[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
想問asus隻PG32UCDM同PG32UCDP分別係唔係只係一個4k固定hz 一個係4k 240 FHD 480hz既分別
qd-oled vs woled
色水有分別

睇中咗Sony inzone m9ii, 唔知大家覺得呢隻mon質素點樣呢?
用緊mag274qrf-qd,想轉rog zg27aqdmg, 升級係咪太細只係轉左oled
有換換病一律建議PG32UCDP
張枱擺唔到32
仲買woled
上3代qd OLED 2K 240Hz啦
5千幾
係咪Samsung g6個隻?
間間都有出
Msi 嗰隻5299
ucdp 鏡面 qdoled
ucdm 半霧面 woled
調轉 UCDP 係霧面WOLED
UCDM 先係軟膜QD-OLED
冇480Hz剛需一定買UCDM, 鏡面通透靚好多, 除非你個使用環境有日照,咁就要考慮買返霧面
ching 係咪搵白mon, 我都係
暫時想試rog 嗰款
呢個價已經買到qd oled
我見UCDP新過UCDM 以為會好過UCDM
點知都係UCDM好啲
要睇use case, 如果太多光直射落隻mon matte會好過glossy, 不過用得OLED都拉埋窗簾, 睇戲/暗場景game就熄埋燈
用緊qled mon
買咗枝日本城既mon清潔劑

抹完有啲水漬

開着個mon睇野,唔會見到水漬,但熄mon開燈就好覺眼,係唔係用錯野抹,個mon收得皮了?
勤力啲啊,抹多幾次啲coating應該甩晒㗎啦哈哈哈
ching 用咩清潔開?
用蒸餾水加3m布/apple 信仰布抹啦
Thanks ching
手頭得呢種布 用清水抹完後係好啲

揾日買番塊3m布
係唔係呢種
https://www.3m.com.hk/3M/zh_HK/p/d/v100603113/
如果執相係咪唔好買OLED? 32" 好少好似選擇。
跟機塊黑布最好用,加少少水,打圈咁抹。
或者一般眼鏡布都得。
3M o個塊都得,但有點粗,效果無咁好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞