賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
zoff 係咪一律都用 seiko 鏡片?

香港唔確定
已經決定左星期六上大陸jins配

大陸

香港有冇推介

其實巴打係要平定係點樣?因香港選擇不會少,驗配比大陸有信心,如果目標係幾百蚊鏡架連鏡包埋眼睛檢查,香港也不難

唔係要平 但係鐘意Jins啲框
Btw 岩岩已經買左框 聽日翻香港配鏡
想配hoya 鏡片

認真有冇推介? 因為未試過咁樣買法 之前都係一條龍
budget 2000 hkd for鏡片
我成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...
應該配咩牌子同型號既鏡片好?配唔配藍光好?
係咪hoya 夠硬浄?
$1000~$5000 可唔可以高中低推薦吓,thanks

巴打咩度數?鏡片越貴越多功能,但用唔用得著一回事

得百幾度近視,大約五十散光

但成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...

求指點

百零近視50散光,不需要1.67,1.74,1.76
需要防花較強的鏡片
最基本嘅一對正廠Hoya VG 鏡片已足夠
需要擋藍光功能嘅, 可考慮VG Blue

真係想錢多嘅,可以試吓個人化設計同精密研磨鏡片例如Zeiss Drivesafe(鍍膜有擋藍光功能兼改善低光環境景物清晰度)或者Nikon Seemax (以有效鏡大作修正)

https://www.hoya.com.hk/en/news.php?id=41

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/zeiss-products/drivesafe-lenses.html

http://nikon-lenswear.com/products/single-vision-lenses/seemax

想問下尼3款鏡片分別係公開售價係幾錢?
我成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...
應該配咩牌子同型號既鏡片好?配唔配藍光好?
係咪hoya 夠硬浄?
$1000~$5000 可唔可以高中低推薦吓,thanks

巴打咩度數?鏡片越貴越多功能,但用唔用得著一回事

得百幾度近視,大約五十散光

但成日對電腦手機,而且唔太細心易整花...

求指點

百零近視50散光,不需要1.67,1.74,1.76
需要防花較強的鏡片
最基本嘅一對正廠Hoya VG 鏡片已足夠
需要擋藍光功能嘅, 可考慮VG Blue

真係想錢多嘅,可以試吓個人化設計同精密研磨鏡片例如Zeiss Drivesafe(鍍膜有擋藍光功能兼改善低光環境景物清晰度)或者Nikon Seemax (以有效鏡大作修正)

https://www.hoya.com.hk/en/news.php?id=41

https://www.zeiss.com.hk/vision-care/zh_hk/zeiss-products/drivesafe-lenses.html

http://nikon-lenswear.com/products/single-vision-lenses/seemax

想問下尼3款鏡片分別係公開售價係幾錢?

仲有 ZEISS drivesafe 同 ZEISS Digital Lenses 有咩分別?

大陸

香港有冇推介

其實巴打係要平定係點樣?因香港選擇不會少,驗配比大陸有信心,如果目標係幾百蚊鏡架連鏡包埋眼睛檢查,香港也不難

想配hoya 鏡片

好多budget
近我未嚟我度比較下囉

大陸

香港有冇推介

想配hoya 鏡片

好多budget
近我未嚟我度比較下囉

冇所謂呀 留contact 先得嫁巴打 連登無Pm
小弟近視一千七百度,想問下喺香港邊度可以配到超薄鏡片? 價錢係其次
依家副眼鏡鏡片大約9mm厚(由邊緣位置量度) 約五、六年前喺88配
另外之前追post睇過日本東海光學1.76雙非球鏡片幾好?
麻煩巴打
小弟近視一千七百度,想問下喺香港邊度可以配到超薄鏡片? 價錢係其次
依家副眼鏡鏡片大約9mm厚(由邊緣位置量度) 約五、六年前喺88配
麻煩巴打

有啊
不過雙非勁貴
單非吧
第一次配con
佢一隻眼冇配足散光 睇落有啲頭暈
同埋隻con一眨眼就好易移位 同埋好易變矇
係我 未適應 定 弧度唔岩/con渣?
隻con係acuvue moist
佢比我學帶個隻冇咁軟 帶落都好似冇咁既問題
我打波用 應該揀邊隻好
做野多數都曬想戴太陽眼鏡 但我有近視又唔戴con 唔想2副鏡换黎換去同用全視線
有無咩推介
利申: 粗戴同幾大汗 近視ard 200度

唔嫌老土嘅話用flip clip啦唯有

係咪有d用磁力吸住

有隻叫caesar clip on, 啱曬薄框眼鏡

google下先
麻煩巴打

有啊
不過雙非勁貴
單非吧

咩鏡片同埋邊度有得配?另外大約幾錢?
想問下巴打,你賣果隻1.74係用咩鏡,同埋如果加錢會唔會有其它function,例如全視線,藍光鏡?
麻煩巴打

有啊
不過雙非勁貴
單非吧

聽日答你
麻煩巴打

有啊
不過雙非勁貴
單非吧

聽日答你

麻煩哂

大陸

香港有冇推介

想配hoya 鏡片

好多budget
近我未嚟我度比較下囉

巴打唔覆我 真心唔知去邊度配

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我

想幫老母配眼鏡. 點搵到巴打你?

利申: 新西巴

大陸

香港有冇推介

就嚟開zoff
太古城
新界西可找我

想幫老母配眼鏡. 點搵到巴打你?

利申: 新西巴

Tg我先
如果本身有乾眼症 用邊一種con好?同埋幾錢?

要試
不過1day好好多
想問下巴打,你賣果隻1.74係用咩鏡,同埋如果加錢會唔會有其它function,例如全視線,藍光鏡?

全視線1.74全線要訂做
所以貴D

要試
不過1day好好多

我成日聽人話乾眼症用con好易除唔到

要試
不過1day好好多

我成日聽人話乾眼症用con好易除唔到

如果唔戴都眼乾就其實不如戴眼鏡
其實hoya 抗藍光鏡片係咪無VG

香港有冇推介

想配hoya 鏡片

好多budget
近我未嚟我度比較下囉

巴打唔覆我 真心唔知去邊度配

其實我留過tg嫁
不過唔想好似好hard sell 咁0者

https://t.me/goldenoptom

岩岩搵左巴打配 好細心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞