[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
宜家買AW2725DF定PG27AQDP好
有錢一定上480Hz, 除非你少玩fps game+想要glossy
主打fps就27, PG32UCDP用個24”/27”mode 1920x1080個sharpness同native 2K/24” mode 2368x1332差好遠,唔夠sharp睇唔清啲敵人,native嘅話crisp好多

超抵
宜家1516兩部好似都咁上下價位?
因為我都成日會用黎睇戲d人話glossy靚好多
另外星人無audio頭我PS5個聲音又會變左問題
同埋我係少玩FPS game
睇戲冇4K差咁啲
有考慮過但土地問題32吋唔夠位擺
買技嘉連D.P 2.1果隻
果條垃圾京東Asus打手唔撚使理
有興趣巴打用落點?
MAG 271QPX QD-OLED E2 呢隻有冇巴打分享下
Monitor unboxed 呢條片有講
LG隻model 各方面比較平均 而且response time比MSI model 好好多

而且買mon 我覺得LG同埋Samsung都係QC方面做得比較好

https://www.youtube.com/watch?v=BVuH1f1c_GE&t=962s
samsung g8 oled ok嗎?
想買oled 27 - 32

外星人要日馬買唔想煩想買g9
邊部好d?
g8 先岩
oh i see,謝謝巴打!

今日到左開心使用中oled 隻色真係贏ips九條街
LG/Samsung垃圾售後垃圾較色,build quality嗰啲算係幾好,不過成日見壞mon都係LG Samsung, 可能出貨量大 我就一定唔會買韓國版子嘅mon, LG Electronics同LG Display兩樣嘢嚟,Samsung俾panel ASUS/DELL呢啲牌子同佢自家嘅standard係可以唔同, 我唔明點解好多人覺得塊panel係同一個集團出就一定等於隻mon有buff, 完全唔make sense
咁買咩好巴打
個mon壞左想盡快ko
OLED = DELL/ASUS, 唔驚firmware多問題+貪平MSI都得嘅,即刻跛就唔好,大陸雜牌level, mold勁cheap, firmware從不更新

LCD 都係 DELL/ASUS, 要平嘅話Philips/LG/Viewsonic呢啲都ok. 不過而家LCD卷到冇得再卷,差極都係幾百蚊

都係嗰句再貴再靚嘅LCD都係不如OLED一條鳩毛,除非你有錢到買Apple Mini LED/Sony dual layer LCD. For content consumption一定係買OLED, 除非你個使用環境有日照/長期暫留畫面,否則一定買OLED
即係AW3225QF?
我都有睇。。但好似好煩又要改保養又唔知係點。同埋佢無喇叭

asus有邊隻
DELL同ASUS比嘅話

DELL build quality會好少少, 售後屈機, 較色稍微再好少少

ASUS就功能齊全, 可以set嘅嘢最多, 設計unique, 散熱好, 有24.5/27吋simulation mode, 玩fps幾有用

呢兩間嘢拎panel個standard係最高,買到defective unit嘅機率比起其他牌子細

就算貴少少我都覺得合理(<20%)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞