[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
HK cash 7800啫。差一成香港買方便又有得試。
我少用PC睇戲,睇文件同youtube多。諗緊oled 會唔會未必啱用。glossy靚啲但反光勁,oled出字又麻麻。糾結緊係唔係買返4K VA panel,或miniled
MSI 32" oled JD 5999
京東就係保養方面麻煩啲,唔係既一定京東買既,點都好似平啲
咁呢隻唔要諗住放咗佢?
Qd oled For睇戲打機多啲既
未買。mon一買就用好多年,要慎選
咁都係既
有冇24吋side mon推薦,要可直立,resolution refresh rate 不太重要
直接上QD啦
4K 27吋未有OLED, 唔係既話會叫你上埋OLED
個人會揀UDF-QD
4K ips 有埋65W USB-C alt mode
自己一半做野一半打機 覺得夠用
發覺開HDR打機唔係幾好, 之前elden ring用SDR煲左150hrs都冇乜, 黑悟空換左HDR moon開足60hrs之後發覺開始睇唔清近野,例如睇食物成份標籤D字有多重影分身
冇打成個禮拜機先正常返, 差D以為咁就一世
睇HDR片就冇野, 可能同打機太專注唔多眨眼又比強光刺激得多有關
睇片啱用d
game場景轉換太慢 卡關仲大鑊
黑悟空好似冇支援HDR喎
用RTX HDR
RTX HDR效果麻麻
我玩兩玩都冇再用
但睇完都係睇唔返SDR
新game直頭一開始就唔開算, 冇比較冇傷害
Dell G2724D同佢新出隻25D
有冇巴打可以俾下意見

啱啱趁住prime day,買左呢個34寸 長mon...
請問各位師兄呢款Mon買唔買得過?
你張枱要好闊喎
有冇咩MON 27吋 左右 2千蚊筆 二手都得
專用黎打 PS5 (只係玩 FIFA )
咁27吋4K 144hz有咩好選擇?
1萬樓下

用緊LG 27GN950
用左3年左右
今日開機發現多左條線
27吋無4k oled,4k ips 就3千-6千視乎牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞