[#Mon#Monitor]螢幕集中討論#117 HDR mon 最好OLED,Mini LED狗也不屌

962 回覆
1 Like 6 Dislike
M9 II平左,換埋個濕鳩三腳架,但仲用ips panel

M10s就用oled,但都係1440p,27 oled 4k 又要繼續等
照咁睇M9 II應該冇用到電視部新果粒22bit控制器
資源共用咪幾好,如果用左應該夠屌打市面上全部mini led mon
m9 ii 係ips唔係mini led
阿Ching mini led 係背光系統,ips係面板液晶
兩樣野係互相配合的
Samsung qn90d 部份size都係ips+mini led
上代m9得96分區 而且黑色黑唔落去
唔知今代提升幾多
佢寫full array已經即刻冇曬期望
冇用到22bit控制器可能因為設計進度問題?
或者可能係最出名既sony山頭主義
明明用果粒野本來就可以減低R&D成本,仲一定贏曬市面同類產品,偏偏就冇
電視chips同monitor chips兩樣嘢嚟。。 個生態都唔同, 用mediatek scaler開發成本一定低過用自家chips
冇野了,傻q左
應該一樣
M9 II $6699
M10s $9499

香港今次竟然有第一水
唔係Soc,係sony bravia今年整左粒全球最細既背光燈珠控制器

粒野22bit 灰階,4百萬個光暗層次控制
完全屌打現有mini led

仲要本來粒野係用係professional monitor 到
依家又唔放落inzone
https://www.bilibili.com/video/BV1HHsaeLEo4

TLDR:
霧面
好多嘢較
色準唔錯
input lag似乎稍高
有24.5” mode
底座高質但冇得打直
同類產品最好嘅software
得1年保
DP2.1得40Gbps,即係同DP1.4差唔到幾多
行2K 480Hz alt tab一樣要等幾秒,除非佢之後有得firmware update unlock 80Gbps
如果呢套嘢放埋落M9 ii就變Mini-LED, 賣$1800都唔掂... 邊個會買? 加上Mini LED發熱量咁大, 塞落27"唔知用得幾耐
價錢應該係最大concern
發熱就唔使擔心,bravia 9用左新控制器,因為控光精準左,反而慳左電
本身m9都有d熱
https://youtu.be/S44eb-2sCIM
新兩隻mon cut撚左usbc位,雖然m9個usbc都怪怪地

電子垃圾
黎緊會減價係咪要等到11月?去電腦城買會唔會平啲?
好廢
乜照計唔係越高hz個input lg越少既咩
定係本身塊panel問題
如果個MON SUPPORT真HDR
WINDOW+MON長開HDR有冇問題?
Sony調較有問題, 理論上refresh rate愈高input lag愈少, 不過pixel response time都會影響, 所以480Hz OLED input低過540Hz TN
不能保證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞