[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
philips 32m2n8800而家京東買6900蚊港紙就有交易
有link? thx
糾結緊ucdm 定 lg果隻woled

房唔光睇戲多係咪ucdm好d?

仲有冇邊隻qd oled 係鏡面非曲mon?

因為牙石腳架太阻位
唔好意思想問個奇怪問題
請問一下我點樣分邊隻色先係真正既顏色
我依家用緊兩隻mon
一隻係LG 27GP83B-B
另一隻係MSI MPG321URX
我用緊一張係LG個mon睇一直以為係淺灰色既wallpaper
但係MSI果邊睇變左淺啡色
冇開HDR
QD-OLED畫質上限較高
用sRGB mode再睇睇
你意思係去到深圳關口過關前果陣申報?
咪講過技嘉/微星
而加qd oled 邊隻好?想要鏡面

睇過下samsung d人話over price
gigabyte售後垃圾
msi好似唔係鏡面
得返asus
lg 係咪唔會出鏡面qd oled?
但保養點搞
依家唔係屋企未試到住
但我的確係用緊adobeRGB mode
如果轉番sRGB就變番灰色既話咁adobe果個係for咩用
thx
你個wallpaper極大機會都係用緊sRGB色域
用adobe RGB mode就會錯色過飽和
要有adobe RGB content+校色ICC profile+支援的程式先用到
通常印刷業會用或者攝影執相
搵京東售後,你再寄去佢地香港倉,佢地再寄上大陸度維修,運費佢地包
gigabyte唔係啱啱又轉咗代理咩?
將張wallpaper放落 iphone 睇做參考,個色溫正常準
唔該哂兩位
等多兩個月雙11應該仲平
除左samsung同lg係霧面,其他都係鏡面
其實mon主要成日睇字,次要打機,係唔係應該用霧面好啲?
睇你環境光
同埋電腦多唔多用dark mode
想請問有earc嘅oled螢幕係咪仲係得dell?
換mon arm咪唔怕腳架大
100% UCDM唔使諗

淘支新視紀mon arm 400蚊

富哥就ergotron/herman miller
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞