[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
長期望著matte會冇咁疲勞, 夾埋screenbar個護眼效果會更好, 但畫質損失好多, 同埋QD OLED基本上冇影像暫留問題, WOLED用用下會有啲banding同埋本身matte coat上面就磨砂mon貼咁一撻撻勁核突
咁請問光面oled用screenbar會唔會大反光?
有啲啲, 但你用緊嗰陣唔會點feel到, 因為你隻mon本身發緊光, 我自己的話就上網/打FPS開燈開screenbar, 睇戲玩大作/暗場境就關燈關screenbar, 好少會留意到反光, 老實講我而家用緊PG27AQDP matte面, 黑色畫面一樣會見到自己, 只不過blur咗
用完QD OLED用WOLED覺得sRGB mode有啲偏藍, 可能我呢隻copy啲色較得冇咁好, 之前隻AW2725DF sRGB deltaE 平均0.5以下...
好似oled excel黃線會現紅
師兄終於都發現matte畫質損失大
2K resolution下QD-OLED離得好近會見到少少color fringing. 但好過上一代嘅RWBG WOLED(2k 240Hz), 最新呢代RGWB WOLED(2k 480Hz/4k 240Hz+1080p 480Hz dual mode)幾乎係冇color fringing. 4K就唔會睇得出
我叫人唔好盲目走去買glossy咋喎, 有啲人真係打開窗簾用你又叫佢去買glossy, 我覺得唔係幾好囉, 環境光多會反光反到頭暈
我叫佢拉返窗簾架
有啲人真係會長期打開窗簾吸收紫外線㗎...
唔係鏡面?
自己衡量啦
有叫佢拉窗簾用glossy
唔拉咪自己揀matte
8900先係鏡面
唔想煩買左三星個部g8 oled了
睇左開箱
8800係glossy
應該係semi glossy嚟, 官網自己都寫

Display Screen Coating
Anti-reflection, 2H
samsung OLED G6都係semi glossy
rtings實測samsung OLED G6係matte

揸上手先知, Philips隻32M2N8900似乎淨係多咗個65w USB-C

ROG隻2K 240Hz Glossy版實測係通透+冇咗量子點反光, 佢最好快啲出返隻2K 480Hz Glossy+DP2.1 不過我諗到時都換27” 4K dual mode

喺reddit搵到,款唔齊,但我見平時我地講開既鏡面,都係寫semi-glossy

g6
咁搞笑嘅, 佢個product page又寫anti reflection
數據上glossy防反光仲勁

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞