[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

963 回覆
1 Like 6 Dislike
我原本用24 吋 1080

梗住換左部34吋 Oled 曲面
土地問題
請問一下msi既mon要keep保養既話洗唔洗留個盒
已經上網登記哂
買左xv275k
好似得hdr mode d色靚 其他都好似暗暗地 唔識set.
打機ps5都係開hdr mode
新入坑咩都唔識
熄左windows HDR先
冇開
有冇啲文書用咩config. 睇戲咩config
打機外,好多時都要做文書睇文件。oled會唔會好傷神?
定要matte面就可以?
OLED有硬件低藍光, 理論上冇咁傷眼(當然有啲LCD用KSF背光都做到), 但係對比度高咗同埋啲顏色POP啲可能會令你覺得疲勞, 不過你可以自己custom一個mode然後拉低啲個contrast, 我個人嚟講用慣咗都係差唔多, 想護眼啲可以再加枝BenQ Screenbar
如果而家要買27吋mon,應該買2k oled好,定買返4k ips,等之後出4k oled高hz先再upgrade?

因張枱只係放到27吋,諗住隻舊mon一賣出就換
想問下係咪MPG 341CQPX係鏡面
而 MAG 341CQP 係霧面
本身用緊u34g2x,早幾日個mon壞左,想換返個16:9 mon,主要睇戲同文書多,少打機。想要4k,144hz同hdr。Budget 大約3000。依家睇中左u27g3xm。有無其他建議
幾好,顔色好靚,後悔無早買..
但係我好黑仔,個mon有幾個好細既水泡...
俾錢個陣會有10% 退稅,信用卡有回贈 又再扣小小
嘩屌,一發現會好覺眼
留得就留,要運輸嗰時冇盒會好麻煩
OLED for sure, 27” 4K OLED起碼都明年年底,快都要明年年中
見啲人話可以擠走佢,可以拎塊眼鏡布試試
日馬買返嚟嗰aw3225qf 係100V 定240V?
JD 4000人仔用銀聯再減100
買完AW2725DF,星期四落單,星期六朝就到屋企
張台只放到27吋, 同埋用咗成7年4K 27吋既表示
放唔到32吋反而會令自己唔好夜長夢多諗貴成幾倍既OLED
等第時技術好價錢低先再諗
同問,電源線使唔使搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞