[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
可以下支援120
係呀 我4 5年前買隻LG 34GK950G都係咁諗,諗住遲啲買兩個4K MON 但而家好似無得實現咁

果陣好似8 9千買,心諗幾年後應該夠買兩個4K OLED

但而家又唔L得
我知但未變相我比咗個premium買啲我用唔著嘅function/spec
冇計 人地成個package賣
但其實我諗下我都唔係好會用部機黎睇戲其實係未可以轉睇非OLED嘅SPEC?
真係得 唔該巴打
我都有呢個疑問. 做野睇字同打機, 用OLED 能會否好過miniLED? 好怕貴成倍買到返黎, 會似ipad oled用反光或炫光, 睇字好辛苦. PC最多只會睇Youtube. 大電視睇Netflix就話要OLED 啫.
有幾暗?full white 270 nits, 正常SDR use case去到300-400nits都唔夠?
係 睇字同睇普通youtube多咋

其實呢啲情況買咩好?
HDR
25%APL就大跌
香港可能得5070
3000左右 27" 4k 144hz左右
有咩好選擇
應該有5080D 5090D
算力上限係4090d水平
通常70同上一代90差唔多
70-70ti
效果點都好過Mini LED, 幾何會有持續大片發光嘅場景,至少我覺得現時QD OLED好夠用,WOLED就廢廢哋, ABL激進好多
睇過55吋QD-OLED TV真係差好遠
TV大咁多,pixel密度差咁遠,散到熱咪可以拉高亮度
會唔會唔係氣泡嚟, 係咪好細粒一點點白色? 可能係自己啲口水嚟, 拎專門抹mon嗰啲表面活性劑抹兩嘢就甩
我冇影到相,但都幾肯定係氣泡,因為有同網上面搵既相對比過
我用水+塊mon布就抹走左
但都想知巴打你講既活性劑可以邊度買
我喺淘寶買cyberclean嗰隻, 不過係有口水污漬先會噴,平時嘅話拎sanwa隻靜電掃撩兩嘢就冇曬啲塵,淘寶/amazon jp都有得賣
淘寶dell mon有無伏?見同型號平香港買一半
爬左好耐文, 打算買個32吋4K高hz黎打PS5, 間中打下APEX, 有諗過下面3款, 想問下同價位係咪MAG323UPF 最好? 定有其他選擇? 如果買嘅話邊到買會最平?

MSI MAG323UPF
GIGABYTE M32U
ACER NITRO XV322QK
amazon睇中部 $1400 | acer | 30" | 2560x1080 | 200hz
spec雖然落伍,但好合口味/檯面size
sold by amazon係咪唔會似taobao幫你包膠/木架?
請教有amazon買mon經驗ching指點一二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞