賣咗十年眼鏡,您問我答(4)

1001 回覆
10 Like 9 Dislike
以前玩唔透明
用左咩都唔知

不過都應該淘汰哂
冇問題嫁
要問鏡框價錢我都可以覆

距離大細就算一樣度數都要適應
有資料點解答唔到,就係問個位無講我先問,你post 個chart 就好撚叻?唔識度既人以為自己被人飛鏡咋屌你老母
從來冇戴過眼鏡 (對眼好健康 )
想整番對平光
想問有咩好介紹

利申唔知價位
想問下如果睇中左鏡框,但鋪頭原本冇賣,可唔可以比個model佢幫手訂架?
Pm

其實副太陽眼鏡係 1.61 定 cr39
拆塊鏡出來打焦點,再對chart 就會易睇好多
同埋1.74隻料其實同1.67隻底色有少少唔同
呢個post我開的,因為數巴打都係問價而我呢度雖然有折但未必夠細舖多,所以我都少咗答
我有準備Q&A, 同埋少少心得,保證下次開PO會加返,sorry
CR39其實係業內人對膠片鏡片的統稱
其實Colombia Resin 39 係特指1.498 index 嘅樹酯膠片,其他index 通常係polymer
您做果隻係 Deluxe 1.6 鏡片,即係眼鏡88的自家品牌鏡片,而下面果個係膠片染色嘅手工費
見過,嚴重白內障,二千幾度近視先睇到VA 0.2...佢仲要喺泳池返工,真係擔心佢跌落水....
講起深度數,近牌做咗個妹妹 +1150遠視...得Hoya 1.67 球面做到...
當然1.76雙非都做到,不過對鏡成六七千銀....
有無照銀紙燈同一張廿蚊紙?
有嘅就會check到
依家做緊間公司主力玩驗眼,好多家長會帶小朋友來,做過一個千幾度近視嘅小朋友
您好, 最近驗眼850度近視, 225散光, 想搵副優質D眼鏡黎戴, 有咩介紹
25歲, 宜家戴緊果副眼鏡已經係2014年配, 今次預6-7K左右

其實睇野縮細係咪冇得避免?我覺得輕/簿/對眼傷害細最重要

唔該哂
另外你覺得全視線係唔係有需要?
LAST補充一點, 我長期對電腦, THX
鏡架要戴上去先知,單就鏡片來講
1. 深度數深散光,鏡片選擇其實不多,全視線選擇更少,不過如果戶外活動多又唔想戴con/換太陽眼鏡嘅話,全視線會多一個方便。另外要留意高index 全視線鏡片褪色較慢(約5-10分鐘)
2. 需要美觀可以考慮類似精工AZone 的鏡片,不過價錢超貴,其實普通雙非球面鏡片都做緊類似效果http://www.seiko-opt.co.jp/en/lens/st/prime/
想問如果鏡片焦點錯左 解決方法係咪只有重新做多一副鏡片?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞