[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

962 回覆
1 Like 6 Dislike
sony m9ii好定LG GN950B好
我都係同一隻 又係呢個問題 不過我條線係紅色
開頭冇理 諗住咁耐應該過左保養 用住先
之前過多幾個月再出多兩條係左邊
唔心息的起心肝搵返張單出黎睇下到底仲有冇保
一搵發現過左兩個禮拜保 姐係話 如果當初第一條出現果陣係未過保 咁就錯失左個免費維修嘅機會

Btw如果你動手能力強又唔想換mon嘅話可以上某寶search 隻mon塊panel自己換 連運1200人仔
Mon下面有兩個位搵一字批撬開再搵張信用卡zip開哂d扣就開到隻mon
跟住抆線 扭螺絲拆左原本塊panel換左佢再砌返埋隻mon就得
我換完用多左一年而家仲未有事
不過而家又心郁郁想換隻32’ 4k oled
Ching記唔記得幾年保?

用緊LG 27GN950
用左3年左右
今日開機發現多左條線
我都係同一隻 又係呢個問題 不過我條線係紅色
開頭冇理 諗住咁耐應該過左保養 用住先
之前過多幾個月再出多兩條係左邊
唔心息的起心肝搵返張單出黎睇下到底仲有冇保
一搵發現過左兩個禮拜保 姐係話 如果當初第一條出現果陣係未過保 咁就錯失左個免費維修嘅機會

Btw如果你動手能力強又唔想換mon嘅話可以上某寶search 隻mon塊panel自己換 連運1200人仔
Mon下面有兩個位搵一字批撬開再搵張信用卡zip開哂d扣就開到隻mon
跟住抆線 扭螺絲拆左原本塊panel換左佢再砌返埋隻mon就得
我換完用多左一年而家仲未有事
不過而家又心郁郁想換隻32’ 4k oled
3年
而家27” 2K 180Hz 新款新panel都係1000蚊,再講你搵大陸淘寶買嗰啲panel全部都係廠家挑剩嗰啲廢品嚟
首先27gn950係4k 160 nano ips黎
而家買隻咁上下平極都兩三千
千零蚊自己動手整得返好都係一個選擇
咁如果仲有保養就緊係叫原廠整 買新就當然最好啦

至於廢品嘅問題可能我好彩啦 顯示質素同原本個塊未壞果陣一樣咁靚 係panel側邊金屬有個位凸起左 搵野壓返平就無問題

不過怕麻煩/對自己手工冇信心就唔好搞咁多呢個真嘅
陣間衰左就得不償失
你好彩
我買過塊panel又暗又有紫點
咁都係買過隻算
其實我識換…係驚買番黎件野唔得
想問Philips Evnia 27M2N8500、LG 27GS95QE-B、ROG Strix OLED XG27AQDMG,三個mon邊個抵屌啲?
我會揀msi 271qpx
京東試過最平3499人仔
雙11唔知會唔會再平
本身諗住等下星期日馬prime day就入外星人
但見美馬lg 32gs95ue 做緊1096
G80SD好似都減緊 但唔送香港
可惜三隻都唔係dp2.1
大家點睇?
32gs95ue woled
無480hz需求買外星人好過

呢個office用 係咪都ok,for 簡單photo edit, 連mac mini m2
美馬做緊$230USD
咁啱有300usd gift card 想用埋
都係直接上2723qe?定係等日馬嗰prime day
好似好多mon 都係黑色, 想買個白色又啱spec 好似好難咁
建議放棄白色
本來好似外星人最抵玩 但當lg都減咁多時就好似lg正啲了 始終佢自家強項
唔一定
LG除左平冇咩優勢
LG色都較不明白,色準仲差過1000蚊LCD
咁4k 240hx oled大家建議邊隻 我見坊間好多排lg最好
dell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞