廠攞

係咪都係大陸廠
巴打係咪有賣開?
利申:冇追哂post

其實全球化的世界下
我地好難完全避免工業制品是大陸造

最緊要睇一睇個QC
有冇D

D 咩?

有冇D眼鏡戴左隻眼唔會變細🙈🙈
有冇D

D 咩?

有冇D眼鏡戴左隻眼唔會變細🙈🙈

雙非球面
你會點評價 zoff 既眼鏡?框我第一次轉返金屬框唔知佢點先叫好 但我見香港個個都推薦hoya 鏡而果邊就得精工,質數會唔會差太遠?
你會點評價 zoff 既眼鏡?框我第一次轉返金屬框唔知佢點先叫好 但我見香港個個都推薦hoya 鏡而果邊就得精工,質數會唔會差太遠?

其實平價fast fashion 佢乽唔會太講究鏡片
副眼鏡成日跌 係咪可以是但入間眼鏡舖整架
副眼鏡成日跌 係咪可以是但入間眼鏡舖整架

稍作調較一般冇問題

如果我遲下用耐左拎住佢地個框去你間舖到配返個鏡o 唔ok 架 . 同埋我近視300幾 散光100幾係咪連超薄鏡都唔洗?
近視300幾但有一隻眼散光有大概300,應該配咩鏡好?

如果框連鏡2000左右有冇咩好選擇?有冇咩牌子框推介?

如果我遲下用耐左拎住佢地個框去你間舖到配返個鏡o 唔ok 架 . 同埋我近視300幾 散光100幾係咪連超薄鏡都唔洗?

Pm我吧
巴打實撐
近視300幾但有一隻眼散光有大概300,應該配咩鏡好?

如果框連鏡2000左右有冇咩好選擇?有冇咩牌子框推介?

你要有牌子就去左你一半budget落架
你唔洗做藍光整隻hoya1.6性價比高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞