[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
仲平32一大截。不過太曲難頂
短邊得1440 唔係好清
對c4有啲性趣
價錢實在太吸引
仲抵屌過啲傻鳩32吋
賣撚到成皮嘢但brightness竟然得250nits

但張閪枱實在太撚細
擺完42就冇位擺多個moon
唔知點取捨好
32吋有QD-OLED色彩好D
250nits係計full screen 100%APL
C4得140nits

不過c4 10-25%APL有優勢加埋影像處理強化畫面對比度
畫質都幾有衝擊力
C4得140nits

左42 C4 右PG32UCDM

右得2%APL上到1000nits

屌啱啱先法國原來c4都有兩個review
一個係tv一個係moon
moon果個得二百幾nits
TV C4 review係65吋光過42吋
55吋或以上係分界線

所以現階段睇片最爽係55吋或以上QD-OLED TV
我覺得最好都係睇返自己張枱有幾深
我張枱差唔多80cm深,用左2年幾c2 42打機個時始終都係覺得有啲大
之後會換返32吋
咁如果佢都係得二百幾nits嘅我都係唔諗oled了
慣咗ips開到最光
三百幾四百nits咁睇
我果張好似得60
so far 32都幾c伏
42就唔知了
你點知三四百nits
長期對住個窗?
個moon spec 400nits
咁我開到最光咪400nits

唔係對住窗
MAG274UPF同MPG274URFQD係未後者QD好啲
平玩55寸 應該買mon定係電視好?
水貨三星55q70d 先$4xxx
想問下你部機後面張貼紙係未有jp?
各位ching 請問有冇34吋曲面moon推介? 主office向+少少打機,本身用開aw3420dw但突然瓜左
見唔到有
我都睇緊QD依款, 網上好似好少review
MSI MPG 341CQPX
https://www.displayninja.com/best-oled-monitor/#341CQPX
呢款有無巴打用過? 想聖誔入部犒賞自己

同埋34" 有無乜好選擇 我舊年入左27" 4K 最後都係搬番隻 34" 21:9 用
我都睇緊LG 27GR93U-B同MPG274URFQD
想問知唔知邊度會有MPG274URFQD既實物睇到?
我得60cm一樣想換55吋
打算搵木層架墊高部電視
木層架前面就擺兩部細mon
諗起都正
京東買左moon 仲以為隔日就到 好身痕
非自營?
自營 買左上面巴打share 3999果個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞